Κριτσίνια με σουσάμι

Κριτσίνια με σουσάμι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα κριτσίνια είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων, για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινήσεις να τα τρως, δύσκολα μπορείς να σταματήσεις.
Γι' αυτό προσοχή!!!

      

 

Κριτσίνια με σουσάμι


Υλικά 

•    500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1⅓ φλυτζάνι του τσαγιού νερό ζεστό
•    ¼ φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    1½ κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
•    ⅓ φλυτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
•    ⅓ φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο
•    200 γραμ. σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τρεις κουταλιές αλεύρι φτιάχνοντας ένα χυλό.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (30' περίπου).
Προσθέτουμε μέσα στη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απ' το σουσάμι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου να γίνει μια ζύμη σφιχτή και εύπλαστη.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 1 - 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε στον πάγκο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο, (περίπου 30 x 40 εκ και πάχος 1 - 2 εκ. ). Με ένα μαχαίρι ή τη ρόδα της πίτσας, κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές λωρίδες μήκους 20 εκ.
Τις βουτάμε σε νερό και τις ρολάρουμε στο σουσάμι. Τεντώνουμε κάθε λωρίδα ζύμης πιάνοντας την από τις άκρες της για να σχηματίσουμε τα κριτσίνια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180οC, για 15 λεπτά περίπου, να φρυγανιστούν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.