Κουκιά με αρακά

Κουκιά με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα εξαιρετικά νόστιμο, παραδοσιακό, αλλά σχεδόν ξεχασμένο φαγητό, από αυτά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, με ότι υλικά υπήρχαν στον λαχανόκηπό τους.
Ειδικά αν το φτιάξουμε με φρέσκο μάραθο, θα μας εντυπωσιάσει με τη γεύση και τα αρώματά του.

Αρέσει πολύ και στα παιδιά!

 

Φρέσκα κουκιά με αρακά γιαχνί

 
 Υλικά

•    500 γραμ. κουκιά φρέσκα (καθαρισμένα)
•    350 γραμ. αρακά φρέσκο (καθαρισμένο) ή κατεψυγμένο
•    2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
•    4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
•    1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    4 - 5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
•    1 - 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•    χυμό από 1 λεμόνι
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση


Αν πάρουμε αρακά και κουκιά ακαθάριστα, ανοίγουμε τα λουβιά τους και αφαιρούμε με το χέρι τους σπόρους. Από τα κουκιά αφαιρούμε την φύτρα, το επάνω μέρος του φλοιού που προεξέχει λίγο, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε τρυπητό να σταγγίσουν καλά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Κουκιά με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουκιά με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κουκιά, τον αρακά, το καρότο, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τις πατάτες και το σκόρδο, για 5΄- 7΄, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια.
Έπειτα προσθέτουμε το μάραθο, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο φαγητό τόσο νερό, που σχεδόν να το σκεπάζει.
Κουκιά με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουκιά με αρακά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει, σκεπασμένο με το καπάκι, για 30΄- 40΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει το ζουμάκι του. (Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε).
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, κουνάμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μία βράση και σερβίρουμε.

Μερίδες: 6


-- Τα κουκιά, ή αλλιώς οι κύαμοι όπως λέγονται επιστημονικά, δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται από άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD, γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία τους, γνωστά ως κυάμωση.


2 σχόλια:

  1. Πραγματικά ένα φαγητό ξεχασμένο αλλά πολύ νόστιμο του έχω μεγάλη αδυναμία!!
    Το έχεις μαγειρέψει με πολλά λαχανικά και μυρωδικά που φαίνεται τέλειο!!
    Χρόνια πολλά ,Χριστός Ανέστη Γιώτα και καλό μήνα με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη, Μάχη μου, να είσαι καλά. Όσο για το φαγητό, μακάρι να είχα κι άλλο!

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.