Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ίσως να είναι ένα από τα λίγα γλυκά, που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια, την εποχή της γιαγιάς μου.
Και βέβαια η γιαγιά μου δεν αποτελούσε εξαίρεση και το έφτιαχνε πάντα.
«Για να ξεντροπιαστεί σε ένα ξένο», όπως έλεγε.
Όταν δεν της το είχαμε φάει εμείς!!!

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    1 κιλό μελιτζανάκια
(30 - 35 κομμάτια)
•    1 κιλό ζάχαρη
•    2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•    γαρύφαλλα όσα τα μελιτζανάκια
•    καρύδια κομμένα στα 4, όσα τα μελιτζανάκια
•    2½ λεμόνια (το χυμό τους)

 Εκτέλεση


Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια και τα πλένουμε πολύ καλά.

Για να τα ξεπικρίσουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, που να τα σκεπάζει, (για να μείνουν βυθισμένα στο νερό, βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο), και τα βράζουμε γιά 5΄. (Το πεντάλεπτο, το μετράμε απ᾿ την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν).
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμέσως μετά τα αποσύρουμε, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ξεπικρίσματος, άλλες δύο φορές.

Όταν τα έχουμε ξεπικρίσει, τους κάνουμε μια μικρή σχισμή, κατά μήκος, τόσο - όσο να χωράει μέσα το καρυδάκι.

Τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε μια λεκάνη με νερό, μαζί με τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τ᾿ αφήνουμε για 2 ώρες να σφίξουν. 
Έπειτα, τα βγάζουμε απ᾿ το λεμόμι, τα ξεπλένουμε, τα στίβουμε ελαφρά στη χούφτα μας και τοποθετούμε στις σχισμές που έχουμε κάνει, από ένα καρύδι και ένα γαρύφαλλο.
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε από την ώρα που θα κοχλάσουν για 5΄. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα, ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι και ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό).

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.


-- Εάν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.

-- Η γιαγιά και η μητέρα μου, έβαζαν τα μελιτζανάκια να σταθούν σε νερό στο οποίο είχαν βάλει ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα), για να σφίξουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Εγώ δεν τα βάζω σε γαλαζόπετρα και ποτέ δε χάλασε το χρώμα τους.


4 σχόλια:

  1. ωραία συνταγή! Όμως θα ήθελα μια διευκρίνηση για τολεμόνι. το ρίχνω απ' την αρχή του βρασμού ή προς το τέλοςόπως ισχύει για τα γλυκά; ευχαριστώ για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε και να βάλουμε το λεμόνι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το βάζουμε στο τέλος, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το γλυκό περισσότερο καιρό.

      Διαγραφή
  2. καταπληκτικη συνταγη.Παρολο που ειμαι σε αυστηρη διαιτα τα τσακισα.Μπραβο .
    Μαρια απι αιγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους