Η συνταγή αυτή που σας δίνω, είναι η ίδια που έφτιαχνε η γιαγιά μου, που την είχε μάθει η δική της και πάει λέγοντας.
Είναι η βασική και πιο απλή συνταγή, για να φτιάξουμε σπιτικά, χωριάτικα, καρβέλια, που αν τα ψήσουμε και σε ξυλόφουρνο, το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!
Υλικά
• 400 γραμ. προζύμι δικό μας ή από το φούρνο της γειτονιάς
• 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (δυνατό)
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 νεροπότηρα)
• 1 κουτ. σούπας μέλι (προεραιτικά)
Εκτέλεση
Είναι η βασική και πιο απλή συνταγή, για να φτιάξουμε σπιτικά, χωριάτικα, καρβέλια, που αν τα ψήσουμε και σε ξυλόφουρνο, το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!
Σπιτικό χωριάτικο καρβέλι με προζύμι
Υλικά
• 400 γραμ. προζύμι δικό μας ή από το φούρνο της γειτονιάς
• 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (δυνατό)
• 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2 νεροπότηρα)
• 1 κουτ. σούπας μέλι (προεραιτικά)
Εκτέλεση
Βγάζουμε 2 - 3 ώρες νωρίτερα το προζύμι (400 γραμ.) απ' το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια λεκάνη, αραιώνουμε το προζύμι με 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 - 3 χούφτες κοσκινισμένο αλεύρι, ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός. |
|
Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα). Όταν ετοιμαστεί το προζύμι, κρατάμε το μισό (400 γραμ.), έτσι ώστε να έχουμε για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. |
|
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια άλλη λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια λακκούβα. Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι σε λίγο νερό, το ρίχνουμε στη λεκάνη, έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τέλος το προζύμι. |
|
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μαζεύοντας το αλεύρι στο κέντρο, μέχρι να απορροφηθεί τελείως, να μαζευτεί σε μπάλα η ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. | |
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 15' με 20' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. | |
Όταν η ζύμη μας γίνει λεία και μαλακή, είναι έτοιμη να την βάλουμε στο ταψί. Αν θέλουμε δύο καρβελάκια, μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη στη μέση. Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί ή δύο μικρότερα και τοποθετούμε μέσα τις μπάλες. |
|
Τις πατάμε με την παλάμη μας να απλώσουν και να καλύψουν τον πάτο του ταψιού. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα αφήνουμε για 2 έως 3 ώρες, να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια μας, με ένα πηρούνι τους κάνουμε μερικές τρύπες και τα φουρνίζουμε. |
|
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα καρβέλια μας. Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από τα ταψιά, για να μην ιδρώσουν, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα και τ' αφήνουμε να κρυώσουν. -- Εάν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας Προζύμι με τον βασιλικό του Σταυρού. |
2 Σχόλια
Συγγνώμη μία ερώτηση ήθελα να κανω..Αν βάλω όλη τη ζύμη σ ένα ταψί,τι μέγεθος ταψιού θα χρειαστεί.Και αν το χωρίσω στη μέση,τα δύο ταψακια τη μέγεθος να έχουν! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου για να βάλεις όλη τη ζύμη μαζί, θέλεις ταψάκι Νο 26 (26 εκ. διάμ.), ενώ για να το χωρίσεις στη μέση θέλεις δύο 20αρια.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.