Header Ads

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Ίσως να είναι ένα από τα λίγα γλυκά, που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια, την εποχή της γιαγιάς μου.
Και βέβαια η γιαγιά μου δεν αποτελούσε εξαίρεση και το έφτιαχνε πάντα.«Για να ξεντροπιαστεί σε ένα ξένο», όπως έλεγε. Όταν δεν της το είχαμε φάει εμείς!!!

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•    1 κιλό μελιτζανάκια (30 - 35 κομμάτια)
•    1 κιλό ζάχαρη
•    2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•    γαρύφαλλα όσα τα μελιτζανάκια
•    καρύδια κομμένα στα 4, όσα τα μελιτζανάκια
•    2½ λεμόνια (το χυμό τους)

 Εκτέλεση

Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια και τα πλένουμε πολύ καλά.

Για να τα ξεπικρίσουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, που να τα σκεπάζει, (για να μείνουν βυθισμένα στο νερό, βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο), και τα βράζουμε για 5΄. (Το πεντάλεπτο, το μετράμε απ᾿ την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν).
Αμέσως μετά τα αποσύρουμε, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ξεπικρίσματος, άλλες δύο φορές.

Όταν τα έχουμε ξεπικρίσει, τους κάνουμε μια μικρή σχισμή, κατά μήκος, τόσο - όσο να χωράει μέσα το καρυδάκι.

Τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε μια λεκάνη με νερό, μαζί με τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τ᾿ αφήνουμε μέσα για 2 ώρες να σφίξουν. 
Έπειτα, τα βγάζουμε απ᾿ το λεμόνι, τα ξεπλένουμε, τα στείβουμε ελαφρά στη χούφτα μας και τοποθετούμε στις σχισμές που έχουμε κάνει, από ένα καρύδι και ένα γαρύφαλλο.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε από την ώρα που θα κοχλάσουν για 5΄. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα, ρίχνουμε το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι και ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό).

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό.

-- Εάν το σιρόπι είναι πολύ πηχτό θα ζαχαρώσει.  Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό.

-- Η γιαγιά και η μητέρα μου, έβαζαν τα μελιτζανάκια να σταθούν σε νερό στο οποίο είχαν βάλει ένα κομμάτι χαλκό (γαλαζόπετρα), για να σφίξουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Εγώ δεν τα βάζω σε γαλαζόπετρα και ποτέ δε χάλασε το χρώμα τους.


Δείτε επίσης: Σταφύλι σουλτανίνα γλυκό του κουταλιού

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ωραία συνταγή! Όμως θα ήθελα μια διευκρίνηση για τολεμόνι. το ρίχνω απ' την αρχή του βρασμού ή προς το τέλοςόπως ισχύει για τα γλυκά; ευχαριστώ για το χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε και να βάλουμε το λεμόνι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το βάζουμε στο τέλος, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το γλυκό περισσότερο καιρό.

      Διαγραφή
  2. καταπληκτικη συνταγη.Παρολο που ειμαι σε αυστηρη διαιτα τα τσακισα.Μπραβο .
    Μαρια απι αιγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τον ασβεστη γινετε ποιο ωραιο και ποιο τραγανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.