Το φιρίκι είναι ένα μικρό μήλο, που όμως είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα αρωματικό.
Τρώγεται όπως είναι, αλλά γίνεται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, με απίστευτο άρωμα και καταπληκτική γεύση.
Εύκολα, γρήγορα και χωρίς πολύ φασαρία.
Υλικά
• 25 μέτρια φιρίκια (1100 γραμ. καθαρισμένα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 3 κούπες νερό
• 4 - 5 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 πρέζα αλάτι
• 3 λεμόνια (το χυμό τους)
• 10 - 15 αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση
Τρώγεται όπως είναι, αλλά γίνεται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, με απίστευτο άρωμα και καταπληκτική γεύση.
Εύκολα, γρήγορα και χωρίς πολύ φασαρία.
Φιρίκι γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 25 μέτρια φιρίκια (1100 γραμ. καθαρισμένα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 3 κούπες νερό
• 4 - 5 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 πρέζα αλάτι
• 3 λεμόνια (το χυμό τους)
• 10 - 15 αμύγδαλα ασπρισμένα
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα φιρίκια. | |
Γεμίζουμε ένα μπολ (που υπολογίζουμε να χωράει τα καθαρισμένα μήλα) περίπου μέχρι τη μέση με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό από
τα δύο λεμόνια. Παίρνουμε ένα - ένα μηλαράκι και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο (ή ένα μυτερό μαχαιράκι) τα κουκούτσια του. |
|
Έπειτα το ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο καθαρισμού της πατάτας (ή ένα κοφτερό μαχαιράκι), φροντίζοντας να μην αφήσουμε γωνίες, (ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι) και το ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι, για να μη μαυρίσει. | |
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό, το αλάτι και την κανέλλα με τα γαρύφαλλα. Ξεπλένουμε καλά τα φιρίκια, τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα (δεν χρειάζεται να έχει πάρει βράση) και τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο (για να μείνουν βυθισμένα). |
|
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό
και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 10', (στα 5' - 6' σβήνουμε το μάτι της
κουζίνας και αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο). Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί σκεπασμένο με το πιάτο, για 20 - 24 ώρες. Ασπρίζουμε και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα. |
|
Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε το πιάτο και ξαναβράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 15' - 20'. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε για λίγο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. |
13 Σχόλια
Ωραία φαίνεται, θα τη δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα ξεκινάω να την κανω αλλα δεν κατάλαβα για τα λεμόνια. Τα 2 θα τα βαλω στην αρχή και στο τελος για να μην ζαχαρωσει μονο τον χυμο απο το ενα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου ακριβώς όπως το λες. Τα δύο λεμόνια στην αρχή και το ένα στο τέλος.
ΔιαγραφήΣυγνώμη τώρα είδα το σχόλιο. Έγινε πραγματικά υπέροχο. Ήρθε και η θεία του άντρα μου που μου είχε δώσει τα φιρικια και μολις έβγαλα να δοκιμάσει ξετρελαθηκε.δεν ξέρω πως να βάλω φωτογραφία για να σας δείξω. Ακολουθώ πολλές δικές σας συνταγές και πάντα με βγάζουν ασπροπροσωπη. Καλές γιορτές με υγεία και υπέροχες δημιουργίες!!!!!
ΔιαγραφήΜαρία μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Αν έχεις βγάλει φωτογραφίες και θέλεις, μπορείς να μου τις στείλεις στο μέιλ μου. Σου εύχομαι επίσης καλές γιορτές με υγεία.
Διαγραφήκαλημέρα και καλό μηνα!!!είναι η πρωτη μου φορα σε γλυκο φιρικι....τα καταφερα !!!είναι τελειο!!!ευχαριστω πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου επίσης. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
ΔιαγραφήΚαλο μεσημερι. Το εχω κανει δυο φορες και αυτον το μηνα και προς το τελος του Νοέμβρη. Υπεροχη και ευκολη συνταγη!!! Ευχαριστουμε!!! Καλες γιορτες νε υγεια!!!❤
ΑπάντησηΔιαγραφήΑννα μου να είσαι καλά. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, επίσης καλές γιορτές.
Διαγραφήκαλημέρα σας !!! έκανα το γλυκο και μου βγήκε μαλακό πολύ ,το ιδιο και πέρση που το είχα κάνει αλλά υπέθεσα οτι κατι δεν εκανα σωστά,φέτος τα ίδια (το έκανα οπως γράφετε κι εσείς γιατί έτσι το έκανε και η μητέρα μου).Το περσινό βέβαια δεν πήγε χαμένο ...το έβαλα στο τρυπητό στράγγιξε το σιρόπι μετα στο multi και νάτη η ωραία μαρμελαδίτσα μου !!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλγα μου για να σου γίνει πολύ μαλακό το φυρίκι, ή το έβρασες περισσότερο απ' ότι έπρεπε ή ήταν πολύ ώριμα τα μήλα σου.
Διαγραφήκαλησασ μερα οτι συνταγεσ εχω παρει απο εσασ ειναι παρα πολυ καλεσ.σασ ευχαριστουμεπολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.