Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στη σχάρα

Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν υπάρχει άλλο φαγητό στο ελληνικό διαιτολόγιο, σαν τις χοιρινές μπριζόλες ή μπριτζόλες, όπως τις λένε σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτό το φαγητό είναι, για τους περισσότερους από μας, ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν και ειδικά όταν είναι ψημένο στα κάρβουνα.



Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στο γκριλ ή στα κάρβουνα


 Υλικά

•      4 χοιρινές μπριζόλες
•      ελαιόλαδο
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•      ρίγανη
•      μουστάρδα σκόνη

 Εκτέλεση


Διαλέγουμε απ᾿ όποιο κομμάτι χοιρινού θέλουμε, (σπαλομπριζόλες, μπριζόλες,  κόντρα, ή σβέρκο αν θέλουμε πιο μαλακές), και τις πλένουμε καλά.
Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα μπολ και τις λαδώνουμε ελαφρά ή τις λαδώνουμε κατευθείαν στο ταψί. 
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μουστάρδα, φροντίζοντας να αλειφτούν από όλες τις μεριές.
Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπριζόλες (μπριτζόλες) χοιρινές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις ψήνουμε πάνω σε σχάρα, στο γκριλ, φροντίζοντας να τις γυρίζουμε κι από τις δυο μεριές.
Ειδικά αν τις ψήνουμε στα κάρβουνα, στην αρχή τις βάζουμε πιο χαμηλά, σε δυνατή φωτιά και μόλις ασπρίσουν από κάτω, τις γυρίζουμε (προσέχουμε να μην ξεχαστούμε και μας "αρπάξουν").
Όταν θωρακιστούνε (ασπρίσουνε) κι από τις δυό μεριές, σηκώνουμε πιο ψηλά τη σχάρα και τις σιγοψήνουμε. 

Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.
 
--Αν θέλουμε, βάζουμε σ᾿ ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη και μ᾿ ένα μικρό ματσάκι ριγανόξυλα ή μια μισοστυμμένη λεμονόκουπα, βρέχουμε κατά διαστήματα τις μπριζόλες.

-- Αν οι μπριζόλες μάς αρέσουν ζουμερές, μπορούμε να ετοιμάσουμε μία σάλτσα με 2 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και ρίγανη. Τη χτυπάμε σ᾿ ένα σέικερ και όταν ετοιμαστούνε οι μπριζόλες, τις βάζουμε σ᾿ ένα μπολ και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τις αφήνουμε στη σάλτσα για 2' από την κάθε μεριά, τις βγάζουμε και τις σερβίρουμε.


5 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Δήμητρά μου, αν τις κάνεις στα κάρβουνα θέλω μεζέ!

      Διαγραφή
  2. να σας κανω μια ερωτηση λίγο χαζή; όταν λέτε σχάρα, τι εννοείτε; τη σχάρα που εχει μεσα ο φούρνος; και απο κατω βαζουμε ταψάκι για τα ζουμιά; και αν ναι σε τι φουρνο, αερα ή αντιστάσεις; Ευχαριστω πολύ απο μια απελπισμένη νεα νοικοκυρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν έχεις κάποια άλλη σχάρα, μπορείς τα το κάνεις όπως μου λες.
      Καλύτερα όμως να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη, που είναι ειδικά για ψήσιμο, (από κατάστημα με κατσαρολικά), αλλά πάλι τοποθετημένη μέσα σε ταψί.
      Τις ψήνουμε στο γκριλ της κουζίνας, στη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους