Πίτσα Λαδένια

Πίτσα λαδένια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια ωραιότατη ελληνική, νηστίσιμη πίτσα, που θα σας γίνει συνήθεια και στις περιόδους που δεν νηστεύετε.
Παρ᾿ όλο που τα υλικά της είναι λίγα και απλά, το γευστικό αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Φτιάξτε τη και προσθέστε ή αφαιρέστε, όποιο υλικό σας αρέσει.


 

Πίτσα λαδένια (νηστίσιμη)


Υλικά

•    3 - 4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
•    2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και σε λεπτές φέτες
•    ελαιόλαδο
•    ρίγανη
•    ελιές σε φετούλες (προαιρετικά)
•    αλάτι

   Για τη ζύμη

•    500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό περίπου
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γραμ. νωπή μαγιά
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση   


Σ' ένα μπολ βάζουμε το μισό χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 - 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, (νερό όσο πάρει).
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5'- 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Πίτσα λαδένια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα λαδένια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη και τ᾿ αφήνουμε 15' με 20' για να φουσκώσουν.
Πίτσα λαδένια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πίτσα λαδένια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε επάνω στις ζύμες τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις ελιές, λαδώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και το αλάτι.
   
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40' - 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει.


-- Εναλλακτικά, αντί για δύο μικρές, μπορούμε να φτιάξουμε μία μεγάλη τετράγωνη πίτσα, χρησιμοποιώντας το ξέβαθο ταψί της κουζίνας μας.

-- Η Λαδένια, είναι μάλλον η πρώτη πίτα που φτιάχτηκε στην ιστορία και αποτελεί τον πρόγονο της ιταλικής πίτσας (ναι, δεν το σκέφτηκαν πρώτοι). Είναι η μεγαλύτερη αποδειξη ότι η τελειότητα υπάρχει στην απλότητα και την συναντάμε σ' όλη την Ελλάδα.
Αν και δεν ξέρουμε σε ποιο μέρος πρωτοφτιάχτηκε, η «πατέντα» είναι κατοχυρωμένη στις δυτικές Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Κίμωλο.
Η παραδοσιακή συνταγή της Κιμώλου, θέλει τη λαδένια να γίνεται μόνο με δύο υλικά, ντομάτες και κρεμύδια, ενώ ανάλογα την περιοχή, τη συναντάμε με μικροδιαφορές στα υλικά, κυρίως με ρίγανη (που της πάει πολύ) και ελιές, αλλά και λιαστές ντομάτες, πιπεριές ή ακόμα και τυρί.


2 σχόλια:

  1. ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΛΑΔΕΝΙΑ ΣΑΣ!!! Πολύ γευστική, έφτιαξα δυο ταψιά και τα τσακίσαμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους