Header Ads

Αχλάδι κομπόστα

Αχλάδι κομπόστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η κομπόστα είναι ένα ωραιότατο γλύκισμα, φτιαγμένο από φρούτα εποχής, βρασμένα σε αραιό διάλυμα νερού και ζάχαρης, προκειμένου να τα συντηρήσουμε περισσότερο χρόνο.
Είναι το πιο ελαφρύ και υγιεινό γλυκάκι που μπορούμε να φτιάξουμε, επειδή δεν περιέχει πολύ ζάχαρη, γι' αυτό όμως είναι και πιο δύσκολο να τη διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα, ειδικά αν δεν κάνουμε κομποστοποίηση, βράζοντας τα βάζα μαζί με τα φρούτα.
Βεβαίως μπορούμε να φτιάξουμε και κομπόστες για γρήγορη κατανάλωση, με πολύ ώριμα φρούτα που δεν έχουμε καταναλώσει και πρόκειται να μας χαλάσουν, αλλά θα πρέπει να τις διατηρήσουμε οπωσδήποτε στο ψυγείο και να τις καταναλώσουμε το πολύ μέσα σε μια εβδομάδα.
Τα φρούτα που συνήθως κάνουμε κομπόστες είναι τα ροδάκινα, τα βερύκοκα, τα βύσσινα, τα μήλα, τα αχλάδια και ο ανανάς.

Κομπόστα Αχλάδι εύκολα και γρήγορα


Υλικά

•  4 αχλάδια (600 γρ.)
•  1½ φλυτζ. ζάχαρη
•  1¼ φλυτζ. νερό
•  χυμό από 1½ λεμόνι
•  ½ ξυλάκι κανέλας ή 1 βανίλια

Εκτέλεση

Διαλέγουμε αχλάδια γερά και ώριμα, αλλά όχι παραγινομένα.
Με τον αποφλοιωτή ή ένα κοφτερό μαχαιράκι, καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα τους και τα κόβουμε στη μέση.
Αφαιρούμε τις καρδιές και τα κουκούτσια τους, και με δύο πλαϊνές τομές και τα κοτσάνια.
Αν θέλουμε να αφήσουμε τα αχλάδια ολόκληρα, μπορούμε, με το ειδικό εργαλείο, να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους από το κάτω μέρος.
Για να μην μαυρίσουν, ένα ένα αχλάδι που καθαρίζουμε, το βάζουμε σε ένα μπολ, που μέσα έχουμε ρίξει νερό και το χυμό από το ένα λεμόνι.
Αχλάδι κομπόστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αχλάδι κομπόστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο κανέλλας.
Αν τα αχλάδια μας είναι πολύ σκληρά, τα βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα, ενώ αν είναι πολύ ώριμα ή μαλακά, περιμένουμε πρώτα το σιρόπι να βράσει για 2'- 3' και μετά βάζουμε τα αχλάδια.
Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα φρούτα μας, μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά, και με μια τρυπητή κουτάλα, πολύ προσεκτικά για να μην καούμε, βγάζουμε τα αχλάδια και τα τοποθετούμε σε ένα πολύ καθαρό βάζο, που να τα χωράει στριμωχτά.
Αχλάδι κομπόστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αχλάδι κομπόστα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν το σιρόπι μας είναι εντάξει σβήνουμε τη φωτιά, αλλιώς, αν μας φανεί πολύ αραιό δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 2'- 3' ακόμη και τότε γεμίζουμε με αυτό το βάζο μέχρι επάνω.
Σε περίπτωση που μας λείψει σιρόπι, βάζουμε μισό κρασοπότηρο νερό και μισό κρασοπότηρο ζάχαρη στη καυτή κατσαρόλα, το αφήνουμε να βράσει 3' και το συμπληρώνουμε στο βάζο.
Βάζουμε το καπάκι στο βάζο, το βιδώνουμε καλά, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το βάζουμε στο ψυγείο και το απολαμβάνουμε σκέτο, σαν δροσερή κομπόστα ή πάνω σε τάρτες και γλυκά ψυγείου. Επίσης μπορούμε να τα καραμελώσουμε, να τα ψιλοκόψουμε και να τα βάλουμε μέσα σε κέϊκ ή σε παγωτά, να τα κάνουμε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε λικέρ.
Δείτε επίσης: Μαρμελάδα Πορτοκάλι με Μήλα και Αχλάδι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια