Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Παρ' όλο που για τους περισσότερους το να φτιάξουμε τυρί στο σπίτι μας φαντάζει πολύ δύσκολο, αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι δεν είναι.
Με απλά βήματα, εύκολα και γρήγορα, θα φτιάξουμε ένα γευστικότατο και πολύ ξεχωριστό τυρί.
Αν μπορέσουμε να βρούμε
γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο, τότε το τυρί μας θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο.

Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι


Υλικά

•    3 κιλά αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα
•    2 - 3 λεμόνια (το χυμό τους) ή
½ κουτ. γλυκού ξινό (περίπου)
•    4 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
•    1 τούλι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
Όταν πάει να φουσκώσει, πριν αρχίσει ο βρασμός, (90
°C), ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια, ή το ξινό και ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Όταν το γάλα αρχίσει να κόβει, σταματάμε το ανακάτεμα.
Το αφήνουμε 1 - 2' να βράσει, κι όταν αρχίσει να φουσκώνει, κάνοντας μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνουμε ή σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε το τυρί που έχει βγει στην επιφάνεια. Το βάζουμε σ' ένα βαθύ πιάτο στο οποίο ένουμε στρώσει ένα βρεγμένο τούλι.
Αν το υγρό στην κατσαρόλα δεν είναι διαυγές και υποκίτρινο, αλλά λευκό, σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα και θέλει κι άλλο λίγο χυμό λεμονιού ή ξινό για να διαχωριστεί, οπότε ρίχνουμε λίγο ακόμη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Όταν τελειώσει το τυρί, κρατάμε το τούλι πάνω από την κατσαρόλα, να στραγγίξουν τα πολλά υγρά.
Μόλις στραγγίξει, βάζουμε το τούλι με το τυρί στο πιάτο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Πιάνουμε το τούλι από τις τέσσερις άκρες του, κι αρχίζουμε να το στίβουμε στρίβοντάς το, όσο πιο πολύ μπορούμε, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να ομογενοποιηθεί το τυρί μας.
Στη συνέχεια, με ένα αντικείμενο, (εγώ χρησιμοποιώ ένα μπρίκι, πιέζουμε όσο μπορούμε να γίνει επίπεδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Έπειτα σ' ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ένα ρηχό ανάποδα και λοξά, και επάνω στο ρηχό, τοποθετούμε το τυρί και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 - 3 ώρες να παγώσει, να στραγγίσει τελείως και να σφίξει.
Όταν περάσει το 3ωρο, ή και παραπάνω, αφαιρούμε το τούλι, το αλατίζουμε με το αλάτι κι απ' τις δυο πλευρές και το βάζουμε σ' ένα πιάτο.
Το αφήνουμε στο ψυγείο 2 - 3 μέρες, ξεσκέπαστο να ωριμάσει.

Κατόπιν τινάζουμε το πολύ αλάτι, (δεν το πλένουμε) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ή να το αποθηκεύσουμε.

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες , παίρνοντας όσο περνούν οι μέρες ένα κιτρινωπό χρώμα, ή μέσα σε ελαιόλαδο για 1 μήνα τουλάχιστον, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Τα 3 κιλά γάλακτος μας δίνουν 400 γρ. τυριού.


«Τη συνταγή γι' αυτό το τυρί, μου την είχε δώσει η γειτόνισσα και φίλη μου, η κ. Φρόσω το 1936. Τότε, χρησιμοποιούσαμε χυμό λεμονιού ή ξύδι λευκό από σταφύλια (που όμως δεν είχε πάντα την ίδια επιτυχία).
Πολύ αργότερα βγάλαν το ξινό και μας έλυσαν τα χέρια, για όταν δεν είχαμε λεμόνια» συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου κάθε φορά που έφτιαχνε αυτό το τυρί.


11 σχόλια:

  1. ΑΝ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΛΙΓΟ ΦΡΕΣΚΟΚΟΜΜΕΝΟ ΔΥΟΣΜΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΑΛΟΥΜΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.ΟΤΑΝ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΩΡΕΣ,ΠΡΙΝ ΒΑΛΩ ΤΟ ΑΛΑΤΙ Κ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΕΜΟΙΑΖΕ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΟ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΟ(ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ)ΑΝΘΟΤΥΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι φυσιολογικό, γιατί δεν είναι ανθότυρο, ουσιαστικά πρόκειται για ένα κασέρι. Μπορώ να πω ότι είναι και ελάχιστα πιο σκληρό από το κασέρι.
      Καλοφάγωτο!

      Διαγραφή
  3. για σας και χρονια πολλα εχω ακουση οτι το τυρη πρεπη να εχει 35 βαθ. θερμοκρασια για να γινη τυρακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σας. Το γάλα πρέπει να έχει περίπου 35°C, όταν φτιάχνουμε τυρί με πυτιά, π.χ. φέτα.
      Στο τυρί που φτιάχνουμε με λεμόνι το γάλα πρέπει να βράσει, όπως περιγράφω πιο πάνω.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κανω τη συνταγη με γιδινο γαλα. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό το τυρί γίνεται και μόνο με γίδινο γάλα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα .Εβρασα δύο κιλά κατσικιο γάλα έως τους 85βαθμ και κατόπιν έριξα το χυμό δύο λεμονιων αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτε. Μόνο που κιτρινισε και δεν έγινε καθόλου τυρί στην επιφάνεια. Τι συμβαινει; να το πετάξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου στη συνταγή γράφω ότι το γάλα πρέπει να αρχίσει να φουσκώνει, πράγμα που, όπως γράφω, γίνεται στους 90°C. Και αφού ρίξουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει. Την επόμενη φορά ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες, κοίτα και τις φωτογραφίες και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις.

      Διαγραφή
  6. ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.