Σαλάτα λάχανο με ντομάτα και καρότο

Σαλάτα λάχανο με ντομάτα και καρότο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η σαλάτα και μόνο με λάχανο είναι από τις πιο ωραίες χειμωνιάτικες επιλογές.
Αν όμως στο ταπεινό λάχανο προσθέσουμε τριμμένο καρότο, ντομάτα και λίγες ελιές, τότε έχουμε μια πολύ νόστιμη και εμφανίσιμη σαλάτα, για το μπουφέ ή το γιορτινό μας τραπέζι.
Δοκιμάστε την!



Σαλάτα λάχανο με ντομάτα και καρότο


Υλικά

•     ½ μικρό λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο με το μαχαίρι ή με το μαντολίνο
•     1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες ή κομμάτια
•     1 καρότο τριμμένο, στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
•     5 κουτ. σούπας
ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
•     2 κουτ. σούπας
ξύδι ή λεμόνι
•     5 - 6 ελιές
•     αλάτι

Εκτέλεση


Πρώτα πλένουμε ολόκληρο το λάχανο, όπως είναι και έπειτα βγάζουμε τα δύο - τρία εξωτερικά φύλλα.
Στη συνέχεια το κόβουμε κάθετα, πρώτα στη μέση και έπειτα στα τέσσερα.
Με ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβουμε πολύ λεπτό το λάχανο, ανεβάζοντας το μαχαίρι και κόβοντας από πάνω προς τα κάτω, αποφεύγοντας το κεντρικό κοτσάνι του (που μπορούμε να το φάμε όπως είναι).
Αφού κόψουμε όσο χρειαζόμαστε το βάζουμε στην άκρη.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το καρότο, το τρίβουμε στον τρίφτη και έπειτα πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τη ντομάτα.
Σαλάτα λάχανο με ντομάτα και καρότο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σαλάτα λάχανο με ντομάτα και καρότο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τα υλικά μας με τη σειρά, βάζοντας το καρότο στη μέση, έπειτα απλώνουμε το λάχανο γύρω - γύρω και τελειώνουμε με τις ντομάτες.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι ή το λεμόνι, δοκιμάζουμε λίγο για το αλάτι και το ξύδι, προσθέτουμε τις ελιές και αν είμαστε ικανοποιημένοι τη σερβίρουμε.

-- Όσο πιο λεπτό κόψουμε το λάχανο, τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σαλάτα μας.
-- Οι ποσότητες των υλικών, καθώς και ο τρόπος που θα στήσουμε τη σαλάτα, προσαρμόζονται στα γούστα του καθενός.
-- Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, πρέπει να βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για κάθε άτομο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.