Header Ads

Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας

Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα πιο νόστιμα, τραγανά, μελωμένα μελομακάρονα που υπάρχουν. Η συνταγή είναι της πεθερά μου, που την είχε από τη δική της πεθερά, και δεν ξέρω πόσο ακόμα πίσω πάει. Είναι πολύ εύκολη να τη φτιάξετε και η γεύση τους είναι μοναδική. Αξίζει να τα δοκιμάσετε!
 

Μελομακάρονα πολύ αφράτα

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά για 42 τεμάχια

•    1½ φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
•    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•    ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική 
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα
•    λίγο γαρύφαλλο
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    500 - 550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    καρύδι - κανέλλα - γαρύφαλλο, για πασπάλισμα

    Για το σιρόπι

•    1½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού μέλι

Εκτέλεση

Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι σ᾿ ένα μπωλ.
Έπειτα, σ' ένα λεκανάκι ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5΄- 7', σε μέτρια ταχύτητα.
Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μισό χυμό πορτοκαλιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Όταν ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε και τη μαγειρική σόδα, διαλυμένη στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού.
Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατόπιν προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και, όταν σφίξει το μείγμα, σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Ζυμώνουμε απαλά, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει), μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή και απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια. Δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει και θα γίνουν σκληρά τα μελομακάρονα. Όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σταθεί.
Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Ολυμπίας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα παίρνουμε κομματάκια ζύμης, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένες ή βουτυρωμένες λαμαρίνες. Όταν γεμίσει η λαμαρίνα, κάνουμε σχέδια μ᾿ ένα πηρούνι στην επιφάνεια τους ή τα πιέζουμε ελαφρά, πάνω στην επιφάνεια του τρίφτη τυριών.
Ψήνουμε για 15'- 20΄περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τ' αφήνουμε να σταθούν στη λαμαρίνα για 10', και κατόπιν μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σ΄ ένα μεγάλο ταψί, για να κρυώσουν τελείως.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και τα βράζουμε για 4΄. Μετά προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2' ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Με μια κουτάλα περιχύνουμε τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι και τ' αφήνουμε 7 - 8 ώρες να το απορροφήσουν.

Πασπαλίζουμε πιατέλες με τριμμένο καρύδι, τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα και τελειώνουμε με τριμμένο καρύδι, κανέλλα και γαρύφαλλο.

-- Διατηρούνται φρέσκα για αρκετές μέρες, σκεπασμένα με μεμβράνη φαγητού.

Δείτε επίσης: Μελομακάρονα με καρύδι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια