Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού

Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πολύ αφράτα και τραγανά, νηστίσιμα κουλουράκια, με άρωμα και γεύση πορτοκαλιού και υπέροχο σοκολατένιο χρώμα.
Είναι εύκολα, γίνονται πολύ γρήγορα, η ιδανική λύση για τη λιγούρα, στις περιόδους των νηστειών.
Φτιάξτε τα και χαρείτε τα με το καφεδάκι σας.


 

Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού

Υλικά

•      400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•      400 - 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      1 νεροπότηρο (280 γρ.) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
•      1 νεροπότηρο (240 γρ.) ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
•      1½ νεροπότηρο (330 γρ.) ζάχαρη
•      2 βανίλιες
•      1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•      1 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
•      1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
•      ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•      2 κουτ. σούπας κακάο

Εκτέλεση

Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο.
Τα χτυπάμε με το μίξερ, ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου για 8' με 10'.
Στη συνέχεια, συνεχίζοντας το χτύπημα,  προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα και το κακάο.

Ακολούθως, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα.
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το προσθέτουμε λίγο - λίγο στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να απορροφηθεί όλο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο - λίγο (μπορεί να μην το πάρει όλο), ανακατεύοντας με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, για περίπου 1 ώρα.
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τα κουλούρια μας, τα αραδειάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, ή στρωμένες με λαδόκολλα.
Είναι τόσο εύκολα στο πλάσιμο, που μπορούμε να βάλουμε και τα πιτσιρίκια μας να φτιάξουν μερικά και να καμαρώνουν έπειτα για το έργο τους, όπως η κόρη μου που έφιαξε τα ταψιά από κάτω. 
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για 15' - 20' περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

-- Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά.
-- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες.
-- Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια, γιατί όταν την «ξεκουράσουμε» θα σφίξει.


2 σχόλια:

  1. Τέλεια, τα έφτιξα σήμερα, τη μισή δόση για τη Μ. Εβδομάδα, αν και δεν πιστεύω να μείνει τίποτα!!!.Λίγο το πλάσιμο με δυσκόλεψε ως πρωτάρα, είναι πολύ ωραία και υγιεινά! Καλό Πάσχα εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, καλό Πάσχα επίσης.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.