Για τους περισσότερους, το ωραιότερο χειμωνιάτικο φρούτο είναι το μανταρίνι.
Κι αυτό, γιατί μπορούμε να το φάμε όπως είναι ή να το στίψουμε και να το κάνουμε χυμό, αλλά επίσης και πάρα πολύ εύκολα, να το φτιάξουμε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ολόκληρο και μάλιστα χωρίς πολύ κόπο.
Υλικά
• 1½ κιλό μικρά και σφιχτά μανταρίνια κλημεντίνες
• 1½ κιλό ζάχαρη
• 1100 ml. νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Κι αυτό, γιατί μπορούμε να το φάμε όπως είναι ή να το στίψουμε και να το κάνουμε χυμό, αλλά επίσης και πάρα πολύ εύκολα, να το φτιάξουμε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ολόκληρο και μάλιστα χωρίς πολύ κόπο.
Μανταρίνι γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 1½ κιλό μικρά και σφιχτά μανταρίνια κλημεντίνες
• 1½ κιλό ζάχαρη
• 1100 ml. νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μανταρίνια και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν. | |
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 10', τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, αδειάζουμε το νερό και τα μανταρίνια σε τρυπητό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν για 5' περίπου. | |
Αφού κρυώσουν λίγο τα μανταρίνια, τ᾿ αδειάζουμε πάλι σε τρυπητό, να σταγγίσουν και παίρνοντας ένα - ένα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα, από το κοτσάνι μέχρι την άλλη άκρη. Όταν τα τρυπήσουμε όλα, τα βάζουμε πάλι σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για άλλα 10', (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και έπειτα τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά. |
|
Αλλάζουμε νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, άλλη μια φορά. Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 - 3 ώρες, αλλάζοντας 2 - 3 νερά, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε). |
|
Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, τα στίβουμε ελαφρά με το χέρι μας. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10' και ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια. Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5' και σβήνουμε τη φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, κι όταν τα μανταρίνια κρυώσουν τελείως, σε 5 - 6 ώρες, τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο (να τα κρατάει βυθισμένα) και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό για 18 - 20 ώρες. |
|
Κατόπιν, τα ξαναβράζουμε για 10' - 15' περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. (Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο). Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. |
|
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά,
αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. -- Το φυλάμε εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου. -- Τα μανταρίνια, όπως και όλα τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τα ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τα ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε. -- Θα πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει και το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες. -- Αν το σιρόπι είναι αραιό θα μουχλιάσει σύντομα το γλυκό. Σ' αυτή την περίπτωση, πετάμε όσα κομμάτια γλυκού έχουν μουχλιάσει και το ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και κάνοντας το σιρόπι πιο σφιχτό. -- Εάν το σιρόπι είναι πηχτό θα ζαχαρώσει. Σε αυτή την περίπτωση, ξαναβράζουμε το γλυκό αραιώνοντάς το με λίγο νερό. -- Τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών, αλλά κι από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ιδανικά για γαρνίρισμα, αλλά και για προσθήκη σε άλλα γλυκίσματα. |
27 Σχόλια
το εκανα τον περσινο χειμωνα αλλα μου βγηκε ζαρωμενο τι εκανα λαθος δεν ξερω
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς καμία λεπτομέρια για την διαδικασία που ακολούθησες, στο μόνο που πάει το μυαλό μου, είναι ή ότι τα έστειψες πάρα πολύ, ή δεν τα άφησες να σταθούνε μια μέρα ανάμεσα στα δύο δεσίματα.
Διαγραφήτο μανταρινι εχει τιν φλουδα οταν κανεις το γλυκο δεν βγαζεις τιν πετσα?
ΔιαγραφήΤο μανταρίνι το φτιάχνουμε με τη φλούδα, δεν το ξεφλουδίζουμε.
ΔιαγραφήΤο έκανε μόλις τώρα και είναι πολύ καλό. ... γιαμ γιαμ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΠείραζει τα μανταρίνια μας να είναι λίγο μαλακά
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα μανταρίνια είναι μαλακά, με τα βρασίματα θα μας λιώσουν.
ΔιαγραφήEγώ τα έκανα 2 φορές και κατάλαβα ότι αν δεν τα τρυπησεις από την αρχή σκάνε. Οπότε καλύτερα να τα τρυπήσουμε πριν τα ρίχουμε στο νερό για ξεπίκρισμα.Επίσης έριξα 1 ξυλάκι κανέλας και 2 αστεροειδή (γλυκάνισο) και τρύπησα τα μερικά μανταρινάκια με μοσχοκάρφια για άρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριστέα μου το σκάσιμο εξαρτάται από τα μανταρίνια. Δεν πρέπει να είναι λεπτόφλουδα, ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ ώριμα. Όσο για το τρύπημα πριν το πρώτο βράσιμο, καλύτερα να το αποφύγουμε, γιατί σ' αυτό φεύγει η περισσότερη πικράδα από τη φλούδα και δεν θέλουμε να μπει μέσα στο μανταρίνι.
ΔιαγραφήΚαλημέρα η συνταγή σου είναι υπέροχη και λεπτομερεστατη. Την έκανα ήδη μια φορά αλλά αντιμετώπισα ένα προβλήματακι, χρειάστηκε όντως να αφαιρέσω τα μανταρινια για να δέσει το σιρόπι και όταν το έβαλα στο βάζο ήταν πραγματικά πολύ πετυχημένο, την δεύτερη μέρα όμως είχε αραιωσει και αναρωτιέμαι τι δεν έκανα σωστά; Σήμερα ετοιμάζω την δεύτερη παρτίδα μου ελπίζω να πετύχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώρα μου δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να αφαιρέσεις τα μανταρίνια πριν τελειώσεις με το δέσιμο του γλυκού. Αυτό το κάνουμε μόνο στην περίπτωσει που έχουμε δέσει το γλυκό, το έχουμε αφήσει να κρυώσει και τότε δούμε ότι δεν είναι σωστά δεμένο.
ΔιαγραφήΣτην περίπτωσή σου, όσα υγρά είχαν μέσα τους τα μανταρίνια τα έβγαλαν μετά, γι' αυτό και σου αραίωσε το σιρόπι. Βράστο λίγο ακόμη και θα είναι εντάξει.
Την εφάρμοσα κατά γράμμα τη συνταγή σας και είχα απόλυτη επιτυχία!Με βγάλατε ασπροπρόσωπη στις φετινές γιορτές!Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικολέτα μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.
Διαγραφήπαρα πολυ ωραιο γλυκο !ευχαριστω πολυ!το εκανα χθες κ μοσχομύρισε ολο το σπιτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
Διαγραφήτα μανταρινια ηταν κλημεντινια,κ οταν εγινε το γλυκο δεν ειχαν καμιά αλλοίωση
ΑπάντησηΔιαγραφή,ηταν λες κ μολις τα εκοψα απο το δεντρο!
καλησπερα εκανα την συνταγη βγηκαν πολυ ωραια αλλα σκληρηναν τι εκανα λαθος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίτσα μου υποθέτω ήθελαν λίγο ακόμα βράσιμο.
Διαγραφήευχαριστω θα ξαναδοκιμασω
ΔιαγραφήΜε τα κουκούτσια τι κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Χαράλαμπε παίρνουμε κλημεντίνες που δεν έχουν κουκούτσια.
ΔιαγραφήEKAN ATA MANTARINIA MOY KAI TO SIROPI BGHKE SAN ZELES ALLA OXI STEKOUMENOSKAPOS SAN AN AKATEMENOS ZELES
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλγα μου δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Το έβρασες περισσότερο και σου έδεσε πολύ το σιρόπι; Αν έγινε αυτό, ρίξε λίγο νερό και βάλ' το στη φωτιά να πάρει μια βράση.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την συνταγή της γιαγιάς εγηνε τέλειο το κιδονι
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή είναι απλή και εύκολη αλλά δεν φαίνεται όλη η εκτέλεση και διαβάζεται μόνο η μισή από την αρχή,διορθωστετην αν είναι δυνατόν, ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου υποθέτω άνοιξες τη σελίδα σε κινητό κρατώντας το κάθετα. Αν εξακολουθεί να μην προβάλλετε σωστά, γύρισε το κινητό σε οριζόντια θέση.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.