Header Ads

Ελιές τσακιστές (στουμπιστές)

Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν θέλουμε να φτιάξουμε δικές μας ελιές και να γίνουν πολύ γρήγορα, τότε οι στουμπιστές, (όπως τις έλεγε η γιαγιά μου) ή τσακιστές ελιές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις κάνουμε.
Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τσακιστές, μπορούμε να φτιάξουμε από οποιαδήποτε ποικιλία. Μοναδικό τους

μειονέκτημα, είναι ότι οι τσακιστές ελιές, δεν διατηρούνται όσο οι ολόκληρες και οι χαρακωτές.

Πράσινες ελιές τσακιστές (στουμπιστές)


Υλικά

•   1 κιλό ελιές πράσινες, μαύρες, χοντρές, ή ψιλές
•   120 - 130 γραμ. αλάτι χοντρό
•   ½ λεμόνι
•   ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•   ½ - 1 καρότο σε ροδέλες
•   ελαιόλαδο

Εκτέλεση


Διαλέγουμε γερές ελιές, αγουρωπές πράσινες, χωρίς φυτοφάρμακα, που να μην έχουν χτυπήματα, δάκο κ.λπ., τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη και τις πλένουμε.
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με μια καθαρή πέτρα ή ένα μικρό κομμάτι μάρμαρο τσακίζουμε μία - μία όλες τις ελιές, τις χτυπάμε δηλαδή στη μέση να σπάσει η σάρκα τους, προσέχοντας όμως, να μην σπάσουμε τα κουκούτσια.

Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό που να τις σκεπάζει και τις πλακώνουμε από πάνω μ' ένα πιάτο, ώστε να είναι βυθισμένες όλες μέσα, ώστε να μην μένουν οι επάνω εκτεθειμένες στον αέρα.
Αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά για 10 - 15 μέρες, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι ελιές, μέχρι να ξεπικρίσουν.
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στις 10 μέρες δοκιμάζουμε μία δυο ελιές, κι αν δούμε ότι δεν είναι έτοιμες τις αφήνουμε 1 - 2 μέρες ακόμη, μέχρι να ξεπικρίσουν όσο θέλουμε.

Όταν ξεπικρίσουν, τις στραγγίζουμε σε τρυπητό, τις βάζουμε πάλι σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλάτι και τις ανακατεύουμε καλά.
Τις αφήνουμε δυο - τρεις μέρες στο αλάτι, (2 μέρες αν οι ελιές είναι μικρές και 3 αν είναι μεγάλες).
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ελιές τσακιστές (στουμπιστές) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε πάλι τις ελιές σε τρυπητό, τις τινάζουμε να φύγουν τα πολλά αλάτια και τις τοποθετούμε σε ένα καθαρό πλαστικό ή γυάλινο βάζο, χωρίς να τις πλύνουμε, με όσο αλάτι έχουν πάνω τους.
Έπειτα βάζουμε τις φέτες λεμονιού, τα καρότα και τη ρίγανη ανάμεσά τους, γεμίζουμε το βάζο με ελαιόλαδο μέχρι να τις σκεπάζει και είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

-- Εναλλακτικά, αντί να τις αλατίσουμε σκέτες, μπορούμε να διαλύσουμε το αλάτι σε ½ λίτρο νερό, να το ρίξουμε στις ελιές, να τις ανακατέψουμε και να συμπληρώσουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά όλες οι ελιές.
Τις αφήνουμε δυο - τρεις μέρες, τις σουρώνουμε καλά και τις βάζουμε στο βάζο με το λάδι, τα καρότα, τα λεμόνια και τη ρίγανη.


-- Αν θέλουμε αρωματίζουμε τις ελιές με κλαδάκια ή σπόρους μάραθου ή κλαδάκια από φασκόμηλο, θυμάρι ή ρίγανη.


Διατηρούνται σε σκιερό μέρος τουλάχιστον 1 χρόνο.
Τους 3 - 4 πρώτους μήνες είναι κρουστές και σφιχτές. Στη συνέχεια τρώγονται μεν, αλλά μαλακώνουν αρκετά.


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Αχ Γιώτα μου, έτσι ακριβώς φτιάχνω κι εγώ, τις χαραχτές. Δηλ. μετά το ξεπίκρισμα, τις βαζω 3 ημέρες στο χονδρό αλάτι και τις τοποθετώ σε σίτα ή σουρωτήρι ώστε να φεύγουν τα υγρά τους. Τις σκεπάζω με πετσέτα και τις ανακατεύω στο διάστημα αυτό 1 με 2 φορές την ημέρα. Μετά, τις τινάζω αρκετά ή και τις ξεπλένω, αν δεν τις θέλω πολύ αλμυρές. Και τις βάζω στο λάδι, με λίγο μάραθο.Γίνονται νοστιμότατες και παραμένουν σκληρές πολλούς μήνες. Με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου Δέσποινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω να τις φτιάξω και με τον δικό σου τρόπο. Η γεύση που θα τους δίνει ο μάραθος, φαντάζομαι θα είναι εξαιρετική. Χαίρομαι πολύ που είσαι καλά, πολλά φιλιά Γιώτα.

      Διαγραφή
  2. Λίζα Κουρούκλη25 Οκτωβρίου, 2017 07:44

    Καλημέρα.Είμαι η Λίζα από Κεφαλονιά.Εμείς εδώ φτιάχνουμε τις τσακιστές ελιές αλλά με διαφορετικό τρόπο και για άμμεση κατανάλωση.Αφού τις τσακίσουμε τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αναβραστό νερό με σβηστή φωτιά,τις αφήνουμε 1-2 λεπτά και μετα πέρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε στρωσεις σ ενα μπολ.Σε καθε στρώση, ρίχνουμε αλάτι χοντρό ρίγανη, και ροδέλες λεμονιού.Τις πιέζουμε λίγο και τιςαφήνουμε 1-2 μερες.Μετά ειναι έτοιμες για κατανάλωση.Τις διατηρούμε στο ψυγείο για ένα μήνα περίπου.Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες συνταγές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίζα μου με αυτόν τον τρόπο δεν τις έχω δοκιμάσει ποτέ. Με την πρώτη ευκαιρία όμως θα τις φτιάξω. Να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  3. υπέροχη η σελίδα σας με θαυμάσιες συνταγές.καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λιζα αναβραστο νερο τι σημαινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.