Κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά για 50 τεμάχια
• 1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
• 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
• 1 νεροπότηρο & 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 780 γραμ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα λεκανάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη με το λάδι και τα χτυπάμε με το μίξερ περίπου για 5', μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, και προσθέτουμε 5 - 6 κουταλιές από το αλεύρι και λίγο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. | |
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε εναλλάξ τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το μισό από το συνολικό αλεύρι μας. | |
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο - λίγο (μπορεί να μην το πάρει όλο), ανακατεύοντας με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, στο ψυγείο, για μισή με 1 ώρα. | |
Πλάθουμε πλεξούδες ή στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τα κουλούρια μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες ή βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C ή στους 170°C στον αέρα, για 20' περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν. -- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά. -- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες. -- Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια, γιατί όταν την «ξεκουράσουμε» θα σφίξει. Δείτε επίσης; Κουλουράκια λεμονιού |
13 Σχόλια
Πόσα γραμμάρια είνα η ζάχαρη, το σπορέλαιο και ο χυμός πορτοκάλι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου αν και με τα ποτήρια είναι πολύ πιο εύκολο, η ζάχαρη, το σπορέλαιο και ο χυμός πορτοκαλιού, είναι από 240 γραμμ. το καθένα.
ΔιαγραφήΚυρία Γιώτα, πειράζει αν το σπορέλαιο αντικατασταθεί από ηλιέλαιο;
ΔιαγραφήΌχι φίλη μου δεν πειράζει, μπορείς να βάλεις ηλιέλαιο.
Διαγραφήκαλοδεχουμενη η παρατηρηση
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη ζύμη πρέπει να την ανοίξουμε με πλάστη? Πώς μπορώ να πετύχω το σχήμα της φωτογραφίας στα κουλουράκια;
Νάνσυ μου δεν χρειάζεται πλάστης. Παίρνουμε λίγη ζύμη, τη ρολάρουμε να γίνει κορδόνι, φέρνουμε δίπλα δίπλα τις άκρες του και το στρίβουμε. Για ποιο εύκολα δες πώς τα φτιάχνω σε αυτό το βίντεο: Πασχαλινά κουλούρια με άλιωτο βούτυρο.
ΔιαγραφήΚύρια Γιωτσ καλό μεσημέρι!!! Αντί για αλεύρι γοχ μπορώ να χρησιμοποιήσω κόκκινη φαρίνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου όχι, γιατί θα σου φουσκώσουνε πολύ.
Διαγραφήκαλησπερα, σημερα επειδη ειχα αλευρι για ολες τισ χρησεις, εκανα τη δικη σας συνταγη, χρησιμοποιώντας ηλιέλειο αντι για αραβοσιτέλειο, επειδη ειχα απ΄αυτό, πριν 15 ημέρες εκανα τη συνταγη με φαρινε farine up, 2 2 πακετα, με τις ποσοτητες υγρών που αναφέρετε, χωρις baking powder, γίνονται μια χαρά! ευχαριστώ για τη συνταγη σας, καλη Σαρακοστή! 2 πακέτα οχι 22!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου εγώ ευχαριστώ, καλή Σαρακοστή.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Μόλις τα έφτιαξα και είναι τέλεια! Οπότε θα σας ρωτήσω: Αυτή η συνταγή θα μπορούσε να γίνει με αλεύρι ΓΟΧ ολικής άλεσης αντί λευκό; Επίσης, μπορεί να αντικατασταθεί η ζάχαρη με σιρόπι αγαύης ή γλυκαντικό σε σκόνη; (εκτός από στέβια, διότι δεν μου αρέσει καθόλου η γεύση της). Ή σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η συνταγή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου καλύτερα να μην αλλάξεις το αλεύρι ή τη ζάχαρη, στα κουλουράκια, γιατί θα αλλάξει τελείως η σύστασή τους και το τελικό αποτέλεσμα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.