Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα

Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι φακές με το ρύζι, ή αλλιώς η Μουτζέντρα, όπως τη λένε στην Κύπρο, δεν είναι μόνο ένα πολύ νόστιμο φαγητό, αλλά και μια σημαντική πηγή σιδήρου.
Ο συνδυασμός του όσπριου με το ρύζι είναι τέλειος, γιατί μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη σχεδόν του κρέατος.

Φακόρυζο ή φακές με ρύζι


Υλικά

•    1 φλυτζ. τσαγιού φακές
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
•    2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 φύλλα δάφνης
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    κύμινο ή κόλιαντρο
•    αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•    ξύδι ή λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε για 3' -  4'.
Έπειτα τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό.
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15' με 20', ανάλογα πόσο βραστερές είναι. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε 4' - 5' λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που έχουμε ψιλοκόψει, μέχρι να γίνουν διάφανα. 
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1' - 2', μέχρι να λαδωθεί όλο.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 1 - 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αν χρειάζεται, το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20' - 25' λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει και να πιει το ζουμί του.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην μας κολλήσει, ειδικά προς το τέλος του βρασίματος.

Σερβίρουμε με αρκετό ξύδι ή λεμόνι.

Μερίδες: 5

-- Το φακόρυζο είναι το ιδανικό φαγητό για αυτούς που νηστεύουν πολλές ημέρες, αλλά και ειδικά για τους χορτοφάγους.


16 σχόλια:

  1. Tora tha ti.ftiaksw! O theos voithos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η Παναγιά μαζί σου, αλλά δεν χρειάζεται, είναι πολύ απλό.

      Διαγραφή
  2. Πολυ δυνατη συνταγη! Εγω δεν φανταζομουν οτι μπορεις τοσο ευκολα να κανεις καλυτερο φαγητο και απο τη μανα σου ακομη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις τώρα τη δοκίμασα και μου βγήκε θεικό το φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο φαγητό!! Το αγαπώ! Νομίζω ότι αυτή η εκδοχή του είναι η καλύτερη!!
    Στην υγειά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγινε πολυ νοστιμο κ ο μικρος μου τρελαθηκε......Εφαγε επιτελους φακες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την κόρη μου είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, οπότε καταλαβαίνεις πόσο χαίρομαι.

      Διαγραφή
    2. Ωραια ακούγεται αλλα δεν φεύγουν όλες οι ουσίες όταν τις βράζετε κ χύνεται το νερό τους;;;εγώ βάζω ολα τα υλικά μαζί στην ίδια κατσαρόλα.δηλαδη βάζω μέχρι τη μέση της κατσαρόλας νερό,πρόσθετο το κρεμμύδι λιωμένο κ το σκόρδο λίγο λάδι τοματοπολτο,αλάτι πιπέρι κ λίγο ρύζι τα αφήνω να βράζουν για μισή ωρα κ έτοιμο.ετσι ειναι κ πιο ελαφρύ το φαγητό .

      Διαγραφή
  6. καταπληκτικό έγινε μας άρεσε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νομίζω οτι με ντομάτα κονκασέ αντί για πελτέ θα είναι καλύτερο και ίσως με λιγότερο ρύζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Μάκη, όσον αφορά το κονκασέ, δεν έχω καμιά αντίρρηση. Για το ρύζι όμως, και επειδή το φακόρυζο είναι ένα φαγητό ιδανικό για περιόδους νηστειών ή για χορτοφάγους, που αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, δεν θα λιγόστευα την πασότητα (είναι ήδη μικρή), γιατί τότε θα χάναμε πολύτιμα και απαραίτητα αμινοξέα.
      Βεβαίως αν το ζητούμενό μας είναι μόνο η γεύση και όχι τα θρεπτικά συστατικά, τότε και σκέτες φακές μια χαρά είναι.

      Διαγραφή
  8. Εμενα μου κολλησε και ηθελε παραπανω νερό. Στεγνωσε ενω δεν ειχε βρασει ακομα το ρύζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου όπως γράφω στη συνταγή, θέλει ανακάτεμα και νεράκι αν δούμε ότι χρειάζεται.

      Διαγραφή
  9. Το εφτιαξα και ειναι πανευκολο και πολυ νοστιμο απλα αντι για πολτο ντοματας εβαλα παπρικα οπως φτιαχνει η γιαγια μου τις φακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ τα έβαλα όλα μαζί, φακές, ρύζι, λάδι, μυρωδικά, χωρίς ντομάτα και σε μισή ώρα ήταν έτοιμα! Εκοψα ξερό κρεμμυδάκι από πάνω και καυτερή πάπρικα κι έγινε ένα φαγητό θαύμα!! Τώρα με το κρύο ήταν ότι έπρεπε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1 φλιτζάνι φακές και μισό φλιτζάνι ρύζι βγάζουν όντως πέντε μερίδες φαγητό; θα το δοκιμάσω σήμερα, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.