Ένα φαγητό που η γιαγιά μου έφτιαχνε συνήθως τα καλοκαίρια, ειδικά όταν έκανε τραπέζι σε συγγενείς και φίλους.
Βεβαίως και τους χειμώνες, πάρα πολλά Κυριακάτικα μεσημέρια, αλλά και ανήμερα τα Χριστούγεννα, απολαμβάναμε την καταπληκτική του γεύση.
Χοιρινό μπούτι στη γάστρα με πιπεριές και ντομάτα
Υλικά
• 1 μπούτι χοιρινό
• 6 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
• 1 πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
• 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
• 1 κρεμμύδι σε φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
• 1 ώριμη ντομάτα σε φέτες
• ½ ποτήρι του κρασιού λάδι
• ½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 κουτ. σούπας φυτίνη
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
• ½ κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βεβαίως και τους χειμώνες, πάρα πολλά Κυριακάτικα μεσημέρια, αλλά και ανήμερα τα Χριστούγεννα, απολαμβάναμε την καταπληκτική του γεύση.
Χοιρινό μπούτι στη γάστρα με πιπεριές και ντομάτα
Υλικά
• 1 μπούτι χοιρινό
• 6 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
• 1 πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
• 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
• 1 κρεμμύδι σε φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
• 1 ώριμη ντομάτα σε φέτες
• ½ ποτήρι του κρασιού λάδι
• ½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
• 1 κουτ. σούπας φυτίνη
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
• ½ κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε μερίδες. Το τοποθετούμε στη γάστρα και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε τις μισές πιπεριές, τα μισά σκόρδα, το μισό κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. |
|
Ρίχνουμε τις πατάτες στη γάστρα, καλύπτοντας τα κενά ανάμεσα στο κρέας. Έπειτα σκεπάζουμε το φαγητό, με τα υπόλοιπα λαχανικά και τις ντομάτες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη μουστάρδα, τ᾿ ανακατεύουμε και περιχύνουμε μ᾿ αυτό περιχύνουμε το φαγητό. Ρίχνουμε το κρασί στη γάστρα, σε μία άκρη και το κουνάμε να πάει παντού. Αλατιπιπερώνουμε από πάνω και ρίχνουμε τη φυτίνη. |
|
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για 1½ - 2 ώρες. Ανοίγουμε τη γάστρα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγο χωρίς καπάκι, μέχρι να ροδίσει το κρέας και να πιεί το παραπανίσιο ζουμί, αν υπάρχει και να μείνει με το λάδι του. Συνοδέψτε το με μία ωραία σαλάτα. Μερίδες: 4 |
2 Σχόλια
ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΕΝΑ Κ. ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ. ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα μου θα την δοκιμάσω σίγουρα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.