Δεν υπήρχε ψησταριά τη δεκαετία του '80 που να μην έφτιαχνε και σέρβιρε, μαζί με τα ψητά και τους μεζέδες της, την κλασική, χειροποίητη, μουστάρδα με αλεύρι.
Μάλιστα υπήρχαν πολλά ψητοπωλεία, που μέρος της ψήμης που είχαν, οφειλόταν στην ιδιαίτερη μουστάρδα που σέρβιραν.
Υλικά
• 50 γραμ. μουστάρδα σκόνη
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό ψιλοαλεσμένο
• 250 ml ξύδι από σταφύλια
• 4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
• αλάτιΜάλιστα υπήρχαν πολλά ψητοπωλεία, που μέρος της ψήμης που είχαν, οφειλόταν στην ιδιαίτερη μουστάρδα που σέρβιραν.
Σπιτική Μουστάρδα με αλεύρι (η παλιά μουστάρδα των ψητοπωλείων)
Υλικά
• 50 γραμ. μουστάρδα σκόνη
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό ψιλοαλεσμένο
• 250 ml ξύδι από σταφύλια
• 4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
• νερό όσο πάρει
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σκόνη μουστάρδας και το αλάτι. | |
Στην κανάτα του ραβδομπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, 2 - 3 κουταλιές της σούπας νερό, το μέλι, το μισό αλεύρι, κι αρχίζουμε να τα χτυπάμε, προσθέτοντας λίγο λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι. | |
Από τη στιγμή που θα ενωθούν τα υλικά, συνεχίζουμε το χτύπημα για 4' - 5' ακόμη, μέχρι η μουστάρδα μας, να γίνει τελείως λεία και να μην μυρίζει το αλεύρι. Αν μας βγει πολύ σφιχτή η μουστάρδα ή αν σφίξει όταν την βάλουμε στο ψυγείο, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη και τη χτυπάμε για λίγο να αραιώσει . Διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.