Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Πεντανόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες, ειδικά για πιτσιρίκια.
Ιδανικό για τις περιόδους των νηστειών, αλλά και για καθημερινό κολατσιό στο σχολείο.

Αν το αλείψουμε με μερέντα, κανένα παιδί δεν θα του αντισταθεί!


Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο

Υλικά

•    500 γρ. ταχίνι
•    600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•    350 γρ. ζάχαρη
•    550 ml. χλιαρό νερό
•    200 γρ. σταφίδες
•    100 γρ. καρυδόψυχα, ψιλοκομμένη
•    1 κ. γλ. κανέλα
•    1 κ. γλ. γαρύφαλλο
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    ζάχαρη άχνη
•    κανέλα
•    μαργαρίνη

 Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το ταχίνι, χτυπάμε για 3' και έπειτα προσθέτουμε το χλιαρό νερό, λίγο - λίγο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Όταν απορροφήσει το νερό, προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε, την καρυδόψυχα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και τις σταφίδες, αφού πρώτα τις αλευρώσουμε λίγο για να μην πάνε στον πάτο του μείγματος.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα, ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα με αέρα, στους 170°C  για μία ώρα και ένα τέταρτο, περίπου.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κέικ με ταχίνι και σταφίδες νηστίσιμο
Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 5' λεπτά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.


3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τις συνταγἐς σου. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί κανεἰς να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε αυτό το κἐικ με μέλι για να είναι πιο υγειινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, αλλά δεν νομίζω να γίνεται, γιατί με τόσα υγρά (ταχίνι, νερό και μέλι), δεν ξέρω αν θα σφίξει.
      Αν το δοκιμάσεις, γράψε μου τι έγινε.

      Διαγραφή
  2. Έγινε και με 1 και κάτι (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε) φλιτζάνι ανθόμελο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.