Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά

Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βραστό με τραχανά, όπως και με κριθαρόσουπα, είναι από τα φαγάκια που αγαπάνε το χοντρό αλάτι και το πιπέρι.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και με κατσίκι ή αρνί, αλλά με βετούλι ή ζυγούρι είναι μακράν καλύτερο, επειδή όσο μεγαλύτερο είναι το ζώο, τόσο νοστομότερο είναι το κρέας και το ζουμί του.


Ζυγούρι ή Βετούλι βραστό με τραχανά


Υλικά

•   1200 γραμ. ζυγούρι, βεργάδι ή βετούλι
•   2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
•   2 πατάτες ολόκληρες
•   2 καρότα ολόκληρα
•   4 κλωνάρια σέλινο
•   1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
•   3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•   3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
•   1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•   1 φλυτζ. τσαγιού γεμάτο τραχανά
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•   3½ λίτρα νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, περίπου μέχρι τη μέση.
Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρέας και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε).
(Σ᾿ αυτή τη φάση, αν θέλουμε, αδειάζουμε την κατσαρόλα, πετάμε το ζουμί, πλένουμε το κρέας, το βάζουμε με καινούργιο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε).
Έπειτα ρίχνουμε το λάδι, το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄- 60΄, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τότε προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, την ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25΄ περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. 
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο το κρέας και τα λαχανικά, τα βγάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, με μια τρυπητή κουτάλα, και τ' αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζυγούρι βραστό με κοκκινιστό τραχανά - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε 7 φλυτζάνια του τσαγιού σουρωμένο ζωμό, απ᾿ το κρέας που βράσαμε και ρίχνουμε μέσα τον πελτέ, τις λιωμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, προσθέτουμε τον τραχανά και τον βράζουμε για 10΄ έως 15΄περίπου, μέχρι να χυλώσει, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην μας κολλήσει.

Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οι αναλογίες για τον τραχανά, ανά άτομο, είναι 1 φλυτζάνι του καφέ τραχανάς, σε 3 μεγάλες κουτάλες υγρό.
 
Μερίδες: 4


1 σχόλιο:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.