Παρ' όλο που για τους περισσότερους το να φτιάξουμε τυρί στο σπίτι μας φαντάζει πολύ δύσκολο, αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι δεν είναι.
Με απλά βήματα, εύκολα και γρήγορα, θα φτιάξουμε ένα γευστικότατο και πολύ ξεχωριστό τυρί.
Αν μπορέσουμε να βρούμε γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο, τότε το τυρί μας θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο.
Υλικά
Με απλά βήματα, εύκολα και γρήγορα, θα φτιάξουμε ένα γευστικότατο και πολύ ξεχωριστό τυρί.
Αν μπορέσουμε να βρούμε γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο, τότε το τυρί μας θα γίνει ακόμη πιο νόστιμο.
Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι
Υλικά
• 3 κιλά αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα
• 2 - 3 λεμόνια (το χυμό τους) ή ½ κουτ. γλυκού ξινό (περίπου)
• 4 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
• 1 τούλι
• 1 τούλι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν πάει να φουσκώσει, πριν αρχίσει ο βρασμός, (90°C), ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια, ή το ξινό και ανακατεύουμε καλά. |
|
Όταν το γάλα αρχίσει να κόβει, σταματάμε το ανακάτεμα. Το αφήνουμε 1 - 2' να βράσει, κι όταν αρχίσει να φουσκώνει, κάνοντας μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνουμε ή σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. |
|
Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα και μαζεύουμε το τυρί που έχει βγει στην επιφάνεια. Το βάζουμε σ' ένα βαθύ πιάτο στο οποίο ένουμε στρώσει ένα βρεγμένο τούλι. Αν το υγρό στην κατσαρόλα δεν είναι διαυγές και υποκίτρινο, αλλά λευκό, σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα και θέλει κι άλλο λίγο χυμό λεμονιού ή ξινό για να διαχωριστεί, οπότε ρίχνουμε λίγο ακόμη. |
|
Όταν τελειώσει το τυρί, κρατάμε το τούλι πάνω από την κατσαρόλα, να στραγγίξουν τα πολλά υγρά. Μόλις στραγγίξει, βάζουμε το τούλι με το τυρί στο πιάτο. |
|
Πιάνουμε το τούλι από τις τέσσερις άκρες του, κι αρχίζουμε να το στείβουμε στρίβοντάς το, όσο πιο πολύ μπορούμε, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να ομογενοποιηθεί το τυρί μας. Στη συνέχεια, με ένα αντικείμενο, (εγώ χρησιμοποιώ ένα μπρίκι, πιέζουμε όσο μπορούμε να γίνει επίπεδο. |
|
Έπειτα σ' ένα βαθύ πιάτο βάζουμε ένα ρηχό ανάποδα και λοξά, και επάνω στο ρηχό, τοποθετούμε το τυρί και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 - 3 ώρες να παγώσει, να στραγγίσει τελείως και να σφίξει. Όταν περάσει το 3ωρο, ή και παραπάνω, αφαιρούμε το τούλι, το αλατίζουμε με το αλάτι κι απ' τις δυο πλευρές και το βάζουμε σ' ένα πιάτο. Το αφήνουμε στο ψυγείο 2 - 3 μέρες, ξεσκέπαστο να ωριμάσει. Κατόπιν τινάζουμε το πολύ αλάτι, (δεν το πλένουμε) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ή να το αποθηκεύσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες, παίρνοντας όσο περνούν οι μέρες ένα κιτρινωπό χρώμα, ή μέσα σε ελαιόλαδο για 1 μήνα τουλάχιστον, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Τα 3 κιλά γάλακτος μάς δίνουν περίπου 400 γραμμάρια τυριού. «Τη συνταγή γι' αυτό το τυρί, μου την είχε δώσει η γειτόνισσα και φίλη μου, η κ. Φρόσω το 1936. Τότε, χρησιμοποιούσαμε χυμό λεμονιού ή ξύδι λευκό από σταφύλια (που όμως δεν είχε πάντα την ίδια επιτυχία). Πολύ αργότερα βγάλαν το ξινό και μας έλυσαν τα χέρια, ειδικά όταν δεν είχαμε λεμόνια» συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου κάθε φορά που έφτιαχνε αυτό το τυρί. Δείτε επίσης: Ξύδι σπιτικό - πως φτιάχνεται |
33 Σχόλια
ΑΝ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΛΙΓΟ ΦΡΕΣΚΟΚΟΜΜΕΝΟ ΔΥΟΣΜΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΑΛΟΥΜΙ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.ΟΤΑΝ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΩΡΕΣ,ΠΡΙΝ ΒΑΛΩ ΤΟ ΑΛΑΤΙ Κ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΕΜΟΙΑΖΕ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΟ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΟ(ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ)ΑΝΘΟΤΥΡΟ.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ
Ναι είναι φυσιολογικό, γιατί δεν είναι ανθότυρο, ουσιαστικά πρόκειται για ένα κασέρι. Μπορώ να πω ότι είναι και ελάχιστα πιο σκληρό από το κασέρι.
