Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες

Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Ένα πολύ ωραίο παντεσπάνι σοκολάτας, ιδανική βάση για τις τούρτες μας.
Μπορούμε όμως, να το χρησιμοποιήσουμε και για πάστες.


 





Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες

Υλικά

•    150 γρ.  βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
•    150 γρ. ζάχαρη
•    6 αυγά
•    60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
•    60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    50 γρ. πούδρα αμυγδάλου
•    30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση

Χωρίζουμε τ᾿ ασπράδια από τους κρόκους.
Βάζουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή µαρέγκα.
Έπειτα βάζουμε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα µε το σύρµα, για 7'- 8', µέχρι ν᾿ ασπρίσουν.
Μειώνουμε την ταχύτητα στο μισό και προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, συνεχίζοντας να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Συνεχίζοντας να χτυπάμε, ρίχνουμε τη σοκολάτα, την πούδρα αμυγδάλου και κοσκινισμένα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Όταν ενωθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, για να μην μας ξεφουσκώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Καλύπτουμε μια φόρµα, με 25 - 26 εκ. διάμετρο, µε χαρτί ψησίµατος, το βουτυρώνουμε καλά, ρίχνουμε το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα.
Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα για 50'.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Στα 50', καρφώνουμε το γλυκό στη μέση, με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιµο.
Ξεφορµάρουμε και αφήνουμε το πεντεσπάνι 6 - 8 ώρες να σταθεί.
(Καλύτερα να το φτιάξουμε από βραδύς, για την επόμενη μέρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες
Μ᾿ ένα μαχαίρι ψωμιού, αφού το κρατήσουμε με την παλάμη μας πατημένο ελαφρά, το κόβουμε οριζόντια σε τρία κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους