Η κατσαρίδα ή rissoides desmaresti, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι είδος γαρίδας.
Η κύρια διαφορά κατσαρίδας και γαρίδας, είναι ότι η γαρίδα είναι πολύ γρηγορότερη, αλλά και οι δύο είναι νοστιμότατες.
Γίνονται τηγανιτές, κοκκινιστές με ρύζι, ή με
μακαροτσίνια.
Υλικά
• 1 κιλό κατσαρίδες (γαρίδες)
• 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο
• 2 κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κατσαρίδες κοκκινιστές με ρύζι
Υλικά
• 1 κιλό κατσαρίδες (γαρίδες)
• 4 ώριμες ντομάτες, στο μούλτι
• ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• ½ κρασοπότηρο ούζο ή τσίπουρο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ρύζι κίτρινο για ριζότο
• βούτυρο για το σοτάρισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε τις κατσαρίδες και τις σοτάρουμε για 1' από την κάθε μεριά.
Σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και περιμένουμε 2 - 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
Έπειτα ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε να βράσει για 10' σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί ανακατεύουμε ελαφρά, ή κουνάμε το τηγάνι).
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση, το αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Για το πιλάφι: Σοτάρουμε το ρύζι με βούτυρο στην κατσαρόλα.
Έπειτα προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Είναι έτοιμο όταν έχει πιει το νερό του.
Σερβίρουμε το ρύζι, από πάνω βάζουμε τις κατσαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
-- Οι αναλογίες για το ρύζι είναι: μια δόση ρύζι, 2 δόσεις νερό.
Η κύρια διαφορά κατσαρίδας και γαρίδας, είναι ότι η γαρίδα είναι πολύ γρηγορότερη, αλλά και οι δύο είναι νοστιμότατες.
Γίνονται τηγανιτές, κοκκινιστές με ρύζι, ή με
μακαροτσίνια.
Κατσαρίδες τηγανιτές
Υλικά
• 1 κιλό κατσαρίδες (γαρίδες)
• 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο
• 2 κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις κατσαρίδες, κόβουμε τα κεφάλια και τις δυο δαγκάνες και τις βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη με νερό που να τις σκεπάζει και το αλάτι για 1 - 2 ώρες. | |
Βάζουμε σε ένα τηγάνι περίπου ένα δάκτυλο ελαιόλαδο και το
δεντρολίβανο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κι όταν ζεσταθεί το λάδι τις
τηγανίζουμε 2' - 3' από την κάθε πλευρά, έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Όταν τηγανιστούν, τις βγάζουμε από το τηγάνι και της βάζουμε σε ένα πιάτο, στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι. |
Κατσαρίδες κοκκινιστές με ρύζι
Υλικά
• 1 κιλό κατσαρίδες (γαρίδες)
• 4 ώριμες ντομάτες, στο μούλτι
• ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• ½ κρασοπότηρο ούζο ή τσίπουρο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ρύζι κίτρινο για ριζότο
• βούτυρο για το σοτάρισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε τις κατσαρίδες και τις σοτάρουμε για 1' από την κάθε μεριά.
Σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και περιμένουμε 2 - 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.
Έπειτα ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε να βράσει για 10' σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί ανακατεύουμε ελαφρά, ή κουνάμε το τηγάνι).
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση, το αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά.
Για το πιλάφι: Σοτάρουμε το ρύζι με βούτυρο στην κατσαρόλα.
Έπειτα προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Είναι έτοιμο όταν έχει πιει το νερό του.
Σερβίρουμε το ρύζι, από πάνω βάζουμε τις κατσαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
-- Οι αναλογίες για το ρύζι είναι: μια δόση ρύζι, 2 δόσεις νερό.
7 Σχόλια
Πολύ ωραίες οι συνταγές σου, ειδικά αυτή με το ρύζι, που ξεφεύγει από το απλό και κλασσικό τηγάνισμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!
ΥΓ. Ίσως -για να μην ξενίζει κάποιους- θα ήταν πιο φιλικός ένας τίτλος όπως "κωλοχτύπια" :) Παρά το ότι είναι αστείο!:)
Δεν ήξερα ότι τα λένε έτσι. Αν το ᾿ξερα, θα το προτιμούσα σίγουρα...
ΔιαγραφήΌμως είναι από τα απίστευτα!
Τόσο νόστιμος μεζές, και να ᾿χει ατυχήσει από ονόματα!
Όποιο και να διαλέξεις...
Άλλο είδος η κωλοχτύπα και άλλο είδος η κατσαρίδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός, η κωλοχτύπα είναι είδος αστακού.
ΔιαγραφήΗ κωλοχτύπα είναι πολύ ανώτερη από την κατσαρίδα (μη σας πω και από τον αστακό...) Ωραίος τρόπος μαγειρέματος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Διαγραφήπαλαβογάριδες ή ζαβογάριδες τις λέμε εμείς
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.