Ζυγούρι βραστό με τραχανά

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Το βραστό, δεν είναι ένα απλό φαΐ, είναι φιλοσοφία.
Φιλοσοφία, βασισμένη στο αλάτι και το πιπέρι.
Γίνεται και με κατσίκι ή αρνί, αλλά με βετούλι ή ζυγούρι γίνεται νοστιμότερο, γιατί το περισσότερο λίπος που έχουν τα μεγαλύτερα ζώα, κάνει τη διαφορά στη γεύση.



Ζυγούρι βραστό με τραχανά

Υλικά

•   1200 γρ. ζυγούρι, βεργάδι ή βετούλι
•   2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ολόκληρα
•   2 πατάτες ολόκληρες
•   2 καρότα ολόκληρα
•   4 κλωνάρια σέλινο
•   1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
•   3 κ. σ. ελαιόλαδο
•   3 ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
•   1 κ. σ. πελτέ
•   1 φλ. τσαγιού γεμάτο τραχανά
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
•   3½ λίτρα νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, (να πάει μέχρι τη μέση).
Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρέας και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά.
(Σ᾿ αυτή τη φάση, αν θέλουμε, αδειάζουμε την κατσαρόλα, πετάμε το ζουμί, πλένουμε το κρέας, το βάζουμε με καινούργιο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε).
Έπειτα ρίχνουμε το λάδι, το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄- 60΄, μέχρι να μαλακώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Τότε προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, την ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25΄ περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. 
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας και τα λαχανικά, σε μια μεγάλη πιατέλα,  αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζυγούρι βραστό με τραχανά
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε, 7 φλυτζάνια του τσαγιού, σουρωμένο ζωμό, απ᾿ το κρέας που βράσαμε, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ, τις λιωμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και όταν πάρουν βράσει, προσθέτουμε τον τραχανά.
Βράζουμε 10΄ έως 15΄, μέχρι να χυλώσει. 
Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κολλήσει.

Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οι αναλογίες για τον τραχανά, ανά άτομο, είναι 1 φλ. του καφέ τραχανάς, σε 3 κουτάλες υγρό.
 
Μερίδες: 4


1 σχόλιο:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους