Εάν δεν έχετε δοκιμάσει αυγά «μάτια» τηγανισμένα σε φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, (και το αγελαδινό μια χαρά κάνει), δεν ξέρετε τι θα πει απόλαυση!
Όσο για την χοληστερίνη, καλύτερα να μην πω τίποτα.
Στο κάτω - κάτω της γραφής, μία στο τόσο, επιτρέπεται και καμιά παρασπονδία.
Υλικά
• 4 αυγά
• βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη ή ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, με το βούτυρο ή το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Σπάμε μέσα ένα - ένα τ' αυγά, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος τους, (προσοχή στο σπάσιμο και στο ρίξιμο), και να μην κολλήσουν το ένα με τ' άλλο. (Εάν τ᾿ αυγά δεν είναι φρέσκα, τα ασπράδια θα απλώσουν πολύ και θα κολλήσουν μεταξύ τους).
Παίρνουμε κουταλιές από το βούτυρο ή το λάδι και τις ρίχνουμε πάνω στους κρόκους των αυγών, μέχρι να ψηθούν λίγο, (όσο μας αρέσει).
Αλατοπιπερώνουμε και, μόλις πιάσουν μια λεπτή άσπρη πέτσα οι κρόκοι των αυγών, παραμένοντας όμως μέσα μελάτοι, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τ' αυγά στα πιάτα, βγάζοντάς τα προσεχτικά με μια σπάτουλα.
Ιδανικό συνοδευτικό ξεροψημένες πατάτες τηγανιτές.
(Η χαρά του διαιτολόγου).
Όσο για την χοληστερίνη, καλύτερα να μην πω τίποτα.
Στο κάτω - κάτω της γραφής, μία στο τόσο, επιτρέπεται και καμιά παρασπονδία.
Αυγά τηγανιτά μάτια σε βούτυρο
Υλικά
• 4 αυγά
• βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη ή ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, με το βούτυρο ή το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Σπάμε μέσα ένα - ένα τ' αυγά, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος τους, (προσοχή στο σπάσιμο και στο ρίξιμο), και να μην κολλήσουν το ένα με τ' άλλο. (Εάν τ᾿ αυγά δεν είναι φρέσκα, τα ασπράδια θα απλώσουν πολύ και θα κολλήσουν μεταξύ τους).
Παίρνουμε κουταλιές από το βούτυρο ή το λάδι και τις ρίχνουμε πάνω στους κρόκους των αυγών, μέχρι να ψηθούν λίγο, (όσο μας αρέσει).
Αλατοπιπερώνουμε και, μόλις πιάσουν μια λεπτή άσπρη πέτσα οι κρόκοι των αυγών, παραμένοντας όμως μέσα μελάτοι, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τ' αυγά στα πιάτα, βγάζοντάς τα προσεχτικά με μια σπάτουλα.
Ιδανικό συνοδευτικό ξεροψημένες πατάτες τηγανιτές.
(Η χαρά του διαιτολόγου).
3 Σχόλια
Το πρόβλημά μου είναι ότι πολύ συχνά σπάνε οι κρόκοι, ακόμη και σε φρέσκα αυγά. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Επίκουρε, ο μόνος τρόπος είναι προσεκτικό σπάσιμο των αυγών και όχι απ᾿ ευθείας απ᾿ το ψυγείο.
ΔιαγραφήΔιαφορετικά, τα σπάμε σ᾿ ένα πιάτο και έπειτα προσεκτικά τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Πόσες φορές το απολαύσαμε ως παιδιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆτιμη μέση ηλικία....
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.