Λικέρ Καφέ (ελληνικό)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Το λικέρ με ελληνικό καφέ, ήταν το πιο αγαπημένο του παππού μου και ένα απ᾿ τα ωραιότερα που υπάρχουν!
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε με δύο τρόπους, ένα πολύ γρήγορο, κι έναν της υπομονής.
Παρακάτω σας δίνω και τους δύο, πρώτα το γρήγορο, με βράσιμο και έπειτα τον αργό, χωρίς.


Λικέρ Καφέ (ελληνικό)

1ος τρόπος

Υλικά

•    750 ml. τσίπουρο, ή βότκα
•    230 γραμ. ελληνικό καφέ
•    680 γραμ. ζάχαρη
•    1100 γραμ. νερό

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και τη ζάχαρη, κι όταν γίνει χλιαρό, (όχι καυτό), ρίχνουμε το τσίπουρο και τον καφέ.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη κι ο καφές και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει, όπως αν φτιάχναμε ελληνικό καφέ.
Προσέχουμε όταν φουσκώσει να μην μας χυθεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες.
(Όταν παγώσει σκεπάζουμε την κατσαρόλα).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Την επόμενη μέρα, το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι, προσέχοντας να μην ρίξουμε μέσα και το κατακάθι, που το πετάμε.
Αμέσως μετά, περνάμε το ποτό από διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα), τρεις φορές ή και περισσότερες, μέχρι να μη μένουν κατάλοιπα απ᾿ τον καφέ, στο τουλπάνι.
Το αφήνουμε για περίπου 3 - 4 ημέρες να σταθεί, για να δέσουν οι γεύσεις και το απολαμβάνουμε.



2ος τρόπος

Υλικά

•    750 ml. τσίπουρο, ή βότκα
•    150 γραμ. χοντροαλεσμένους κόκκους ελληνικού καφέ
•    650 γραμ. ζάχαρη
•    650 γραμ. νερό

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, που κλείνει ερμητικά, ρίχνουμε το τσίπουρο και τους αλεσμένους κόκκους του καφέ.
Ανακινούμε πολύ καλά το βάζο και το τοποθετούμε σε δροσερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 2 - 3 ημέρες.

Το αφήνουμε για περίπου 30 - 35 ημέρες, χωρίς να το ανοίξουμε.
Στη συνέχεια το ανοίγουμε και το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ Καφέ (ελληνικό)
Βράζουμε ένα σφιχτό σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό τ᾿ αφήνουμε να κρυώσει, το ρίχνουμε στο ποτό και τα ανακατεύουμε καλά.
Το ξανατοποθετούμε στο βάζο και το κλείνουμε.

Τ᾿αφήνουμε 8 - 10 ημέρες και κατόπιν το περνάμε από λεπτό τουλπάνι (ύφασμα) 2 - 3 φορές, έτσι ώστε να μην έχει κατάλοιπα απ᾿ τον καφέ.

-- Εάν χρειαστεί, έπειτα από μια εβδομάδα, το ξαναπερνάμε από το τουλπάνι.


9 σχόλια:

  1. Μπορω το λικερ να το κανω με νες καφε ;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, καλύτερα με αυτή τη συνταγή: λικέρ εσπρέσσο μειώνοντας στα 2/3 την ποσότητα της ζάχαρης (δοκιμάζοντας).

      Διαγραφή
  2. Μπορω να βαλω τσικουδια αντι για ρακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου με τσικουδιά δεν το έχω φτιάξει, αλλά υποθέτω πως γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση!! θα το δοκιμασω και θα σας πω!

      Διαγραφή
  3. Kαλημερα! Εχω μια (χαζη) ερωτηση. Αντι για το τουλμπανι, τι αλλο μπορω να χρησιμοποιησω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου μπορείς να το σουρώσεις και με φίλτρα του καφέ (με πολλή υπομονή).

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα! οι κοκοι του καφε πρεπει να ειναι ψημενοι ή ωμοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου θέλουμε ψημένους κόκους καφέ, για περισσότερο άρωμα.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους