Header Ads

Μαρμελάδα Σταφύλι με λίγη ζάχαρη

Μαρμελάδα Σταφύλι με λίγη ζάχαρη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από μια σπιτική μαρμελάδα φτιαγμένη με ολόγλυκα σταφύλια, χωρίς πολύ ζάχαρη, που γίνεται εύκολα και πολύ γρήγορα. Φτιάξτε την και χαρείτε την.

Σπιτική μαρμελάδα σταφύλι

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά

•   1 κιλό σταφύλια
•   750 - 1.000 γραμ. ζάχαρη
•   1½ - 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Διαλέγουμε σταφύλια γερά, ώριμα και γλυκά, όποιας ποικιλίας θέλουμε.
Τα πλένουμε, αφαιρούμε τις ρόγες από τα τσαμπιά και τις βάζουμε σ' ένα μπολ.
Έπειτα τις ξεπλένουμε και, μ' ένα μαχαιράκι, κόβουμε τις ρόγες στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Στη συνέχεια πολτοποιούμε ελαφρά τις ρώγες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη να βράσουν.
Μαρμελάδα Σταφύλι με λίγη ζάχαρη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Σταφύλι με λίγη ζάχαρη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνει) και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ξαφρίζοντας με ένα κουτάλι, τους αφρούς από την επιφάνεια.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 2΄- 3' ακόμη.
Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στη κουτάλα μας, ή όταν ανοίγει δρόμο στον πάτο της κατσαρόλας.
Μαρμελάδα Σταφύλι με λίγη ζάχαρη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα Σταφύλι με λίγη ζάχαρη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Αν θέλουμε να την αποθηκεύσουμε εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα, με το καπάκι να ακουμπάει πάνω σε μια πετσέτα της κουζίνας και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν.
Αν η κονσερβοποίηση έχει γίνει σωστά, το καπάκι του βάζου θα έχει πιεστεί προς τα μέσα και η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη για αποθήκευση σε ξηρό και σκιερό μέρος. Αν για κάποιο λόγο το καπάκι δεν έχει πιεστεί και για να είμαστε σίγουροι, τη φυλάμε στο ψυγείο, όπως και όταν ανοίξουμε το βάζο.

-- Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό (1 φλυτζανάκι του καφέ) να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1' - 2' ακόμη.

Δείτε επίσης: Μαρμελάδα Πορτοκάλι με Μήλα και Αχλάδι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια