Η συνταγή της προγιαγιάς μου απ᾿ την Πόλη, έλεγε περίπου δύο μέρη βούτυρο αγελαδινό και ένα μέρος πρόβειο. Με τα χρόνια και για πιο ελαφριά γεύση, η γιαγιά μου, λιγόστεψε τα ζωικά βούτυρα, και τ᾿ αντικατέστησε με φυτίνη.
Το αποτέλεσμα είναι ένας μπακλαβάς, με ακόμη πιο
φίνα γεύση και νοστιμιά.
Υλικά
• 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
• 400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
• 400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
• 150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
• 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
• 200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
• 50 γραμ. βούτυρο πρόβειο
• 150 γραμ. φυτίνη
Για το μέλωμα
• 150 γραμ. μέλι
• 950 γραμ. ζάχαρη
• 600 γραμ. νερό
• 1 ξύλο κανέλλα
• 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
Εκτέλεση
Το αποτέλεσμα είναι ένας μπακλαβάς, με ακόμη πιο
φίνα γεύση και νοστιμιά.
Μπακλαβάς παραδοσιακός
Υλικά
• 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
• 400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
• 400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
• 150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
• 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
• 200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
• 50 γραμ. βούτυρο πρόβειο
• 150 γραμ. φυτίνη
Για το μέλωμα
• 150 γραμ. μέλι
• 950 γραμ. ζάχαρη
• 600 γραμ. νερό
• 1 ξύλο κανέλλα
• 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν. Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. |
|
Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο). Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, (αν χρησιμοποιήσουμε το στρογγυλό, τα στρώνουμε ακτινωτά), βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο. |
|
Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε
επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω - γύρω, (το
διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. |
|
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας
έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς
το εσωτερικό του ταψιού. Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. |
|
Δεν
σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να
μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει,
περίπου μέχρι τη μέση. Ακολούθως, καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό. (Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση). |
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½
ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4'. Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά... Εάν περισσέψει, διατηρείται για μία εβδομάδα. -- Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φυστίκια Αιγίνης. |
25 Σχόλια
Πολύ ωραία η συνταγή της προγιαγιάς σου Γιώτα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με τις οδηγίες σου για κάθε λεπτομέρεια, πολλά σπίτι θα φάνε τέλειο μπακλαβά!!!!
Αύριο θα το δοκιμάσω...
Φιλιά πολλά
Δέσποινα
Καλή επιτυχία Δέσποινά μου, κι αν περισσέψει καμιά γωνία, με μπόλικο σιρόπι, ενδιαφέρομαι!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά.
Το έχω φτιάξει πολλές φορές, είναι φανταστικός, βάζω μόνο αγελαδινό βούτυρο, δεν χρησιμοποιώ ποτέ φυτίνη είμαι κατά και προσθέτω και πολύ λίγο τραχανά 4-5 κουταλιές της σούπας ένα είδος γλυκιάς τραχανόπιτας.
ΔιαγραφήΣυνήθως το φτιάχνω τις απόκριες
Ωραία συνταγή, και με συνδιασμό βουτύρων. Για καλύτερα αποτελέσματα, καυτός ο μπακλαβάς, μόλις βγεί από το φούρνο, και λίγο ζεστό, όχι καυτό, το σιρόπι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δικιο εαν και καθυστερημενα. Καυτος μπακλαβας,κρυο σχεδον συροπι
ΔιαγραφήΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΛΗ ΤΟΝ ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΖΕΣΤΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΑΝΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Διαγραφήλοιπον ακομα δεν την εχω δοκιμασει αλλα πιστευω πως θα ειναι τελεια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις εφτιαξα τον μπακλαβά και καθώς ψήνεται μυρίζει τέλεια....!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε τι μου κάνεις, μέχρι εδώ μου φαίνεται ότι μυρίζει. Το πιο λατρεμένο μου γλυκό.
ΔιαγραφήΩραίος... Ή γιαγιά έβαζε 50γραμ σουσάμι καβουρδισμένο και το εψηνε σε χλκηνο ταψι
ΔιαγραφήΜόλις έφαγα το πρώτο κομμάτι κ είναι εξαιρετικός!!!μπραβο κ πάλι!!!καλα Χριστούγεννα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργυρώ μου σ' ευχαριστώ, καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΟντως εκπληκτικος μπακλαβας.Το σιροπι κρυο κι ο μπακλαβας καυτος ,να τσιτσιριζει οταν ριχνουμε το σιροπι.Σας ευχαριστουμε πολυ ,καλες γιορτες.
ΔιαγραφήΑργυρώ μου σ' ευχαριστώ κι εσένα πολύ, καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΈγινε τελειο.ευχαριστω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειος.....Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη χρονια
Ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήgia na einai tragana ta fulla pos einai kalytera gia to syropi;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρά μου όπως γράφω και στη συνταγή: Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
ΔιαγραφήΤον φταχνω και δευτερη φορα τρεκαθηκαν ολοι‼δεν εχω φαει πιο αυθεντικο μπακλαβα.....ευχαριστουμε πολυ‼
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ !!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ.... ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΕΚΑΝΑ 2 ΤΑΨΙΑ. ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΡΠΑΣΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη συνταγη εφιαξα και δοκιμασα σε ευχαριστουμε παρα πολυ Γιωτα καλες γιορτες και καλα Χριστουγεννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Ζέττα μου, Καλά Χριστούγεννα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.