Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας

Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα κεφτεδάκια, είναι ίσως το πιο αγαπημένο ορεκτικό (ενίοτε και πρωινό, δεκατιανό, κυρίως πιάτο ή βραδινό) που υπάρχει.
Και ναι, όπως μάλλον φάνηκε, μου αρέσουν πάρα πάρα πολύ, ειδικά αυτά τα πικάντικα κεφτεδάκια, που θυμίζουν έντονα ανατολή. Από την καλή μου φίλη Ρένα.



Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας


Υλικά

•   500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα)
•   1 αυγό χτυπημένο ελαφρά

•   1 - 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
•   1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη μαζί με τα υγρά του (από την πλευρά που τρίβουμε το τυρί)
•   1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

•   1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη, από την μεριά του τρίφτη που το ψιλοκόβει
•   ½ - 1 κουτ. γλυκού κύμινο
•   δυόσμο ξερό τριμμένο
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

•   αλεύρι για όλες της χρήσεις για το τύλιγμα
•   ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε νερό να το σκεπάζει και τ'αφήνουμε να φουσκώσει.
Μετά από λίγο, το στίβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και το τρίβουμε με τα χέρια.
Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το τριμμένο ψωμί, και τ'ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι (με τα υγρά του), το σκόρδο, το αυγό, τα μυρωδικά, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.

Ζυμώνουμε με τα χέρια πολύ καλά το μείγμα (όχι στο μίξερ), μέχρι να ανακατευτύν καλά τα υλικά και να μαλακώσει ο κιμάς, τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄ τουλάχιστον, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα παίρνουμε κιμά με τα χέρια μας, τον πλάθουμε σε μπαλάκια, μέσα στις παλάμες μας και τα κυλάμε μέσα στο αλεύρι, να τα τυλίξει παντού.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι, (βάζουμε τόσο λάδι όσο να καλύπτει το μισό κεφτεδάκι όταν θα τηγανίζεται) και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα από κάθε πλευρά.
Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κεφτεδάκια πικάντικα της Ρένας - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν (αν θέλουμε).

-- Η καλή μου φίλη Ρένα μού τόνισε, ότι για να γίνουν πιο ελαφριά τα κεφτεδάκια, τα τηγανίζει πάντα σε σπορέλαιο. Και ότι φτιάχνει τον κιμά το πρωί, τον σκεπάζει σε μπολ με μεμβράνη και τον βάζει στο ψυγείο μέχρι το μεσημέρι, που θα τηγανίσει τα κεφτεδάκια. Έτσι το μείγμα μένει πολύ ώρα, σφίγγει και ενώνονται καλά οι γεύσεις.


-- Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας, κι αφού βράσει για 10΄, ρίξτε μέσα τους κεφτέδες, να πάρουν μία βράση, κι έτοιμο ένα φρέσκο φαγάκι.


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα με υγεία!!
    Τα κεφτεδάκια σου φαίνονται πολύ αφράτα για αυτό την επόμενη φορά θα την ακολουθήσω κατά βήμα!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Μάχη μου να είσαι καλά. Να τα φτιάξεις είναι εξαιρετικά.

      Διαγραφή
  2. posi ora tiganizoume ta keftedakia? mporoume ayti ti syntagi na tin kanoume gia biftekia? eyxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Αν βάλουμε λίγο λάδι, μπορούμε να τα κάνουμε και μπιφτέκια.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Μέσα σε λάδι τα τηγανίζουμε, δεν χρειάζεται άλλο.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.