Ψαρόσουπα αυγοκοφτή

Ψαρόσουπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η ψαρόσουπά μας γίνετε πολύ πιο νόστιμη αν την φτιάξουμε με διάφορα είδη ψαριών. Πάντως αν είναι να διαλέξω ένα, η πεσκανδρίτσα είναι αυτό που κάνει την πιο γευστική σούπα. 
Η γιαγιά μου έλεγε ότι όσο πιο άσχημο είναι το ψάρι, τόσο πιο νόστιμη η σούπα που φτιάχνει.


Ψαρόσουπα αυγοκοφτή


Υλικά

•   4 μεγάλα ψάρια για βράσιμο (κοκκινόψαρο, ροφό, μπακαλιάρο, σκορπίνα, κ.α.)
•   3 πατάτες
•   4 κρεμμύδια
•   4 καρότα
•   4 κλωνάρια σέλινο
•   1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι σουπέ ή γλασέ
•   1/3 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   3 λίτρα νερό
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   2 - 3 αυγά
•   2 λεμόνια


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα νερό, το ελαιόλαδο και ολόκληρα τα λαχανικά να βράσουν για 15΄- 20΄.

Ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά, καθαρίζουμε πολύ καλά τα ψάρια και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε.
Μπορούμε τα ψάρια να τα βάλουμε μέσα σε ένα τούλι, για να μην έχουμε στη σούπα μας λέπια ή κόκκαλα. 

Αν δεν έχουμε τούλι, μπορούμε μόλις βγάλουμε τα ψάρια μας να σουρώσουμε το ζουμί, για να είμαστε σίγουροι.

Αφήνουμε τα ψάρια, μαζί με τα λαχανικά, να βράσουν για 10΄- 15΄ περίπου (δεν θέλουν πολύ).
Βγάζουμε, σε μια μεγάλη πιατέλα, τα λαχανικά και τα ψάρια και τους ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 6Ψαρόσουπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς» φλυτζάνια του τσαγιού απ᾿ το ζωμό που έχουμε, αφού τον σουρώσουμε, έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και τα βάζουμε να βράσουν. 

Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

Όταν γίνει και το ρύζι, το αυγοκόβουμε
Δηλαδή χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους και λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά,  προσθέτουμε σιγά - σιγά λίγο ζωμό από τη σούπα, ώσπου το μείγμα να πάρει τη σωστή θερμοκρασία, χωρίς να ψηθούν τα αυγά μας και κάνουν κομματάκια. Όταν έχει γίνει αρκετά ζεστό, το προσθέτουμε στη σούπα μας ανακετεύοντας συνεχώς.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη σούπα, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.