Header Ads

Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (Κρέμα με ρυζόγαλο)

Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα πιο γνωστά και εύκολα Πολίτικα κρεμώδη γλυκά, που η γιαγιά μου το ᾿λεγε και σουτ μαλεμπισί.
Στους πιο μεγάλους θα θυμίσει το "άνθος ορύζης".
Είναι νοστιμότατο, ελαφρύ, πολύ δροσιστικό και φτιάχνεται με γάλα και ρυζάλευρο, δηλαδή ό,τι πρέπει για τα παιδάκια μας.

Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (Muhallebi)

Υλικά

•    1 λίτρο γάλα φρέσκο
•    70 γραμ. ρυζάλευρο
•    140 γραμ. ζάχαρη άχνη
•    2 - 2½ κουτ. σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο
•    1 - 2 μικρά κομμάτια μαστίχα, κοπανισμένη μαζί με ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση


Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ρυζάλευρο με λίγο από το γάλα μας.
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε σιγανή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, το διαλυμένο ρυζάλευρο, το ροδόνερο, την κοπανισμένη μαστίχα και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να ενωθούνε τα υλικά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η κρέμα και σβολιάσει.
Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιγοβράζουμε για 25' με 30', μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 4' - 5', από την ώρα που θ' αρχίσει να βγάζει φουσκάλες).
Όταν πήξει η κρέμα, βρέχουμε με νερό ή ροδόνερο ένα μικρό, ορθογώνιο κατά προτίμηση, ταψάκι και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει μια ώρα και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.
Το κόβουμε με το μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια και τα σερβίρουμε αφού τα πασπαλίσουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαλεμπί - Μουχαλεμπί (κρέμα με ρυζάλευρο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εναλλακτικά, για να το κάνουμε ακόμη πιο εύκολο, μπορούμε αντί για ταψί, να μοιράσουμε την κρέμα σε ατομικά μπολάκια, να τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν και να τα βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Τα σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

-- Διαφορετικά, αντί για ζάχαρη άχνη, μπορούμε να το σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι, βύσσινο, ή φράουλα.

-- Ρυζάλευρο βρίσκουμε συσκευασμένο στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και χύμα στα καταστήματα με μπαχαρικά, βότανα και ξηρούς καρπούς.


 Δείτε επίσης: Κρέμα με γάλα καρύδας

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας.

    Αν δε βρούμε ρυζάλευρο, θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε με νισεστέ; Το έχετε δοκιμάσει ποτέ;

    Ευχαριστώ,
    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου το νισεστέ είναι άμυλο φτιαγμένο, συνήθως, από καλαμπόκι. Δεν θα σου πρότεινα να το χρησιμοποιήσεις για μαλεμπί, γιατί δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το ρυζάλευρο.

      Διαγραφή
  2. Mπορειτε να το κανετε και νηστησιμο χωρίς γάλα ειδικα για την περιοδο των νηστειων του έτους.Είναι τέλειο!!

    Γιώργος Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγήκε τέλεια!!Η πιο ωραία, τέτοιου τύπου κρεμούλα, που έχω δοκιμάσει!!!!

    Ελένη Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.