Μαρμελάδα Ροδάκινο

Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το ροδάκινο, είναι η πιο αγαπημένη μαρμελάδα που υπάρχει, μετά ίσως από τη μαρμελάδα φράουλα.
Όπως όλα τα σπιτικά γλυκά, είναι μακράν καλύτερα από του εμπορίου, χωρίς συντηρητικά και βέβαια πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά.
Ό,τι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για τα γλυκά μας.


Σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο


Υλικά

•    1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα (περίπου 1½ κιλό ακαθάριστα)
•    750 γραμ. ζάχαρη
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Διαλέγουμε ροδάκινα ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα.
Τα πλένουμε καλά και μ' ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε τη φλούδα, ή αν μας αρέσει, μπορούμε να αφήσουμε λίγη.
Τα κόβουμε σε κομμάτια, κι αν θέλουμε φυλάμε τα κουκούτσια, για να φτιάξουμε λικέρ πικραμύγδαλο.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν τα κόψουμε όλα, τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και έπειτα τα πιέζουμε με το χέρι μας να λιώσουν λίγο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, ή με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 - 2 ώρες.

Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα με τα ροδάκινα στη φωτιά και τη αφήνουμε να πάρει βράση.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μικρότερη ρύθμιση, (γιατί φουσκώνουν πολύ) και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15΄ - 20' περίπου, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια.
Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα ροδάκινα όσο θέλουμε, αν και είναι καλύτερα να υπάρχουν κομματάκια μέσα.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, την ανακατεύουμε, την αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις και όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω.
Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στο κουτάλι μας.
Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα με το καπάκι να ακουμπάει πάνω σε μια πετσέτα της κουζίνας και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν.
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Ροδάκινο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο το καπάκι δεν έχει πιεστεί και για να είμαστε σίγουροι, τη φυλάμε στο ψυγείο, όπως και όταν ανοίξουμε το βάζο.

-- Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1' - 2' ακόμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.