Η φασολάδα είναι ένα από τα κλασικότερα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας.
Φτιαγμένη με ντόπια ξερά φασόλια, είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να την κάνουμε άσπρη, ή αλλιώς κοκκινιστή με τριμμένη ντοματούλα, που γίνεται μούρλια!
Υλικά
• 500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
• 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά, και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας).
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και καπνιστή ρέγγα.
Το φρέσκο σπιτικό ψωμί, είναι υποχρεωτικό!
Μερίδες: 6
Φτιαγμένη με ντόπια ξερά φασόλια, είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να την κάνουμε άσπρη, ή αλλιώς κοκκινιστή με τριμμένη ντοματούλα, που γίνεται μούρλια!
Φασολάδα κοκκινιστή με φρέσκια ντομάτα
Υλικά
• 500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
• 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά, και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας).
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και καπνιστή ρέγγα.
Το φρέσκο σπιτικό ψωμί, είναι υποχρεωτικό!
Μερίδες: 6
23 Σχόλια
καλημερα αυτη την συνταγη την κανω ακριβως με αυτον τον τροπο.εινα πεντανοστιμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή συνταγή ο μικρός μου τρελαίνεται για την φασολαδα αυτήν όλο μου ζητάει να του φτιάξω. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη/ε, χαίρομαι ιδιαίτερα, που σας άρεσαν.
ΔιαγραφήΩραιοτατη φασολάδα. Ο αντρας μου δεν έτρωγε ποτε φασολάδα και όταν του έφτιαξα αυτή την συγκεκριμένη του άρεσε παρά πολύ, και από τότε τρώει και δεν δυσανασχετει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πολύ που σας αρέσει.
ΔιαγραφήΔεν χρειάζονται μούλιασμα τα φασόλια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν είναι απαραίτητο.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία η συνταγή σας, κι εγώ έτσι τα φτιάχνω,απαραιτήτως με φρέσκια ντοματούλα! Να σας ρωτήσω όμως, τι φασόλια χρησιμοποιείτε που δε θέλουν μούλιασμα και βράζουν σε ούτε μια ώρα;; Πρεσπών βιολογικά παίρνω εγώ και για να μαλακώσουν θέλουν μούλιασμα όλο το βράδυ, μία ώρα βράσιμο μόνα τους και άλλη μία ώρα τουλάχιστον βράσιμο με τα υπόλοιπα υλικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝατάσσα μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τα φασόλια, συνήθως είναι τα συσκευασμένα του εμπορίου, από τα σούπερ μάρκετ, ή και τα χύμα, ανάλογα.
Διαγραφήτηνβρισκω πολυ ωραια και αυριο θα την δοκιμασω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαίτη μου περιμένω εντυπώσεις.
ΔιαγραφήΦαίνεται δεμένη συνταγή. Με μια μικρή ξερή φλούδα πορτοκαλιού η ποιότητα της γεύσης αυξάνεται. Έχετε μήπως τους χρόνους για χύτρα ταχύτητος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Αναστάσιε, ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από τα φασόλια και στη χύτρα κυμαίνεται από 5' - 10' ή μπορεί και παραπάνω. Ξεκίνα βράζοντάς τα 4' - 5', άνοιξε τη χύτρα, δοκίμασε και βλέπεις.
ΔιαγραφήΕγω βάζω Και πρασο χοντροκομμένο Και κοκκινη πιππερια επίσης άν προσθεσης κρύο νερο αυξάνετε ο χρονος βρασμου αλλα γίνεται Πιο χυλώμενη. Και λιγο χυμο απο λεμονι βοηθαει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δε χρησιμοποιώ ντομάτα αλλά η συνταγή ειναι υπέροχη !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή, αλλά νομίζω ότι είναι λίγος ο χρόνος βρασίματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου, όπως γράφω στη συνταγή: «Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας».
ΔιαγραφήΑκολουθησα σημερα μια συνταγή διαφορετικη και το φαγητό δεν βγήκε όπως το περιμενα. Καθώς δεν χυλωσε καθόλου γιατί τα δάχτυλα νερού πάνω από τα φασόλια που είχα βάλει ήταν 5-6 και όχι 2-3 όπως λες εσύ. Βρήκα μετά πως αν έβαζα λίγο Κοέν φλαουρ θα χυλωνε το φαγητό και το δοκίμασαν έβαλα αρκετό που λέτε αλλά τίποτα . Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα που είναι ένα σκέτο ζουμί . Την επομενη φορά σίγουρα θα ακολουθήσω την δική σου συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραια συνταγή υπέροχη την δοκίμασα και μου άρεσε πολύ η συνταγή σας είχα δοκιμάσει μια άλλη συνταγή και δεν μου πετύχαινε καθώς κάνω αυτήν την συνταγή γίνεται πεντανοστιμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σας είναι πάρα πολύ ωραία είναι υπέροχη πεντανοστιμη την δοκιμασα και μου άρεσε πάρα πολύ συγχαρητήρια για τις ωραίες σας συνταγες
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια, χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σας είναι πάρα πολύ υπέροχη την δοκίμασα και μου άρεσε πολύ συγχαρητήρια για τις πολύ όμορφες συνταγές σας είναι καπληκτικες ολες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτυχία! Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.