Η γιαγιά μου το έλεγε βεργάδι με τουτουμάκια και συνήθως το ᾿φτιαχνε με χοντρό κρέας.
Γίνεται και με κατσίκι ή αρνί, αλλά με βετούλι ή ζυγούρι γίνεται νοστιμότερο, γιατί το περισσότερο λίπος που έχουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα, κάνει τη διαφορά στη γεύση.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Υλικά
• 1200 γραμ. κατσίκι (βεργάδι ή βετούλι)
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
• 2 πατάτες ολόκληρες
• 2 καρότα ολόκληρα
• 4 κλωνάρια σέλινο
• 1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού γεμάτο χυλοπίτες
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• 3½ λίτρα νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Γίνεται και με κατσίκι ή αρνί, αλλά με βετούλι ή ζυγούρι γίνεται νοστιμότερο, γιατί το περισσότερο λίπος που έχουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα, κάνει τη διαφορά στη γεύση.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Κατσίκι με χυλοπίτες (τουτουμάκια)
Υλικά
• 1200 γραμ. κατσίκι (βεργάδι ή βετούλι)
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
• 2 πατάτες ολόκληρες
• 2 καρότα ολόκληρα
• 4 κλωνάρια σέλινο
• 1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού γεμάτο χυλοπίτες
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• 3½ λίτρα νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, περίπου μέχρι τη μέση. Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρέας και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά. (Σ᾿ αυτή τη φάση, αν θέλουμε, αδειάζουμε την κατσαρόλα, πετάμε το ζουμί, πλένουμε το κρέας, το βάζουμε με καινούργιο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε). Έπειτα ρίχνουμε το λάδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 50΄- 60΄, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. |
|
Τότε προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο,
την ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25΄
περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας και τα λαχανικά, σε μια μεγάλη πιατέλα, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι. |
|
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε 7 φλυτζάνια του τσαγιού σουρωμένο ζωμό,
απ᾿ το κρέας που βράσαμε, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ, τις λιωμένες
ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και όταν πάρουν βράσει, προσθέτουμε
τις χυλοπίτες. Βράζουμε 10΄ έως 15΄, μέχρι να χυλώσουν. Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κολλήσει. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οι αναλογίες για τις χυλοπίτες (τουτουμάκια), ανά άτομο, είναι 1 φλυτζάνι του καφέ χυλοπίτες, σε 3 κουτάλες υγρό. Μερίδες: 4 |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.