Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα

Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι φλογέρες με υποβρύχιο, είναι ένα πολύ ωραίο γλυκό, από αυτά που εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους, αλλά πολύ περισσότερο με τη γεύση τους. Γίνονται πάρα πολύ εύκολα και δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας.
Η γιαγιά μου τις έφτιαχνε συνήθως τα Χριστούγεννα.
Δοκιμάστε τις οπωσδήποτε!


Φλογέρες με βανίλια υποβρύχιο και αμύγδαλα


Υλικά

•    500 γραμ. αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη και κοπανισμένη
•    500 γραμ. βανίλια υποβρύχιο με γεύση μαστίχας Χίου (αν βρείτε)
•    1 βανιλίνη
•    2 ασπράδια αυγών
•    1 πακέτο φύλλο κρούστας
•    ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
•    ζάχαρη άσπρη για επικάλυψη
•    φυτίνη ή βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα

Εκτέλεση


Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια μαρέγκα.
Λιώνουμε την βανίλια σε μπεν μαρί.
(Αν είναι σκληρή η βανίλια, τη βάζουμε με το κουτί της σε ζεστό νερό να μαλακώσει, κι έπειτα την λιώνουμε στο μπεν μαρί).
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα, την βανιλίνη, τη λιωμένη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και με τα χέρια την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα.
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε το φύλλο, το ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας και το κόβουμε σε τρία, ίσια κοντόχοντρα κομμάτια.
Τα φυλάμε σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε ένα - ένα κομμάτι, το βουτυρώνουμε (μ᾿ ένα πινέλο) και βάζουμε στη μια άκρη του, μια κουταλιά της σούπας (όχι γεμάτη), γέμιση.
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Διπλώνουμε τις δυο μακρόστενες πλευρές προς τα μέσα (για να μη χυθεί η γέμιση) και το τυλίγουμε σε ρολό.
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα αραδιάζουμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας) και τα βουτυρώνουμε καλά, από πάνω.
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 15'- 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουνε καλά.
Όταν τα βγάλουμε απ᾿ το φούρνο, (χωρίς να καθυστερήσουμε), τα ψεκάζουμε αμέσως με ροδόνερο, τα ξεκολλάμε με μια σπάτουλα, τα βουτάμε σε ζάχαρη άχνη και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.


Τεμάχια: 25 - 26 περίπου
 

-- Τους κρόκους των αυγών, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε τυρόπιτα, ή να τους κάνουμε ομελέτα, ή μπορούμε να τους φυλάξουμε για δυο - τρεις μέρες στο ψυγείο.


2 σχόλια:

  1. Διατηρούνται μερικές μέρες ή είναι για άμεση κατανάλωση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Alexs μου, κλεισμένες αεροστεγώς σε μπολ, διατηρούνται 5 - 6 μέρες.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.