Header Ads

Μπακλαβάς παραδοσιακός

Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η συνταγή της προγιαγιάς μου απ᾿ την Πόλη, έλεγε περίπου δύο μέρη βούτυρο αγελαδινό και ένα μέρος πρόβειο. Με τα χρόνια και για πιο ελαφριά γεύση, η γιαγιά μου, λιγόστεψε τα ζωικά βούτυρα, και τ᾿ αντικατέστησε με φυτίνη.
Το αποτέλεσμα είναι ένας μπακλαβάς, με ακόμη πιο

φίνα γεύση και νοστιμιά.

Μπακλαβάς παραδοσιακός


Υλικά

•    2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
•    400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
•    400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
•    150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
•    1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα
•    1
κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
•    1 πρέζα μοσχοκάρυδο
•    1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
•    3 κουτ. σούπας ζάχαρη
•    1
κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
•    200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
•    50 γραμ. βούτυρο πρόβειο
•    150 γραμ. φυτίνη

    Για το μέλωμα

•    150 γραμ. μέλι
•    950 γραμ. ζάχαρη
•    600 γραμ. νερό
•    1 ξύλο κανέλλα
•    1½
κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τα βούτυρα και τη φυτίνη να λιώσουν.
Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο).
Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, (αν χρησιμοποιήσουμε το στρογγυλό, τα στρώνουμε ακτινωτά), βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω - γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο,  βάζοντας φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. 
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. 
Ακολούθως, καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.
(Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση).
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπακλαβάς παραδοσιακός - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου,  μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. 
Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4'.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά...

Εάν περισσέψει, διατηρείται για μία εβδομάδα.

-- Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φυστίκια Αιγίνης.


Δημοσίευση σχολίου

25 Σχόλια

  1. Πολύ ωραία η συνταγή της προγιαγιάς σου Γιώτα μου.
    Και με τις οδηγίες σου για κάθε λεπτομέρεια, πολλά σπίτι θα φάνε τέλειο μπακλαβά!!!!
    Αύριο θα το δοκιμάσω...
    Φιλιά πολλά
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία Δέσποινά μου, κι αν περισσέψει καμιά γωνία, με μπόλικο σιρόπι, ενδιαφέρομαι!
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
    2. Το έχω φτιάξει πολλές φορές, είναι φανταστικός, βάζω μόνο αγελαδινό βούτυρο, δεν χρησιμοποιώ ποτέ φυτίνη είμαι κατά και προσθέτω και πολύ λίγο τραχανά 4-5 κουταλιές της σούπας ένα είδος γλυκιάς τραχανόπιτας.
      Συνήθως το φτιάχνω τις απόκριες

      Διαγραφή
  2. Ωραία συνταγή, και με συνδιασμό βουτύρων. Για καλύτερα αποτελέσματα, καυτός ο μπακλαβάς, μόλις βγεί από το φούρνο, και λίγο ζεστό, όχι καυτό, το σιρόπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο εαν και καθυστερημενα. Καυτος μπακλαβας,κρυο σχεδον συροπι

      Διαγραφή
    2. ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΛΗ ΤΟΝ ΣΙΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΖΕΣΤΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΑΝΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

      Διαγραφή
  3. λοιπον ακομα δεν την εχω δοκιμασει αλλα πιστευω πως θα ειναι τελεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις εφτιαξα τον μπακλαβά και καθώς ψήνεται μυρίζει τέλεια....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε τι μου κάνεις, μέχρι εδώ μου φαίνεται ότι μυρίζει. Το πιο λατρεμένο μου γλυκό.

      Διαγραφή
    2. Ωραίος... Ή γιαγιά έβαζε 50γραμ σουσάμι καβουρδισμένο και το εψηνε σε χλκηνο ταψι

      Διαγραφή
  5. Μόλις έφαγα το πρώτο κομμάτι κ είναι εξαιρετικός!!!μπραβο κ πάλι!!!καλα Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργυρώ μου σ' ευχαριστώ, καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
    2. Οντως εκπληκτικος μπακλαβας.Το σιροπι κρυο κι ο μπακλαβας καυτος ,να τσιτσιριζει οταν ριχνουμε το σιροπι.Σας ευχαριστουμε πολυ ,καλες γιορτες.

      Διαγραφή
    3. Αργυρώ μου σ' ευχαριστώ κι εσένα πολύ, καλά Χριστούγεννα.

      Διαγραφή
  6. Έγινε τελειο.ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελειος.....Ευχαριστω
    Καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. gia na einai tragana ta fulla pos einai kalytera gia to syropi;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρά μου όπως γράφω και στη συνταγή: Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.

      Διαγραφή
  10. Τον φταχνω και δευτερη φορα τρεκαθηκαν ολοι‼δεν εχω φαει πιο αυθεντικο μπακλαβα.....ευχαριστουμε πολυ‼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ.... ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΕΚΑΝΑ 2 ΤΑΨΙΑ. ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΡΠΑΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπεροχη συνταγη εφιαξα και δοκιμασα σε ευχαριστουμε παρα πολυ Γιωτα καλες γιορτες και καλα Χριστουγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.