Η καλοκαιρινή εκδοχή της καρυδόπιτας, είναι ένα πολύ ωραίο, σχετικά ελαφρύ, σιροπιαστό γλυκό, με λιγότερο καρύδι από την κανονική και απολαυστική κρέμα σαντιγύ από πάνω.
Η σαντιγύ με το σιροπιαστό ταιριάζει πολύ και το αποτέλεσμα ξαφνιάζει τη γλώσσα ευχάριστα.
Υλικά
• 1 νεροπότηρο καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
• 16 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
• 500 γραμ. ζάχαρη
• 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
• 200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 3 βανίλιες
• 2 κουτ. σούπας κονιάκ
• ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
• 1 πρέζα αλάτι
• 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
• καρυδόψιχα ή τρούφα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
• 4½ ποτ. νερού ζάχαρη
• 4 ποτ. νερού νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Η σαντιγύ με το σιροπιαστό ταιριάζει πολύ και το αποτέλεσμα ξαφνιάζει τη γλώσσα ευχάριστα.
Καρυδόπιτα καλοκαιρινή με σαντιγύ
Υλικά
• 1 νεροπότηρο καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
• 16 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
• 500 γραμ. ζάχαρη
• 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
• 200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 3 βανίλιες
• 2 κουτ. σούπας κονιάκ
• ½ κουτ. γλυκού κανέλλα
• 1 πρέζα αλάτι
• 500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
• καρυδόψιχα ή τρούφα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
• 4½ ποτ. νερού ζάχαρη
• 4 ποτ. νερού νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πρώτα - πρώτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, σε παγωμένο μπολ και φτιάχνουμε μια σφιχτή σαντιγύ, που την βάζουμε στο ψυγείο. Έπειτα χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. |
|
Σ'
ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε
μέτρια ταχύτητα για 5΄- 7', μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα. Χαμηλώνουμε το μίξερ και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. |
|
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, το καρύδι και την κανέλλα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄ακόμη. | |
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°38 ή 40 (διαμ. 38 ή 40 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο. Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 50΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. |
|
Σε
μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε, σε
μέτρια φωτιά, για 4' - 5' περίπου, από την ώρα που θα πάρει βράση. Όταν γίνει, το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα στην παγωμένη καρυδόπιτα και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να παγώσει. Τέλος, απλώνουμε την σαντιγύ πάνω στην καρυδόπιτα με μια σπάτουλα, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη καρυδόψιχα ή τρούφα σοκολάτας, τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες να κρυώσει και είναι έτοιμη να την απολαύσουμε. -- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του. |
6 Σχόλια
Πολύ ωραία καλοκαιρινή εκδοχή η καρυδόπιττα με την σαντιγύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Γιώτα, και ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!
Να είσαι καλά Μάχη μου, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή απλά τα αυγά είναι πάρα πολλά!!! Μήπως μπορούμε τα μειώσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου καλύτερα όχι, η συνταγή προβλέπει 16 αυγά.
ΔιαγραφήΦαινεται τελεια αν θελω να βαλω και κρεμα ενδιαμεσα θα πρεπει να κανω λιγοτερη δοση καρυδοπιτας;ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειάζεται Φαίη μου, μοίρασε την σαντιγή στα δύο και βάλε τη μισή ενδιάμεσα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.