Header Ads

Λικέρ Καρύδι

Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα πιο ξεχωριστά, σπιτικά λικέρ, το καρυδάκι, αν και όχι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, με φίνα και πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Γίνεται πολύ εύκολα, αρκεί να καταφέρουμε να βρούμε ή να μαζέψουμε τρυφερά, όχι μεστωμένα καρύδια, ιδανικά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Καρυδάκι σπιτικό λικέρ


Υλικά

•    18 - 20 καρύδια φρέσκα και τρυφερά
•    1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
•    100 γραμ. ζάχαρη
•    1 ξύλο κανέλλας
•    6 - 8 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

     Για το σιρόπι

•    600 γραμ. ζάχαρη
•    500 ml. νερό
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
•    φλούδα από ½ λεμόνι
   
Εκτέλεση

Χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε γάντια, γιατί βάφουν πολύ τα χέρια, πλένουμε καλά τα καρύδια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και μ' ένα μαχαίρι, τα κόβουμε στη μέση.
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τα κομμένα καρύδια σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και τέλος το τσίπουρο.

Ανακινούμε ελαφρά το βάζο και το αφήνουμε σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 2 - 3 ώρες, για 40 - 60  μέρες. Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα.
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά από 40  - 50 μέρες (όσο περισσότερο τόσο εντονότερη η γεύση), είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τα βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.

Σουρώνουμε το ποτό σε σουρωτήρι, που έχουμε τοποθετήσει βαμβάκι και πετάμε τα καρύδια. Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας τουλπάνι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα.
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το ελαφρά, τρεις - τέσσερις φορές.

Όταν το λικέρ μας είναι έτοιμο, το σουρώνουμε άλλη μία φορά, αν χρειάζεται, και το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.

-- Χρησιμοποιούμε απαραίτητα γάντια, γιατί αλλιώς βάφουν τα χέρια μας και δεν καθαρίζουν ούτε με χλώριο.

-- Τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και τρυφερά, να μην έχει αρχίσει να δημιουργείται το τσόφλι τους, δηλαδή τα μαζεύουμε από τις 20 Μαΐου έως τις 2 ή το αργότερο 3 Ιουνίου· ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο που βρίσκονται οι καρυδιές.

-- Εναλλακτικά, αντί για τον ήλιο, μπορούμε να αφήσουμε το βάζο με το λικέρ μας σε σκιερό μέρος να ωριμάσει, μόνο που έτσι θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμο και η γεύση του θα είναι λίγο πιο έντονη.


Μια πιο εύκολη εκδοχή και πολύ πιο γρήγορη, είναι να φτιάξουμε λικέρ με σιρόπι από καρύδι γλυκό του κουταλιού, που μας έχει περισσέψει. Γίνεται λιγότερο σκούρο, αλλά είναι το ίδιο ωραίο.


Λικέρ καρύδι ανοιχτόχρωμο


Υλικά

•    1 νεροπότηρο σιρόπι από καρυδάκι γλυκό του κουταλιού
•    1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
•    ½ ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση

Σουρώνουμε με ψιλό σουρωτήρι το σιρόπι και το ρίχνουμε σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο μπουκάλι που κλείνει καλά.
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Καρύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε το τσίπουρο ή τη βότκα, το ξύλο κανέλλας, ανακινούμε το μπουκάλι ελαφρά και σφραγίζουμε.
Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές, το σουρώνουμε άλλη μία φορά, αν χρειάζεται, και το απολαμβάνουμε.

-- Με όποιον τρόπο και να το φτιάξουμε, αν το λικέρ μας είναι πολύ γλυκό, μπορούμε να το διορθώσουμε προσθέτοντας ένα κρασοπότηρο τσίπουρο ή όποιο αλκοόλ έχουμε χρησιμοποιήσει.
Αν από την άλλη είναι πολύ δυνατό, προσθέτουμε λίγο σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ή και σκέτο βρασμένο και τελείως παγωμένο νερό.

Δείτε επίσης: Λικέρ Καφέ (ελληνικό)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια