Λάδι λεβάντας - πως παρασκευάζεται

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λάδι λεβάντας - πως παρασκευάζεται
Η λεβάντα ή lavandula, είναι  φυτό της οικογένειας των Χειλανθών.
Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.
Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της λεβάντας, χρησιμοποιείται

στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό και αντικαταρροϊκό.
Επίσης έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. 
Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθερίου ελαίου.

Λάδι λεβάντας - πως παρασκευάζεται

Υλικά

•    200 ml ελαιόλαδο
•    50 γραμ. αποξηραμένα φύλλα λεβάντας

Εκτέλεση

1ος τρόπος: Βάζουμε τα φύλλα σε γυάλινο βάζο (που έχουμε αποστειρώσει και έπειτα ξεπλύνει με καθαρό οινόπνευμα) και τα καλύπτουμε με το ελαιόλαδο.
Το αφήνουμε 30 με 40 μέρες σε δυνατό ήλιο, (όσο περισσότερες μέρες, τόσο πιο δυνατό) κουνώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα.
Όταν θα είναι έτοιμο, μετά από ένα μήνα περίπου, τότε θα το σουρώσουμε και θα το στύψουμε πολύ καλά, χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο το λάδι.
Θα το βάλουμε σ’ ένα καινούριο, αποστειρωμένο βάζο και θα το φυλάξουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 6 μήνες, ή στο ψυγείο για 1 χρόνο.

2ος τρόπος: Ακολουθούμε την διαδικασία, ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο, αλλά αντί για τον ήλιο, βάζουμε το βάζο σε μπεν μαρί, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (μέσα στο νερό που βράζει) και το αφήνουμε για τουλάχιστον, 3 με 4 ώρες.
Έπειτα το αφήσουμε μια μέρα και μετά το σουρώνουμε, στίβουμε κ.λ.π., ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο.

3ος τρόπος: Κόβουμε 100 - 120 γρ. φρέσκα φύλλα λεβάντας, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Παίρνουμε ένα βαζάκι των 250 ml, το αποστειρώνουμε όπως πιο πάνω, το γεμίζουμε με τα φύλλα της λεβάντας και προσθέτουμε ελαιόλαδο, μέχρι να καλύψουμε τα φύλλα και να γεμίσει το βάζο.
Στη συνέχεια ακολουθούμε τον 1ο ή τον 2ο τρόπο.


 – Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή  και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού,  ή άλλου ειδικού της υγείας.


4 σχόλια:

  1. Θα μπορουσα ισως αντι για ηλιο η μπεν-μαρι , να βαλω το βαζο διπλα στο τζακι , μια που οι μερες του ηλιου δυστυχως περασαν , αλλα και με τα μπεν-μαρι δεν τα παω και πολυ καλα ; Εχω βλεπετε μπολικη λεβαντα απο τον κηπο αποξηρανει και βρησκω το λαδακι σας εξαιρετικο . Οπως και να εχει , ευχαριστω για την αναρτηση . Μολις σας εβαλα στα αγαπημενα . Καλο χειμωνα , με υγεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε/η ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις ευχές.
      Και βέβαια μπορείς να το φτιάξεις κοντά στο τζάκι, αφού η όλη διαδικασία στηρίζεται στο να ζεσταίνουμε καθημερινά το λάδι, χωρίς όμως να το βράζουμε.
      Καλό χειμώνα με υγεία επίσης.

      Διαγραφή
  2. ΚΛΗΣΠΕΡΑ ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ.ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΤΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΛΑΔΙ ΛΕΒΑΒΤΑΣ ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΛΕΒΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ Η ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΟ ΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ .ΔΗΛ. ΠΟΣΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΘΑ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου δυστυχώς δεν ξέρω. Φαντάζοναι ότι γίνεται, δεν ξέρω όμως τι δοσολογία χρειάζεται.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους