Header Ads

Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πρόκειται για ένα γλυκάκι, που είναι σκέτος πειρασμός.
Αν κάνουμε αρχή, δεν θα μπορούμε να σταματήσουμε να τις τρώμε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι πως θα πρέπει να τις κρύψουμε στο ψυγείο, γιατί αν τις βρουν τα παιδιά μας ...πάνε.

Δοκιμάστε τις, οπωσδήποτε!

 

Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Υλικά

•    1 κιλό καρύδα (ινδοκάρυδο)
•    500 γραμ. ζάχαρη
•    3 βανίλιες
•    500 γραμ. μαργαρίνη
•    2 πακέτα φύλλο κρούστας
•    φυτίνη ή βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα

   Για το σιρόπι

•    3½ ποτήρια νερό
•    4 ποτήρια ζάχαρη
•    2 βανίλιες
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί. 
Σ᾿ ένα λεκανάκι, ρίχνουμε την καρύδα και τις βανίλιες και τα περιχύνουμε με τη μαργαρίνη, που έχουμε λιώσει τη ζάχαρη.
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τα χέρια μας ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να βραχεί όλη η καρύδα και να πετύχουμε ομοιογενές μείγμα.
Παίρνουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας και τα κόβουμε σε τρία ίσια, κοντόχοντρα κομμάτια.
Έπειτα τα φυλάμε σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε ένα - ένα κομμάτι, το βουτυρώνουμε (μ᾿ ένα πινέλο) και βάζουμε στη μια άκρη του μια κουταλιά της σούπας γεμάτη γέμιση.
Διπλώνουμε τις δυο μακρόστενες πλευρές προς τα μέσα (για να μη χυθεί η γέμιση) και το τυλίγουμε σε ρολό.
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα αραδιάζουμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας) και τα βουτυρώνουμε καλά, από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο πακέτο φύλλα.

Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να φυλάξουμε τις φλογέρες στην κατάψυξη, αφού τις καλύψουμε πρώτα με μεμβράνη.

Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 15'- 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουνε καλά.
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν βγάλουμε τις φλογέρες απ᾿ το φούρνο, τις τοποθετούμε σε μεγάλα, βαθιά ταψιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Απ' την ώρα που θ' αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε ακόμα για 4'.

Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας.
Εάν σταθεί και δεν απλώσει, είναι έτοιμο.

Όταν παγώσουν οι φλογέρες, τις περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Τις αφήνουμε να το απορροφήσουν και τις απολαμβάνουμε με την ψυχή μας.

Τεμάχια: 80 - 100

Δείτε επίσης: Φλογέρες με βανίλια και αμύγδαλα


Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Οι συνταγές σας και οι σελίδες σας είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο διαδίκτυο. Οι λεπτομερείς υποδείξεις σας και οι εικόνες που τις συνοδεύουν ασύγκριτες! Χαίρομαι που σας ανακάλυψα και σας αποτείνομαι με μιά παράκληση: Υπάρχει μυστικό για να μείνει κρατσανάτο το φύλλο στο γαλακτομπούρκο,στο κανταΐφι και γενικά στο σιροπιαστά γλυκά του ταψιού μετά το σιρόπιασμα; Τα δικά μου, ό,τι και να κάνω, μου μαλακώνουν, ενώ έχω φάει σε φίλη - που δεν δίνει το μυστικό της - απίθανα σιροπιαστά γλυκά (κυρίως γαλακτομπούρεκο σαν φλογέρες) με φύλλο υπέρ κρατσανάτο. Μήπως είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε λάδι αντί για βούτηρο..;
    Σας ευχαριστώ!
    Νία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νία μου καλημέρα και χρόνια πολλά.
      Σε ευχαριστώ πολύ - πολύ για τα συγκινητικά σου λόγια.
      Τα «μυστικά» για πετυχημένα και με τραγανό φύλλο σιροπιαστά που ξέρω, είναι: πολύ καλό βουτύρωμα των φύλλων, καλής ποιότητας βούτυρο ή μαργαρίνη, πολύ καλό βρέξιμο (ράντισμα) των φύλλων ακριβώς πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο, καλό δέσιμο του σιροπιού και απαραίτητα όταν σιροπιάζουμε το ένα να είναι κρύο και το άλλο καυτό.
      Τα σιροπιαστά δεν τα σκεπάζουμε ποτέ γιατί μαλακώνουν τα φύλλα τους και αν μπορούμε τα φυλάμε εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος, γιατί όσο τραγανό κι αν είναι το φύλλο, όταν το βάλουμε στο ψυγείο, σίγουρα θα μαλακώσει.
      Ελπίζω να σε βοήθησα, κι αν κάποια φίλη-ος ξέρει κάτι παραπάνω, ας το συμπληρώσει.

      Διαγραφή
  2. ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΙΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διπλά Συγχαρητήρια...Υπέροχα!! Μου τα εξαφανίσανε σχεδόν όλα.. Έκανα ακριβώς ότι γράφετε απλά πρόσθεσα και κομματάκια υγείας σοκολάτα... τα έχω όμως κάνει και χωρείς σοκολάτα και είναι το ίδιο Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Με σοκολάτα δεν τα έχω φτιάξει ποτέ, αλλά ακούγεται πολύ καλό.

      Διαγραφή
  4. Έφτιαξα τις φλογερες για τη γιορτή της κορούλας μου!!! Υπέροχο και φυσικά έγινε αναρπαστο! Ευχαριστώ πολύ για την καταπληκτική συνταγή. Αυτό που με προβλημάτισε είναι οι μερικές φλογερες (λιγες) κατά τη μεταφορά τους από το ταψί που τις σιρόπιασα, στη πιατελα που τις σερβίρα, άνοιξαν στη μέση.. Ίσως έπεσε πολύ σιρόπι στις συγκεκριμένες ή είχα βάλει περισσότερη γεμιση;; τι έκανα λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου χρόνια πολλά για την κορούλα σου.
      Όσο γι' αυτό που με ρωτάς, όταν ανοίγουν οι φλογέρες, συνήθως φταίνε τα φύλλα, εκτός κι αν τις έχουμε παραγεμίσει.

      Διαγραφή
  5. Με τα 2 πακέτα φυλλο και το 1 κιλό ινδοκάρυδο πόσα κομμάτια βγαίνουν...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.