ΔιαγραφήΚαλοφάγωτο!
για σας και χρονια πολλα εχω ακουση οτι το τυρη πρεπη να εχει 35 βαθ. θερμοκρασια για να γινη τυρακι
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και σε σας. Το γάλα πρέπει να έχει περίπου 35°C, όταν φτιάχνουμε τυρί με πυτιά, π.χ. φέτα.
ΔιαγραφήΣτο τυρί που φτιάχνουμε με λεμόνι το γάλα πρέπει να βράσει, όπως περιγράφω πιο πάνω.
Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κανω τη συνταγη με γιδινο γαλα. Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, αυτό το τυρί γίνεται και μόνο με γίδινο γάλα.
ΔιαγραφήΤέλεια συνταγή ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα .Εβρασα δύο κιλά κατσικιο γάλα έως τους 85βαθμ και κατόπιν έριξα το χυμό δύο λεμονιων αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτε. Μόνο που κιτρινισε και δεν έγινε καθόλου τυρί στην επιφάνεια. Τι συμβαινει; να το πετάξω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου στη συνταγή γράφω ότι το γάλα πρέπει να αρχίσει να φουσκώνει, πράγμα που, όπως γράφω, γίνεται στους 90°C. Και αφού ρίξουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει. Την επόμενη φορά ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες, κοίτα και τις φωτογραφίες και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις.
ΔιαγραφήΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που και κάποιος άλλος φτιάχνει τυρι με αυτόν τον τρόπο. Εγώ βέβαια κυρίως το φτιάχνω μυζήθρα για τα μακαρόνια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μόνο που ριχνω λίγο αλάτι στο γάλα και οταν παρει μορφη και στεγνώσει λιγο από το αλατι στο πιάτο το βάζω στ τούλι και το κρεμαω στον αέρα για μια μερα περίπου.Τέλος τα βγάζω απο το τούλι τα τυλιγω με λαδόκολλα και τα αποθηκευω στο ψυγείο σε σημείο με μεγαλύτερη ένταση ψύξης ή στην κατάψυξη.Έτσι έχεις ολο το χρόνο και περισσότερο μυζηθρες. Σημειωτέον πως δεν το φτιαχνω ενα τυρι με τοσο γαλα,αλλά σε παίρνω τόση ποσότητα που να μοιαζει στο σχήμα με του εμπορίου.Ξέχασα να πω πως στην φάση που εχει στραγγιξει του βαζω ενα βαρύ αντικείμενο να πάρει το σχήμα μυζήθρας για καμμία ωρα και μετά βγάζω το τουλι και τις ακουμπάω στο αλατι.Μετά παλι στο τούλι και στον αέρα.Αυτά με αγάπη. Ελπίζω να σας χρησιμεύσουν εαν αποφασίσετε να το κάνετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κανω με τον ιδιο ακριβως τροπο.Φετος σε δυο κεφαλακια τυρι εβαλα και κοκους πιπεριών για πιο πικαντικο, δεν το εχω δοκιμασει ακομη και σε αλλα δυο εβαλα θρουμπι ξερο, ουτε αυτο το δοκιμασα περιμενω να ωριμασουν. Ομως πως μπορω να τα διατηρησω εκτος ψυγειου για πολυ καιρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου το συγκεκριμένο τυρί δεν έχει αρκετό αλάτι ώστε να μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου. Μόνο αν το βάλουμε σε ελαιόλαδο μπορεί να μείνει εκτός για περίπου ενάμιση μήνα, αλλά αλλάζει λίγο η γεύση του και θυμίζει λαδοτύρι Μυτιλήνης.
ΔιαγραφήΧριστός Ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ πολύ αν γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει αν είναι δυνατόν να μην χρησιμοποιηθεί καθόλου αλάτι (ιατρικοί λόγοι) για την συντήρησή του.
Κάποια άλλη μέθοδο; ίσως κάπνισμα; και μετά σε λάδι;
ευχαριστώ πολύ
Αναστασία μου Αληθώς Ανέστη.
ΔιαγραφήΔυστυχώς τρόπο να συντηρήσουμε το τυρί χωρίς καθόλου αλάτι δεν γνωρίζω, αν κάποιος ξέρει κάτι ας γράψει.
Καλησπέρα σας.Θα το δοκιμάσω σύντομα,αλλά θα ήθελα τα φώτα σας,σχετικά με το γάλα.Μπορεί να γίνει και με γάλα λίγων λιπαρών?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου η απάντηση είναι όχι. Σε όλα τα σπιτικά τυριά χρησιμοποιούμε γάλα με πολλά λιπαρά, κατά προτίμηση πρόβειο.
Διαγραφήευχαριστω για την απάντηση!!
ΔιαγραφήΣήμερα ξεκίνησα την διαδικασία για το τυράκι.Είμαι στην φάση που το αλάτισα και το έβαλα στο ψυγειο.Σε 2 μέρες θα τα ξαναπούμε.
ΔιαγραφήΜόλις το δοκίμασα. Πάρα πολύ καλό!!!!Ευχαριστούμε για την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας και πάλι.Ξεκινάω να το κάνω 2η φορά και ήθελα να ρωτήσω ,πρέπει να γίνει πλατύ ή και σε καλαθάκι είναι εντάξει? Επίσης(δοκιμή) έβαλα 1λτ. κατσικίσιο και για να συμπληρώσω 1,5κλ. (μισή ποσότητα) έβαλα αγελαδινό λάιτ,γιατί δεν είχα άλλο.Η αυτοψία θα δείξει.χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου και σε καλαθάκι να βάλεις το τυρί να στραγγίξει δεν έχει πρόβλημα.
ΔιαγραφήTo έχω βγάλει απο το καλαθάκι κι είναι 255γρ .Όπως είπα έβαλα 1,5κλ γάλα (870γρ κατσικίσιο όλυμπος & 630γρ αγελαδινό 1,5%.Μέσα έβαλα 1/2κγ περίπου ξινό και όταν το έβαλα στο καλαθάκι του έριξα μίγμα αλατιού με βότανα.Σε 2 μέρες θα δοκιμάσουμε.Να είστε καλά για την εύκολη συνταγή που ανεβάσατε και με έκανε να ασχοληθώ με το τυράκι.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα σας. Έγινε τέλειο!!Τέλος τα αγοραστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας αυτή την συνταγή κάνω και εγώ είναι παπά πολύ οραιοο το αποτέλεσμα.τωρα θέλω να δοκιμάσω και με αγελαδινό γάλα γιατί δεν είναι εύκολο να βρίσκω πρόβειο ουτε κατσικίσιο.Παντος είναι πανευκολη διαδικασία καί ξέρουμε τι τρώμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην το φοβάσαι καθόλου.Εγώ πλέον βάζω μόνο αγελαδινό.Αγόρασα και καλαθάκια για τυρί και κάνω ακόμα πιο εύκολη την διαδικασία.
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα κ εγώ μπράβο μου κ μπράβο σας τελειοοοοοοο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χυμο λεμονιου γινεται αντι για λεμονια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βάζω το αγελαδινό γάλα πλήρες άλλοτε μου πετυχενη και άλλοτε όχι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου, το μόνο που μπορώ να υποθέσω, αν ακολουθείς πάντα ακριβώς την ίδια διαδικασία, είναι πως το γάλα δεν έχει την ίδια ποσότητα λιπαρών κάθε φορά. Καλή Ανάσταση!
ΔιαγραφήΧριστός Ανέστη;μεγάλα του εμπορίου βάζουμε πυτιά ηοχι μόνο με φρέσκο ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη. Το θέμα με το γάλα είναι πόσο λίπος περιέχει και τι είδους επεξεργασία έχει υποστεί. Επειδή για του εμπορίου μόνο αυτοί που το παράγουν ξέρουν, μόνο δοκιμάζοντας θα δεις τι γίνεται.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.