Header Ads

Γιαούρτι σπιτικό

Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική, εύπεπτη και υγιεινή τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας, ανώτερης ποιότητας και μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12, από ότι ίση ποσότητα γάλακτος.
Ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε γιαούρτι στο σπίτι μας, εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και το βασικότερο χωρίς χημικά πρόσθετα «Ε».

Παραδοσιακό σπιτικό γιαούρτι


Υλικά

•   2 κιλό γάλα πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό, ή ανακατεμένο
•   1 κεσεδάκι (200 γραμ.) ή 4 κουτ. σούπας γεμάτες πρόβειο γιαούρτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή για να μην μας κολλήσει, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ακριβώς στους 90°C, (αν πρόκειται για γάλα που έχουμε πάρει από κτηνοτρόφο), ή στους 52°C, αν είναι παστεριωμένο.
Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο κουζίνας, αλλά αν δεν έχουμε, μπορούμε να κλείσουμε τη φωτιά αμέσως προτού αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δούμε και αρχίσει να φουσκώνει, (όταν πρόκειται για μη παστεριωμένο), ή πιο νωρίς, όταν αρχίσει να βγάζει ατμούς, αν θέλουμε να το ζεστάνουμε στους 52°C (το παστεριωμένο).
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βγάζουμε το γάλα από τη φωτιά και αν θέλουμε να το πήξουμε σε πήλινο σκεύος το μεταφέρουμε εκεί, αλλιώς το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Αν το γάλα που θα πήξουμε είναι γίδινο ή αγελαδινό, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 52°C, ενώ αν είναι πρόβειο στους 50°C.
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο μεταξύ, μ᾿ ένα κουτάλι, διαλύουμε τη μαγιά (το γιαούρτι χωρίς την πέτσα του) σ᾿ ένα μπολάκι, αφού βάλουμε λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα, (δέκα κουταλιές της σούπας είναι εντάξει), ώστε να γίνει νερουλό και να μην έχει κομματάκια. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα, ανασηκώνοντας την πέτσα που θα έχει πιάσει, ανακατεύοντας το γάλα ελαφρά.
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αμέσως μετά, τοποθετούμε την κατσαρόλα, (ή το πήλινο) σ᾿ ένα ζεστό μέρος, το μισοσκεπάζουμε μ' ένα καπάκι, κι από πάνω σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, ένα σεντονάκι και μια κουβέρτα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε ακίνητο για 3 - 5 ώρες.
Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε ξεσκέπαστο, στο φούρνο της κουζίνας μας, αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 45° - 50°C. (Δεν το βάζουμε στην κουζίνα αν είναι πλαστικό το σκεύος μας).
-- Προσοχή: δε κουνάμε ούτε μετακινούμε το σκεύος κατά την διάρκεια της πήξης.
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι έτοιμο, τοποθετούμε το γιαούρτι μας στο ψυγείο, το αφήνουμε για 2 - 3 ώρες, χωρίς να το μετακινήσουμε και το καταναλώνουμε εντός 10 ημερών.
Αν χρησιμοποιήσουμε πρόβειο γάλα, το γιαούρτι μας θα γίνει πιο πηχτό, με παχιά πέτσα (όπως είναι στη φωτογραφία με το πήλινο).
Αν βάλουμε αγελαδινό γάλα ή γίδινο, θα πάρουμε ένα γιαούρτι τύπου «αγελαδίτσα», πιο ελαφρύ που δεν κάνει πολύ πέτσα (όπως στη φωτογραφία με την κατσαρόλα.
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γιαούρτι σπιτικό - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν θέλουμε να το κάνουμε στραγγιστό, που είναι πιο ωραίο, φτιάχνουμε μια σακουλίτσα από ύφασμα ή χρησιμοποιούμε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη, κι αφού τη βρέξουμε και τη στύψουμε καλά, βάζουμε μέσα το γιαούρτι μας. (Η σακούλα πρέπει να είναι πεντακάθαρη και χωρίς μυρωδιές).
Έπειτα την τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, στον πάτο του οποίου έχουμε βάλει ένα πιατάκι γυρισμένο ανάποδα και όλα μαζί τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, αδειάζοντας που και που τα υγρά που θα βγάλει το γιαούρτι, στον πάτο του μπολ. Όταν είναι έτοιμο το γιαούρτι, το αδειάζουμε σ' ένα σκεύος με καπάκι.
Τέλος και στις δύο περιπτώσεις, με ή χωρίς στράγγισμα, το βάζουμε στο ψυγείο.

1. Αν θέλουμε να φτιάξουμε παραδοσιακό γιαούρτι, με παχιά πέτσα, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε μη ομογενοποιημένο γάλα (που δεν έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία).


2. H θερμοκρασία του γάλατος για να πήξουμε το γιαούρτι, πρέπει να είναι από 47°C ως 50°C το πολύ για το πρόβειο, ή 50° - 52°C για το γίδινο και το αγελαδινό.
Εάν είναι πάνω από 52°C το γιαούρτι γίνεται ξινό, ενώ αν είναι κάτω από τους 45°C, η πήξη είναι ατελής.
Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους 40°C σχεδόν δεν πήζει.

3. Αν η μαγιά (το γιαούρτι) που διαθέτουμε είναι ξινή, το γιαούρτι θα βγει ξινό, έστω και αν πήξουμε στην ιδανική θερμοκρασία των 47 - 50°C.


4. Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά από αγελαδινό γιαούρτι, το γιαούρτι μας δεν θα πήξει σωστά και θα γίνει πολύ νερουλό.

-- Πιο παλιά, που οι άνθρωποι δεν είχαν θερμόμετρα, για να μετρήσουν την θερμοκρασία του γάλακτος, έβαζαν το μικρό τους δάχτυλο μέσα στο ζεστό γάλα. Έπρεπε να μπορούν να μετρήσουν ως το 11 ή το 13 χωρίς να καούνε (ανάλογα με την αντοχή του καθενός).

Δείτε επίσης: Γιαούρτι με σταφύλι γλυκό του κουταλιού

Δημοσίευση σχολίου

30 Σχόλια

  1. Μπράβο πολύ ωραία επεξήγηση, κι εγώ φτιάχνω γιαούρτι με γάλα εμπορίου κατσικίσιο και γίνεται πολύ καλό! Επίσης πολύ χρήσιμη η διευκρίνηση ότι δεν χρειάζεται βράσιμο αφού είναι ήδη παστεριωμένο! Το επιπλέον βράσιμο απλά θα καταστρέψει τις βιταμίνες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi. I am Kate from Korea! Thanks for sharing wonderful recipes!!! I made perfect yogurt with your recipes! Big hug and kiss to your Grandma and You :-3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θελω το γιαούρτι να μην ειναι καθόλου ξινό και πολύ πηχτό. Τι πρέπει να κάνω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως γράφω και στη διαδικασία, για να μην είναι ξινό το γιαούρτι μας, προσέχουμε τη θερμοκρασία που θα το πήξουμε, να μην είναι πάνω από τα όρια και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε για μαγιά, να μην είναι ξινό.
      Όσο για να γίνει πηχτό, θέλει γάλα πλούσιο σε λιπαρά, δηλαδή πρόβειο.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα, θα ήθελα μια διευκρίνηση. Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο στους 45° - 50°C τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα το φιαούρτι, ή τον κρατάμε αναμένο και σταθερή αυτή την θερμοκρασία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο θερμοστάτης του φούρνου μας είναι ακριβής (δυστυχώς δεν είναι όλοι), δεν τον σβήσουμε, απλά φροντίζουμε ότι η πραγματική θερμοκρασία του θαλάμου, δεν θα περάσει πάνω από τους 50°C.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ. Όπως διάβασα στο διαδίκτυο πολλοί αφήνουν μόνο το φως του φούρνου αναμένο για 7 με 9 ώρες, ώστε να έχουν την επιθυμητή χαμηλή θερμοκρασία. Θα το δοκιμάσω. :)

      Διαγραφή
  5. γεια σας.αν μπει σε πανι για να γινει στραγγιστο το βαζουμε αμεσως μετα τον φουρνο η πρωτα μπαινει στο ψυγειο και μετα απο 2-3 ωρες στο πανι και παλι στο ψυγειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο πανί το βάζουμε αμέσως μετά το πήξιμο (μετά τον φούρνο, αν το πήξουμε εκεί).

      Διαγραφή
  6. Μου βγηκε νερουλο, τι να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου βάλ' το σ' ένα τουλπάνι και κάνε το στραγγιστό, όπως περιγράφω στη συνταγή.

      Διαγραφή
  7. καλησπέρα ,ο άντρας μου έφερε γάλα αλλά δε μου είπε ο,τι είναι πρόβειο και το έπιξα με 52 βαθμούς νομίζοντας πως είναι κατσικίσιο ,θα βγει ξινό;όταν λέτε ξινό πώς δηλαδή ;σαν ξινόγαλο η γεύση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου νομίζω πως δεν θα έχει πρόβλημα. Όταν λέμε ξινό, εννουύμε να θυμίζει ξινόγαλο, αλλά όχι με τόσο έντονη γεύση.

      Διαγραφή
  8. Μπράβο θα το δοκιμάζω, μου φαίνεται φοβερή συνταγή και πολύ εύκολη! Θεωρώ δίνεις και σημαντικές λεπτομερειες για την παρασκευή του. Τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην περίπτωση του στραγγιστου αν βγαζω τα υγρα δεν θα μετακινησω κ το γιαούρτι; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στραγγίζουμε μετά από το πήξιμο, μετά από 5 - 6 ώρες δηλαδή, από τη στιγμή που θα ρίξουμε τη μαγιά.

      Διαγραφή
  10. Γεια σας . Εβρασα προβειο γάλα και στον πάτο της κατσαρόλας εγινε σαν κρέμα/ μυζήθρα ενώ το υπόλοιπο παρεμειπα γάλα. Τι μπορεί να συνέβη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου απλά το γάλα σου "έπιασε", γι' αυτό έγινε έτσι. Την επόμενη φορά βράσε το σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς.

      Διαγραφή
  11. σας ευχαριστω πολυ ειναι ευκολο να καταλαβης ,εγω φτιαχνω γιαουρτι απο γαλα προβατου ,οχι εμποριου, .ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν θέλω να τοποθετήσω το γιαούρτι σε πήλινα των 500 γραμ. πώς γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου πολύ απλά μοιράζεις το ζεσταμένο γάλα στα πήλινα και μετά προσθέτεις στο καθένα από αυτά μία - μία κουταλιά από τη μαγιά, μέχρι να τελειώσει όλη. Έπειτα ακολουθείς κανονικά την υπόλοιπη συνταγή για το γιαούρτι.

      Διαγραφή
  13. Καλησπερα σας, θελω να φτιαξω κατσικισιο γιαουρτι. Για μαγια χρησιμοποιω μονο προβειο γιαούρτι ανεξαρτητα απο το γαλα που θα χρησιμοποιησω; ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου πολύ σωστά. Για να μην γίνει το γιαούρτι μας ξινό και να πήξει σωστά, καλύτερα είναι να το φτιάξουμε χρησιμοποιώντας για μαγιά πρόβειο γιαούρτι.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

      Διαγραφή
  14. Δε βάζουμε καθόλου αλάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με αριανι να αντικαταστήσω το γάλα? γίνεται γιαούρτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, με αριάνι δεν γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Γεια σας, τα βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι (αλλιώς καλλιέργεια ή μαγιά), προκαλούν μία ζύμωση στο γάλα και το μετατρέπουν σε γιαούρτι. Το αριάνι έχει ήδη τη δική του καλλιέργεια, αφού πρόκειται για ήδη ζυμωμένο προϊόν.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.