Λικέρ Μαυροδάφνη

Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτό το εξαιρετικό λικέρ θα μπορούσε να λέγεται και ποτό του καρναβαλιού. Κι αυτό, γιατί όπως μου τόνισε η καλή μου φίλη Πηνελόπη, που μου έστειλε τη συνταγή τής μαμάς της, αυτό το λικεράκι το έφτιαχναν γι' αυτήν την περίοδο και το σέρβιραν στα αποκριάτικα πάρτυ, που γινόντουσαν τότε στα σπίτια.


Λικέρ Μαυροδάφνη


Υλικά

•   700 ml κρασί Μαυροδάφνη
•   550 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•   12 ξύλα κανέλλας
•   12 γαρύφαλλα
•   1/2 μοσχοκάρυδο
•   175 - 200 γραμ. ζάχαρη
•   φλούδες από 2 πορτοκάλια
•   3 κουτ. σούπας μέλι

•   2 - 3 φέτες πορτοκάλι

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή έναν αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρούμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, προσέχοντας να μην πάρουμε καθόλου από το άσπρο.

Σ᾿ ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις κανέλλες, τα γαρύφαλλα, τις φλούδες πορτοκαλιού, το τσίπουρο και το σφραγίζουμε.
Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε σε σκιερό μέρος ή στον πάγκο της κουζίνας μας, κουνώντας το κάθε μέρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 5 μέρες ανοίγουμε το βάζο, ρίχνουμε τα 450 ml μαυροδάφνη και το κλείνουμε ξανά, για άλλες 25 - 30 μέρες.
Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε χρησιμοποιώντας σουρωτήρι κι ένα καθαρό πανί (τουλπάνι), κι έπειτα το βάζουμε πάλι στο δοχείο. 

Στο μεταξύ, έχουμε βάλει το υπόλοιπο κρασί (250 ml), το μέλι και τις φέτες πορτοκαλιού σ' ένα κατσαρολάκι να ζεσταθούν, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν.
Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ Μαυροδάφνη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφήνουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά για 1 λεπτό ακόμη, έπειτα το αποσύρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο δοχείο με το υπόλοιπο.

Περιμένουμε 3 - 4 μέρες να δέσουν οι γεύσεις και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, ελαφρύ λικεράκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.