Header Ads

Άλμη για να διατηρήσουμε τη φέτα ή το λευκό (αγελαδινό) τυρί

Άλμη για να διατηρήσουμε τη φέτα ή το λευκό (αγελαδινό) τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε φορά που αγοράζουμε φέτα ή αγελαδινό τυρί, ειδικά αν πάρουμε ποσότητα που δεν μπορούμε να την καταναλώσουμε μέσα σε δυο τρεις μέρες, το πρόβλημα που έχουμε, είναι πώς θα τη/το διατηρήσουμε φρέσκια και λαχταριστή, όπως είναι τη στιγμή που βγαίνει από το βαρέλι, ή το δοχείο.

Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης, είναι να φτιάξουμε μια άλμη (αλατόνερο) και μέσα να τοποθετήσουμε το τυρί μας.
Η αναλογία νερού - αλατιού όμως, εξαρτάται από το τυρί που έχουμε, και για μεν τη φέτα είναι 8% - 9% αλάτι ανά λίτρο νερού, ενώ για δε το αγελαδινό τυρί, είναι 9% - 11%, ανάλογα και με το πόσο αλατισμένο είναι.

Πως φτιάχνουμε άλμη για να διατηρήσουμε τη φέτα ή το λευκό (αγελαδινό) τυρί


Υλικά

•  100 - 110 γραμ. αλάτι χοντρό
•  1 λίτρο νερό

Εκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 1 λίτρο νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι ν' αρχίσει να βράζει.
Τότε ρίχνουμε 110 γραμμάρια αλάτι χοντρό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
Στη συνέχεια αποσύρουμε την άλμη από τη φωτιά, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, να κρυώσει καλά και να έχει ίδια θερμοκρασία με το τυρί (αν την ρίξουμε ζεστή στο τυρί, θα μας το χαλάσει).
Άλμη για να διατηρήσουμε τη φέτα ή το λευκό (αγελαδινό) τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Άλμη για να διατηρήσουμε τη φέτα ή το λευκό (αγελαδινό) τυρί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν η άλμη κρυώσει, βάζουμε τη φέτα σε ένα δοχείο με καπάκι που να τη χωράει, ολόκληρη ή κομμένη σε κομμάτια, και ρίχνουμε τόση άλμη, ώστε να καλύψει το τυρί τελείως.
Κλείνουμε καλά το δοχείο με το καπάκι του και διατηρούμε τη φέτα μας στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 - 4 μήνες.

-- Για τυρί φέτα αρκετά αλμυρή, η αναλογία της άλμης μπορεί να είναι 80 γραμ. αλάτι σε 1 λίτρο νερό.


-- Αν έχουμε αγελαδινό τυρί όχι πολύ αλμυρό, μπορούμε να βάλουμε 110 γραμ. αλάτι, ενώ αν είναι κανονικό ή προς το αλμυρό, 90 ή 100 γραμ. αλάτι είναι αρκετό.


-- Όταν τελειώσει το τυρί μας, δεν είναι ανάγκη να πετάξουμε την άλμη, αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και πάλι, βάζοντας καινούργια ποσότητα τυριού.


-- Αν το τυρί δεν καλύπτεται όλο από άλμη, όσο είναι εκτεθειμένο στον αέρα θα κιτρινίσει και θα χαλάσει.


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. πολύ καλή ιδέα,την χρησιμοποιώ συνεχώς χάρη σε σας, ευχαριστώ
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία για όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινα ευχαριστω για την συνταγη της αλμης..θα την χρησιμοποιω και γω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτη η αλμη μπορει να μπει και στο τυρι φτιαγμενο με λεμονι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου δεν ξέρω να σου πω σίγουρα, γιατί δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ. Πιστεύω όμως ότι δεν πάει, αφού το τυρί αυτό είναι ένα είδος κασεριού.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.