Πεντανόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες, ότι πρέπει για τα παιδιά, μικρά και μεγάλα!
Ιδανικό για τις περιόδους των νηστειών, αλλά και για καθημερινό κολατσιό στη δουλειά ή στο σχολείο.
Αν μάλιστα το αλείψουμε με μερέντα, κανένα παιδί δεν θα μπορέσει να του αντισταθεί!
Υλικά
• 500 γραμ. ταχίνι
• 600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 550 ml. χλιαρό νερό
• 200 γραμ. σταφίδες
• 100 γραμ. καρυδόψυχα ψιλοκομμένη
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• ζάχαρη άχνη και κανέλλα για επικάλυψη
• μαργαρίνη
Εκτέλεση
Ιδανικό για τις περιόδους των νηστειών, αλλά και για καθημερινό κολατσιό στη δουλειά ή στο σχολείο.
Αν μάλιστα το αλείψουμε με μερέντα, κανένα παιδί δεν θα μπορέσει να του αντισταθεί!
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και σταφίδες
Υλικά
• 500 γραμ. ταχίνι
• 600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 350 γραμ. ζάχαρη
• 550 ml. χλιαρό νερό
• 200 γραμ. σταφίδες
• 100 γραμ. καρυδόψυχα ψιλοκομμένη
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• ζάχαρη άχνη και κανέλλα για επικάλυψη
• μαργαρίνη
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ταχίνι, χτυπάμε για 3' και έπειτα προσθέτουμε το χλιαρό νερό, λίγο - λίγο. | |
Όταν απορροφήσει το νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε, την καρυδόψυχα, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και τις σταφίδες, αφού πρώτα τις αλευρώσουμε λίγο, για να μην πάνε στον πάτο της φόρμας. |
|
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα με αέρα, στους 170°C για μία ώρα περίπου. | |
Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 5' λεπτά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα. Δείτε επίσης: Νηστίσιμο κέικ με πορτοκαλάδα και σταγόνες σοκολάτας |
5 Σχόλια
Συγχαρητήρια για τις συνταγἐς σου. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί κανεἰς να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε αυτό το κἐικ με μέλι για να είναι πιο υγειινό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει έτσι, αλλά δεν νομίζω να γίνεται, γιατί με τόσα υγρά (ταχίνι, νερό και μέλι), δεν ξέρω αν θα σφίξει.
Αν το δοκιμάσεις, γράψε μου τι έγινε.
Έγινε και με 1 και κάτι (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε) φλιτζάνι ανθόμελο. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα, πόση ζάχαρη άχνη βάζουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου ζάχαρη βάζουμε όση θέλουμε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.