Αυτό το εξαιρετικό λικέρ θα μπορούσε να λέγεται και ποτό του καρναβαλιού. Κι αυτό, γιατί όπως μου τόνισε η καλή μου φίλη Πηνελόπη, που μου έστειλε τη συνταγή τής μαμάς της, αυτό το λικεράκι το έφτιαχναν γι' αυτήν την περίοδο και το σέρβιραν στα αποκριάτικα πάρτυ, που γινόντουσαν τότε στα σπίτια.
Υλικά
• 700 ml κρασί Μαυροδάφνη
• 550 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 12 ξύλα κανέλλας
• 12 γαρύφαλλα
• 1/2 μοσχοκάρυδο
• 175 - 200 γραμ. ζάχαρη
• φλούδες από 2 πορτοκάλια
• 3 κουτ. σούπας μέλι
• 2 - 3 φέτες πορτοκάλι
Λικέρ Μαυροδάφνη
Υλικά
• 700 ml κρασί Μαυροδάφνη
• 550 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 12 ξύλα κανέλλας
• 12 γαρύφαλλα
• 1/2 μοσχοκάρυδο
• 175 - 200 γραμ. ζάχαρη
• φλούδες από 2 πορτοκάλια
• 3 κουτ. σούπας μέλι
• 2 - 3 φέτες πορτοκάλι
Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή έναν αποφλοιωτή πατάτας, αφαιρούμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, προσέχοντας να μην πάρουμε καθόλου από το άσπρο. Σ᾿ ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις κανέλλες, τα γαρύφαλλα, τις φλούδες πορτοκαλιού, το τσίπουρο και το σφραγίζουμε. |
|
Αφήνουμε σε σκιερό μέρος ή στον πάγκο της κουζίνας μας, κουνώντας το κάθε μέρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 5 μέρες ανοίγουμε το βάζο, ρίχνουμε τα 450 ml μαυροδάφνη και το κλείνουμε ξανά, για άλλες 25 - 30 μέρες. | |
Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνουμε χρησιμοποιώντας σουρωτήρι κι ένα καθαρό πανί (τουλπάνι), κι έπειτα το βάζουμε πάλι στο δοχείο. Στο μεταξύ, έχουμε βάλει το υπόλοιπο κρασί (250 ml), το μέλι και τις φέτες πορτοκαλιού σ' ένα κατσαρολάκι να ζεσταθούν, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν. |
|
Αφήνουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά για 1 λεπτό ακόμη, έπειτα το αποσύρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο δοχείο με το υπόλοιπο. Περιμένουμε 3 - 4 μέρες να δέσουν οι γεύσεις και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, ελαφρύ λικεράκι. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.