Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο

Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται για ένα ωραιότατο κοκκινιστό μοσχαράκι με μανιτάρια, που το μαγειρεύουμε στο τηγάνι και το τελειώνουμε σκεπασμένο με τυρί, στο φούρνο.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80, λόγω της εξαιρετικής του γεύσης και εμφάνισης, συχνά αποτελούσε το κυρίως πιάτο, στα εορταστικά τραπέζια.


Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο


Υλικά


•     1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή ελιά κομμένο σε κύβους
•     ½ κιλό μανιτάρια
•     1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•     6 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
•     2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•     200 γραμ. κασέρι τριμμένο
•     4 - 5 φέτες γκούντα
•     1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
•     1 φλυτζ. καφέ κρασί λευκό ξηρό
•     1 πρέζα ζάχαρη
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κρέας.
Μόλις ροδίσουν ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για λίγο, (περίπου 2').
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σ’ ένα πυρέξ, ή στρογγυλό πήλινο και το φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30' περίπου.
Όταν δέσει η σάλτσα, το βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε τα 2/3 απ' το κασέρι και ανακατεύουμε. 
Πασπαλίζουμε με το άλλο 1/3 και απλώνουμε τις φέτες γκούντα από πάνω.
Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι με μανιτάρια και τυρί στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15' λεπτά περίπου ακόμη, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Το σερβίρουμε ζεστό στο τραπέζι μας και το συνοδεύουμε μ' ένα πουρέ.

Μερίδες: 6


2 σχόλια:

  1. Γειά σας, δοκίμασα την συνταγή αυτή,καθότι είμαι λάτρης των μανιταριών και μου άρεσε πάρα πολύ. Είχα τραπέζι σε φίλους και ενθουσιάστηκαν.Εγώ φτιάχνω σχεδόν την ίδια συνταγή,με μόνη διαφορά χρησιμοποιώ πιπεριές φλωρίνης απο κονσέρβα, αντί μανιτάρια.Τις απλώνω πάνω απο το κρέας και μετά το τυρί και στο φούρνο μέχρι να γκρατιναριστεί. Η πικάντικη γεύση της πιπεριάς,δίνει άλλη διάσταση στο φαγητό.Σας το συνιστώ ανεπιφύλαχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικο φαγητο με τη διαφορα εμενα θα μου αρεσε χωρις ντοματα καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.