Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες

Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα πολύ ωραίο παντεσπάνι σοκολάτας, που μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για να φτιάξουμε τις δικές μας, υπέροχες τούρτες. Επίσης είναι κατάλληλο και για τις πάστες μας, ειδικά αν θέλουμε να φτιάξουμε σεράνο ή σοκολατίνες.
Με αυτή τη δόση, φτιάχνουμε τρεις στρώσεις παντεσπάνι.


Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες


Υλικά

•    150 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
•    150 γραμ. ζάχαρη
•    6 αυγά
•    60 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
•    60 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
•    50 γραμ. πούδρα αμυγδάλου
•    30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση

Χωρίζουμε τ᾿ ασπράδια από τους κρόκους.
Βάζουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή µαρέγκα.
Έπειτα βάζουμε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα µε το σύρµα, για 7'- 8', µέχρι ν᾿ ασπρίσουν.
Μειώνουμε την ταχύτητα στο μισό και προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, συνεχίζοντας να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας να χτυπάμε ρίχνουμε τη σοκολάτα, την πούδρα αμυγδάλου και κοσκινισμένα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ενωθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, για να μην μας ξεφουσκώσει.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλύπτουμε μια φόρµα διαμέτρου 25 - 26 εκ., µε χαρτί ψησίµατος, το βουτυρώνουμε καλά, ρίχνουμε μέσα το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα.
Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα, για 50'.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν περάσουν τα 50', καρφώνουμε το γλυκό στη μέση με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιµο.
Ξεφορµάρουμε και αφήνουμε το πεντεσπάνι 6 - 8 ώρες να σταθεί και να παγώσει ή καλύτερα να το φτιάξουμε από βραδύς, για την επόμενη μέρα.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μ᾿ ένα μαχαίρι ψωμιού, αφού το κρατήσουμε με την παλάμη μας πατημένο ελαφρά, το κόβουμε οριζόντια σε τρία κομμάτια.


2 σχόλια:

  1. Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω εάν βάλουμε επάνω στο παντεσπάνι,-αφού το έχουμε σιροπιάσει- μαρμελάδα φράουλας και μετά κάποια κρέμα για τούρτα, θα χαλάσει? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν έχει πρόβλημα, μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.