Μαζί με χωριάτικη φέτα, ελιές και σπυραλατιστή ντομάτα κομμένη στα τέσσερα, δίπλα σε μια βρύση στο βουνό...
Ψωμί χωριάτικο με προζύμι σε φόρμα
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.
Υλικά
• 900 γραμ. αλεύρι κίτρινο σκληρό (δυνατό)
• 400 γρ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• 450 γραμ. προζύμι δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 1½ - 2 ποτήρια)
• σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βγάζουμε 2 - 3 ώρες νωρίτερα το προζύμι απ' το ψυγείο, γιατί πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατόπιν κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και το ανακατεύουμε.
Σε ένα μπωλ, αραιώνουμε το προζύμι με ½ φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3 - 4 κουταλιές της σούπας, από το κοσκινισμένο αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι από πάνω, σκεπάζουμε το μπωλ με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 5 - 6 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα). Ρίχνουμε το αλάτι στο αλεύρι, ανακατεύουμε, κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. | |
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 15' περίπου. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, την αφήνουμε για 5' να σταθεί και την ξαναζυμώνουμε για 15' ακόμη, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. | |
Έπειτα, μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης 450 γραμμ., που θα το φυλάξουμε σ' ένα μικρό, λαδωμένο μπωλ στο ψυγείο, για να έχουμε δικό μας προζύμι την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε. Την υπόλοιπη ζύμη την κόβουμε σε 2 κομμάτια και τα πλάθουμε μακρόστενα φρατζολάκια. | |
Λαδώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες, τοποθετούμε μέσα τα φρατζολάκια και τα πατάμε με την παλάμη μας να απλωθούν παντού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 3 - 4 χαρακιές στα φρατζολάκια. Αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι, τα λαδώνουμε ελαφρά στην επιφάνεια και τα πασπαλίζουμε. Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε για 2 έως 3 ώρες, ή και παραπάνω, για να διπλασιαστούν σε όγκο. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Αν στο ψήσιμο πάρουν πολύ χρώμα, τα βρέχουμε στην επιφάνεια μ' ένα βρεγμένο και στειμμένο πανί και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τις φόρμες για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, ή σε καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν. Δείτε επίσης: Ψωμί με ξηρή μαγιά (βασική συνταγή) |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.