Το λικέρ με ελληνικό καφέ, ήταν το πιο αγαπημένο του παππού μου και ένα απ᾿ τα ωραιότερα που υπάρχουν!
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε με δύο τρόπους, ένα πολύ γρήγορο, κι έναν της υπομονής.
Παρακάτω σας δίνω και τους δύο, πρώτα το γρήγορο, με βράσιμο και έπειτα τον αργό, χωρίς.
Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
1ος τρόπος
Υλικά
• 750 ml. τσίπουρο, ή βότκα
• 230 γραμ. ελληνικό καφέ
• 680 γραμ. ζάχαρη
• 1100 γραμ. νερό
Εκτέλεση
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε με δύο τρόπους, ένα πολύ γρήγορο, κι έναν της υπομονής.
Παρακάτω σας δίνω και τους δύο, πρώτα το γρήγορο, με βράσιμο και έπειτα τον αργό, χωρίς.
Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
1ος τρόπος
Υλικά
• 750 ml. τσίπουρο, ή βότκα
• 230 γραμ. ελληνικό καφέ
• 680 γραμ. ζάχαρη
• 1100 γραμ. νερό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και τη ζάχαρη, κι όταν γίνει χλιαρό, (όχι καυτό), ρίχνουμε το τσίπουρο και τον καφέ. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη κι ο καφές και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει, όπως αν φτιάχναμε ελληνικό καφέ. Προσέχουμε όταν φουσκώσει να μην μας χυθεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες. (Όταν παγώσει σκεπάζουμε την κατσαρόλα). |
|
Την επόμενη μέρα, το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι, προσέχοντας να μην ρίξουμε μέσα και το κατακάθι, που το πετάμε. Αμέσως μετά, περνάμε το ποτό από διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα), τρεις φορές ή και περισσότερες, μέχρι να μη μένουν κατάλοιπα απ᾿ τον καφέ, στο τουλπάνι. Το αφήνουμε για περίπου 3 - 4 ημέρες να σταθεί, για να δέσουν οι γεύσεις και το απολαμβάνουμε. 2ος τρόπος Υλικά • 750 ml. τσίπουρο, ή βότκα • 150 γραμ. χοντροαλεσμένους κόκκους ελληνικού καφέ • 650 γραμ. ζάχαρη • 650 γραμ. νερό Εκτέλεση |
|
Σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, που κλείνει ερμητικά, ρίχνουμε το τσίπουρο και τους αλεσμένους κόκκους του καφέ. Ανακινούμε πολύ καλά το βάζο και το τοποθετούμε σε δροσερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 2 - 3 ημέρες. Το αφήνουμε για περίπου 30 - 35 ημέρες, χωρίς να το ανοίξουμε. Στη συνέχεια το ανοίγουμε και το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι. |
|
Βράζουμε ένα σφιχτό σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό τ᾿ αφήνουμε να κρυώσει, το ρίχνουμε στο ποτό και τα ανακατεύουμε καλά. Το ξανατοποθετούμε στο βάζο και το κλείνουμε. Τ᾿αφήνουμε 8 - 10 ημέρες και κατόπιν το περνάμε από λεπτό τουλπάνι (ύφασμα) 2 - 3 φορές, έτσι ώστε να μην έχει κατάλοιπα απ᾿ τον καφέ. -- Εάν χρειαστεί, έπειτα από μια εβδομάδα, το ξαναπερνάμε από το τουλπάνι. |
18 Σχόλια
Μπορω το λικερ να το κανω με νες καφε ;;;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, καλύτερα με αυτή τη συνταγή: λικέρ εσπρέσσο μειώνοντας στα 2/3 την ποσότητα της ζάχαρης (δοκιμάζοντας).
ΔιαγραφήΜπορω να βαλω τσικουδια αντι για ρακη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα μου με τσικουδιά δεν το έχω φτιάξει, αλλά υποθέτω πως γίνεται.
ΔιαγραφήΕυχαριστω για την απαντηση!! θα το δοκιμασω και θα σας πω!
ΔιαγραφήKαλημερα! Εχω μια (χαζη) ερωτηση. Αντι για το τουλμπανι, τι αλλο μπορω να χρησιμοποιησω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆννα μου μπορείς να το σουρώσεις και με φίλτρα του καφέ (με πολλή υπομονή).
ΔιαγραφήΚαλησπερα! οι κοκοι του καφε πρεπει να ειναι ψημενοι ή ωμοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου θέλουμε ψημένους κόκους καφέ, για περισσότερο άρωμα.
ΔιαγραφήΓιωτα καλησπερα! Συγχαρητηρια για τπ μερακι σου και την υπομονη σου ! Μια ερωτηση. Ξερουμε την τιμη του λικερ στο περιπου? Εστω στο λιτρο ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Γιάννη σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λικέρ με ρωτάς και για ποια τιμή.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα ! Στη πρώτη συνταγή θέλει μια διόρθωση, το τσίπουρο αν το βράσουμε θα χάσει όλο το οινόπνευμα σχεδόν. Προτιμότερο είναι να προστεθεί στο τελικό μίγμα όσο είναι ελάχιστα ζεστό και να σφραγιστεί το μπουκάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε επίσης καλό μήνα. Η πρώτη συνταγή γίνεται βράζοντας τον καφέ μαζί με το τσίπουρο, όπως την περιγράφω. Είναι αλήθεια ότι γίνεται ελαφρύ το λικεράκι μας, αλλά η γεύση του είναι υπέροχη. Βεβαίως όποιος το θέλει δυνατότερο, μπορεί να βράσει το μισό τσίπουρο και να προσθέσει το υπόλοιπο στο τέλος ή να το προσθέσει στο τέλος, όπως ακριβώς το περιγράφεις.
ΔιαγραφήΣτο σπιτι έχουμε κλασικο ελληνικο καφε, για τον χοντροκομμένο που λετε απλα παω σε καφεκοπτειο κ το ζητάω;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς, ζήτα να σου τον χοντροκόψουν.
ΔιαγραφήΛοιπόν,το έφτιαξα και μου άρεσε πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήέβαλα και δυο κουταλάκια από το λικέρ στον ελληνικό μου κ η γεύση απο γειώθηκε!
Παρότι το δοκίμασα για να το χρησιμοποιώ σε γλυκά,το θεωρώ πολύ καλό...
Ξεκίνησα και το μανταρίνι..εντυπώσεις σε ένα μήνα,ευχαριστώ πολύ κα Γιώτα
Φίλη μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
Διαγραφήξέχασα να αναφέρω ότι έκανα την γρήγορη εκδοχή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.