Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Παρ' όλο που για τους περισσότερους το να φτιάξουμε τυρί στο σπίτι μας φαντάζει πολύ δύσκολο, αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι δεν είναι.
Με απλά βήματα, εύκολα και γρήγορα, θα φτιάξουμε ένα γευστικότατο και πολύ ξεχωριστό τυρί.
Αν μπορέσουμε να βρούμε
γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο, τότε το τυρί μας θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο.

Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι


Υλικά

•    3 κιλά αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα
•    2 - 3 λεμόνια (το χυμό τους) ή
½ κουτ. γλυκού ξινό (περίπου)
•    4 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
•    1 τούλι

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
Όταν πάει να φουσκώσει, πριν αρχίσει ο βρασμός, (90
°C), ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια, ή το ξινό και ανακατεύουμε καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Όταν το γάλα αρχίσει να κόβει, σταματάμε το ανακάτεμα.
Το αφήνουμε 1 - 2' να βράσει, κι όταν αρχίσει να φουσκώνει, κάνοντας μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνουμε ή σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε το τυρί που έχει βγει στην επιφάνεια. Το βάζουμε σ' ένα βαθύ πιάτο στο οποίο ένουμε στρώσει ένα βρεγμένο τούλι.
Αν το υγρό στην κατσαρόλα δεν είναι διαυγές και υποκίτρινο, αλλά λευκό, σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα και θέλει κι άλλο λίγο χυμό λεμονιού ή ξινό για να διαχωριστεί, οπότε ρίχνουμε λίγο ακόμη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Όταν τελειώσει το τυρί, κρατάμε το τούλι πάνω από την κατσαρόλα, να στραγγίξουν τα πολλά υγρά.
Μόλις στραγγίξει, βάζουμε το τούλι με το τυρί στο πιάτο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Πιάνουμε το τούλι από τις τέσσερις άκρες του, κι αρχίζουμε να το στίβουμε στρίβοντάς το, όσο πιο πολύ μπορούμε, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να ομογενοποιηθεί το τυρί μας.
Στη συνέχεια, με ένα αντικείμενο, (εγώ χρησιμοποιώ ένα μπρίκι, πιέζουμε όσο μπορούμε να γίνει επίπεδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Έπειτα σ' ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ένα ρηχό ανάποδα και λοξά, και επάνω στο ρηχό, τοποθετούμε το τυρί και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 - 3 ώρες να παγώσει, να στραγγίσει τελείως και να σφίξει.
Όταν περάσει το 3ωρο, ή και παραπάνω, αφαιρούμε το τούλι, το αλατίζουμε με το αλάτι κι απ' τις δυο πλευρές και το βάζουμε σ' ένα πιάτο.
Το αφήνουμε στο ψυγείο 2 - 3 μέρες, ξεσκέπαστο να ωριμάσει.

Κατόπιν τινάζουμε το πολύ αλάτι, (δεν το πλένουμε) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ή να το αποθηκεύσουμε.

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες , παίρνοντας όσο περνούν οι μέρες ένα κιτρινωπό χρώμα, ή μέσα σε ελαιόλαδο για 1 μήνα τουλάχιστον, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Τα 3 κιλά γάλακτος μας δίνουν 400 γρ. τυριού.


«Τη συνταγή γι' αυτό το τυρί, μου την είχε δώσει η γειτόνισσα και φίλη μου, η κ. Φρόσω το 1936. Τότε, χρησιμοποιούσαμε χυμό λεμονιού ή ξύδι λευκό από σταφύλια (που όμως δεν είχε πάντα την ίδια επιτυχία).
Πολύ αργότερα βγάλαν το ξινό και μας έλυσαν τα χέρια, για όταν δεν είχαμε λεμόνια» συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου κάθε φορά που έφτιαχνε αυτό το τυρί.


28 σχόλια:

  1. ΑΝ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΛΙΓΟ ΦΡΕΣΚΟΚΟΜΜΕΝΟ ΔΥΟΣΜΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΑΛΟΥΜΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.ΟΤΑΝ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΩΡΕΣ,ΠΡΙΝ ΒΑΛΩ ΤΟ ΑΛΑΤΙ Κ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΕΜΟΙΑΖΕ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΟ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΟ(ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ)ΑΝΘΟΤΥΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι φυσιολογικό, γιατί δεν είναι ανθότυρο, ουσιαστικά πρόκειται για ένα κασέρι. Μπορώ να πω ότι είναι και ελάχιστα πιο σκληρό από το κασέρι.
      Καλοφάγωτο!

      Διαγραφή
  3. για σας και χρονια πολλα εχω ακουση οτι το τυρη πρεπη να εχει 35 βαθ. θερμοκρασια για να γινη τυρακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σας. Το γάλα πρέπει να έχει περίπου 35°C, όταν φτιάχνουμε τυρί με πυτιά, π.χ. φέτα.
      Στο τυρί που φτιάχνουμε με λεμόνι το γάλα πρέπει να βράσει, όπως περιγράφω πιο πάνω.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κανω τη συνταγη με γιδινο γαλα. Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό το τυρί γίνεται και μόνο με γίδινο γάλα.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα .Εβρασα δύο κιλά κατσικιο γάλα έως τους 85βαθμ και κατόπιν έριξα το χυμό δύο λεμονιων αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτε. Μόνο που κιτρινισε και δεν έγινε καθόλου τυρί στην επιφάνεια. Τι συμβαινει; να το πετάξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου στη συνταγή γράφω ότι το γάλα πρέπει να αρχίσει να φουσκώνει, πράγμα που, όπως γράφω, γίνεται στους 90°C. Και αφού ρίξουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει. Την επόμενη φορά ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες, κοίτα και τις φωτογραφίες και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις.

      Διαγραφή
  6. ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που και κάποιος άλλος φτιάχνει τυρι με αυτόν τον τρόπο. Εγώ βέβαια κυρίως το φτιάχνω μυζήθρα για τα μακαρόνια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μόνο που ριχνω λίγο αλάτι στο γάλα και οταν παρει μορφη και στεγνώσει λιγο από το αλατι στο πιάτο το βάζω στ τούλι και το κρεμαω στον αέρα για μια μερα περίπου.Τέλος τα βγάζω απο το τούλι τα τυλιγω με λαδόκολλα και τα αποθηκευω στο ψυγείο σε σημείο με μεγαλύτερη ένταση ψύξης ή στην κατάψυξη.Έτσι έχεις ολο το χρόνο και περισσότερο μυζηθρες. Σημειωτέον πως δεν το φτιαχνω ενα τυρι με τοσο γαλα,αλλά σε παίρνω τόση ποσότητα που να μοιαζει στο σχήμα με του εμπορίου.Ξέχασα να πω πως στην φάση που εχει στραγγιξει του βαζω ενα βαρύ αντικείμενο να πάρει το σχήμα μυζήθρας για καμμία ωρα και μετά βγάζω το τουλι και τις ακουμπάω στο αλατι.Μετά παλι στο τούλι και στον αέρα.Αυτά με αγάπη. Ελπίζω να σας χρησιμεύσουν εαν αποφασίσετε να το κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το κανω με τον ιδιο ακριβως τροπο.Φετος σε δυο κεφαλακια τυρι εβαλα και κοκους πιπεριών για πιο πικαντικο, δεν το εχω δοκιμασει ακομη και σε αλλα δυο εβαλα θρουμπι ξερο, ουτε αυτο το δοκιμασα περιμενω να ωριμασουν. Ομως πως μπορω να τα διατηρησω εκτος ψυγειου για πολυ καιρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου το συγκεκριμένο τυρί δεν έχει αρκετό αλάτι ώστε να μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου. Μόνο αν το βάλουμε σε ελαιόλαδο μπορεί να μείνει εκτός για περίπου ενάμιση μήνα, αλλά αλλάζει λίγο η γεύση του και θυμίζει λαδοτύρι Μυτιλήνης.

      Διαγραφή
  9. Χριστός Ανέστη!
    Παρακαλώ πολύ αν γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει αν είναι δυνατόν να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου αλάτι (ιατρικοί λόγοι) για την συντήρησή του.
    Κάποια άλλη μέθοδο; ίσως κάπνισμα; και μετά σε λάδι;
    ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου Αληθώς Ανέστη.
      Δυστυχώς τρόπο να συντηρήσουμε το τυρί χωρίς καθόλου αλάτι δεν γνωρίζω, αν κάποιος ξέρει κάτι ας γράψει.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας.Θα το δοκιμάσω σύντομα,αλλά θα ήθελα τα φώτα σας,σχετικά με το γάλα.Μπορεί να γίνει και με γάλα λίγων λιπαρών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου η απάντηση είναι όχι. Σε όλα τα σπιτικά τυριά χρησιμοποιούμε γάλα με πολλά λιπαρά, κατά προτίμηση πρόβειο.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα ξεκίνησα την διαδικασία για το τυράκι.Είμαι στην φάση που το αλάτισα και το έβαλα στο ψυγειο.Σε 2 μέρες θα τα ξαναπούμε.

      Διαγραφή
  11. Μόλις το δοκίμασα. Πάρα πολύ καλό!!!!Ευχαριστούμε για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σας και πάλι.Ξεκινάω να το κάνω 2η φορά και ήθελα να ρωτήσω ,πρέπει να γίνει πλατύ ή και σε καλαθάκι είναι εντάξει? Επίσης(δοκιμή) έβαλα 1λτ. κατσικίσιο και για να συμπληρώσω 1,5κλ. (μισή ποσότητα) έβαλα αγελαδινό λάιτ,γιατί δεν είχα άλλο.Η αυτοψία θα δείξει.χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου και σε καλαθάκι να βάλεις το τυρί να στραγγίξει δεν έχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. To έχω βγάλει απο το καλαθάκι κι είναι 255γρ .Όπως είπα έβαλα 1,5κλ γάλα (870γρ κατσικίσιο όλυμπος & 630γρ αγελαδινό 1,5%.Μέσα έβαλα 1/2κγ περίπου ξινό και όταν το έβαλα στο καλαθάκι του έριξα μίγμα αλατιού με βότανα.Σε 2 μέρες θα δοκιμάσουμε.Να είστε καλά για την εύκολη συνταγή που ανεβάσατε και με έκανε να ασχοληθώ με το τυράκι.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!!!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα σας. Έγινε τέλειο!!Τέλος τα αγοραστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας αυτή την συνταγή κάνω και εγώ είναι παπά πολύ οραιοο το αποτέλεσμα.τωρα θέλω να δοκιμάσω και με αγελαδινό γάλα γιατί δεν είναι εύκολο να βρίσκω πρόβειο ουτε κατσικίσιο.Παντος είναι πανευκολη διαδικασία καί ξέρουμε τι τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το φοβάσαι καθόλου.Εγώ πλέον βάζω μόνο αγελαδινό.Αγόρασα και καλαθάκια για τυρί και κάνω ακόμα πιο εύκολη την διαδικασία.

      Διαγραφή
  15. Το έφτιαξα κ εγώ μπράβο μου κ μπράβο σας τελειοοοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.