Header Ads

Ρώσικη σαλάτα ή σαλάτα Ολιβιέ

Ρώσικη σαλάτα ή σαλάτα Ολιβιέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται για μια σαλάτα που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1860 στη Ρωσία, από τον γάλλο σεφ του εστιατορίου Ερμιτάζ της Μόσχας, Λυσιέν Ολιβιέ.
Αν και η ακριβής συνταγή της παραμένει μυστική ακόμα και σήμερα, εικάζεται πως η σάλτσα ντρέσινγκ που χρησιμοποίησε, ήταν ένα είδος μαγιονέζας, φτιαγμένη από γαλλικό κρασί, ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο.
Στις πρώτες δημοσιευμένες συνταγές για τη σαλάτα Ολιβιέ, της εποχής εκείνης, εκτός των άλλων υλικών, αναφέρονταν και κρέας γαλοπούλας, ουρές από καραβίδες, ζελέ ζωμού κρέατος και ελιές.

Ρώσικη σαλάτα στην ελληνική εκδοχή της

Υλικά

•    4 μέτριες πατάτες βρασμένες
•    3 καρότα βρασμένα
•    1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (το λευκό τμήμα)
•    ½ φλυτζ. τσαγιού αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
•    1 φλυτζ. τσαγιού βρασμένο αρακά
•    2 - 3 φέτες φιλέτο γαλοπούλας ή ζαμπόν (πάχους 3 - 4 εκ. κομμένες σε μικρά καρέ)
•    1 κουτ. σούπας κάππαρη
•    1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλικομμένο (προαιρετικά)
•    2 φλυτζ. τσαγιού μαγιονέζα
•    ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα (υγρή)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.
Τα βράζουμε χωριστά, αρακά και καρότα, ενώ τις πατάτες τις βράζουμε με την φλούδα (δεν τις καθαρίζουμε) και τα αφήνουμε, όλα να κρυώσουν. Φροντίζουμε να παραμείνουν τραγανά.

Μόλις κρυώσουν, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες (με τα χέρια) και ξεκινάμε να τα κόβουμε όλα σε μικρά κυβάκια, εκτός απ' τον αρακά και την κάπαρη, που τα βάζουμε όπως είναι και το χλωρό κρεμμύδι που το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Αφού τα κόψουμε, τα βάζουμε όλα σ' ένα μεγάλο σκεύος, τις πατάτες, τον αρακά, τα τουρσιά, την κάπαρη, τα καρότα, τη γαλοπούλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε πολύ καλά την σαλάτα.
Δοκιμάζουμε αν έχουμε πετύχει τη γεύση που θέλουμε και την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να κρυώσει πριν την σερβίρουμε.

Είναι πολύ σημαντικό τα υλικά να Ρώσικη σαλάτα ή σαλάτα Ολιβιέ - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»είναι κομμένα ομοιόμορφα, σε ίδιο μέγεθος και καλά ανακατεμένα για να μην ξεχωρίζει η γεύση ενός συγκεκριμένου υλικού.

Η ποσότητα της μαγιονέζας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να καλύψει όλα τα υλικά, χωρίς όμως να είναι υπερβολική.

-- Αν πρόκειται να σερβίρουμε τη σαλάτα σ' ένα επίσημο τραπέζι, μπορούμε να κάνουμε το εξής: βράζουμε 3 - 4 αυγά σφιχτά, έπειτα τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε προσεκτικά τους κρόκους και τους βάζουμε σ' ένα μικρό μπολ. Ακολούθως πατάμε τους κρόκους ελαφρά με ένα πιρούνι να λιώσουν, προσθέσουμε 2 - 3 κουταλιές από τη ρωσική σαλάτα και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα ασπράδια των αυγών με το μείγμα, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τα τοποθετούμε πάνω στην πιατέλα με τη ρωσική.

 -- Η ακριβής συνταγή του Ολιβιέ δεν έγινε ποτέ γνωστή, γι' αυτό και η ρώσικη σαλάτα υπάρχει σε πολλές παραλλαγές και στην Ρωσία, όπως και στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια