Header Ads

Πώς φτιάχνουμε καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα

Πώς φτιάχνουμε καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από την καραμέλα γάλακτος, όπως και να την φτιάξουμε, με ότι και να την συνδυάσουμε, η καραμέλα είναι πάντα πειρασμός. Ο ωραιότερος, για μένα, από τους τρόπους παρασκευής της, είναι η καραμέλα που γίνεται από συμπυκνωμένο, ζαχαρούχο γάλα, το γνωστό και ως dulce de leche. Καραμέλα από ζαχαρούχο μπορούμε να φτιάξουμε με τρεις τρόπους, πάμε να δούμε πώς το κάνουμε.

Καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα ή dulce de leche


Υλικά

•   6 κουτιά συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση

1ος τρόπος: Σε κατσαρόλα

Τοποθετούμε τα κουτιά με το γάλα, αφού αφαιρέσουμε τα χαρτιά που έχουν και χωρίς να τα ανοίξουμε, σε βαθιά κατσαρόλα που να τα χωράει, το ένα δίπλα στο άλλο, και προσθέτουμε τόσο νερό που να τα καλύπτει.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα κουτιά με το γάλα σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας να συμπληρώνουμε νερό όσο κατεβαίνει. Σε περίπου 3 ώρες η καραμέλα μας είναι έτοιμη.

Επειδή όμως αυτός ο τρόπος είναι χρονοβόρος και ασύμφορος, όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος, είναι προτιμότερο να τη φτιάξουμε σε χύτρα ταχύτητας.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και στην απλή κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι, σφραγίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ρυθμίζοντας την ένταση-πίεση της χύτρας στο 1.
Όταν ανέβει η βαλβίδα, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 35' - 45', ανάλογα πόσο σφιχτή και σκούρα θέλουμε την καραμέλα.
Πώς φτιάχνουμε καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πώς φτιάχνουμε καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά το τέλος του βρασμού αποσύρουμε τα κουτιά με τις καραμέλες και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα ανοίξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν τα ανοίγουμε όσο είναι ζεστά.

Τα κουτιά που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε εκτός ψυγείου, για την επόμενη φορά, αφού διατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Μετά το άνοιγμα την διατηρούμε στο ψυγείο και την καταναλώνουμε σύντομα.

-- Εξυπακούεται πως μπορούμε να φτιάξουμε και λιγότερα από 6 κουτιά, απλά έτσι μας συμφέρει καλύτερα.

2ος τρόπος: Μπεν μαρί στο φούρνο

Αν δεν θέλουμε να βράσουμε το γάλα μέσα στο κουτί του, μπορούμε να το αδειάσουμε σε ένα μικρό ταψί, να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, να τοποθετήσουμε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο, να προσθέσουμε νερό στο μεγάλο ταψί που να φτάνει λίγο πάνω από τη μέση του μικρού και να τα βάλουμε στο φούρνο, στους 220°C για περίπου 2 ώρες. Όσο το νερό κατεβαίνει, συμπληρώνουμε.

Δείτε επίσης: Μπεν μαρί (bain marie) - Πως λιώνουμε τη σοκολάτα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια