Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού

Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα πιο ωραία και εύκολα κέικ που υπάρχουν.
Δεν μιλάμε για ένα απλό, συνηθισμένο γλυκό, αλλά για έναν πραγματικό σοκολατένιο πειρασμό. Σκέτη Σοκοκόλαση!
Για τους φανατικούς οπαδούς της σοκολάτας και όχι μόνο.
Φτιάξτε το οπωσδήποτε και θα με θυμηθείτε!

 

Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού


Υλικά

•    310 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
•    450 γραμ. ζάχαρη
•    250 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
•    6 αυγά
•    130 ml. φρέσκο γάλα
•    2 βανίλιες
•    100 γραμ. κακάο (άγλυκο, κοσκινισμένο)
•    1 πρέζα αλάτι

 Για το γλάσο
•    200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)
   
Εκτέλεση


Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα.  
Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, για 4΄ να αφρατέψει.
Ακολούθως προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. 
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια και το κακάο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Χαμηλώνουμε τελείως την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι. 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και μ' ένα κουτάλι που το περιστρέφουμε κάθετα, το απλώνουμε παντού.
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε το κέικ στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄- 65΄, μέχρι να φουσκώσει, να ψηθεί και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Έπειτα το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10΄ στη φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει, για άλλα 15΄.
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κέικ σοκολάτας, με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμέσως μετά το τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. 
Μ᾿ ένα κουτάλι βάζουμε τη μερέντα πάνω στο κέικ και την απλώνουμε μ᾿ ένα μαχαίρι, να πάει παντού.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τριμμένη κουβερτούρα, για γαρνίρισμα.


3 σχόλια:

  1. Φαίνεται τέλειο!!! Θα το δοκιμάσω για την μικρή μου ( και όχι μόνο) που λατρεύει τη σοκολάτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεν μου να το φτιάξεις, πιστεύω ότι θα σας αρέσει.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους