Η σαλάτα λάχανο, ή μάπα όπως τη λέμε στην Αχαΐα, είναι από τις πιο κλασικές χειμωνιάτικες σαλάτες.
Αν της προσθέσουμε τριμμένο καρότο, τότε μεταμορφώνετε στην κυριολεξία.
Είναι πανεύκολο να την ετοιμάσουμε και είναι πεντανόστιμη.
Υλικά
½ μικρό λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο με το μαχαίρι ή με το μαντολίνο
1 καρότο τριμμένο, στη ψιλή πλευρά του τρίφτη
2 κουτ. σούπας ξύδι ή λεμόνι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Αν της προσθέσουμε τριμμένο καρότο, τότε μεταμορφώνετε στην κυριολεξία.
Είναι πανεύκολο να την ετοιμάσουμε και είναι πεντανόστιμη.
Σαλάτα λάχανο (μάπα) με καρότο
Υλικά
½ μικρό λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο με το μαχαίρι ή με το μαντολίνο
1 καρότο τριμμένο, στη ψιλή πλευρά του τρίφτη
2 κουτ. σούπας ξύδι ή λεμόνι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε ολόκληρο το λάχανο, όπως είναι και έπειτα βγάζουμε τα δύο - τρία εξωτερικά φύλλα. | |
Στη συνέχεια, κόβουμε το λάχανο κάθετα, πρώτα στη μέση και έπειτα στα τέσσερα. Με ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβουμε πολύ λεπτό το λάχανο, ανεβάζοντας το μαχαίρι και κόβοντας από πάνω προς τα κάτω, αποφεύγοντας το κεντρικό κοτσάνι του (που μπορούμε να το φάμε όπως είναι). Αφού κόψουμε όσο χρειαζόμαστε το βάζουμε στη σαλατιέρα μας. |
|
Πλένουμε και καθαρίζουμε το καρότο, το τρίβουμε στον τρίφτη και το ρίχνουμε στη σαλατιέρα. (Στη φάση που ρίχνουμε το καρότο, ανακατεύουμε το λάχανο, για να πάει το καρότο παντού). Ακολούθως αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι ή το λεμόνι, ξαναδοκιμάζουμε για το αλάτι και το ξύδι, και αν είμαστε ικανοποιημένοι τη σερβίρουμε. -- Όσο πιο λεπτό κόψουμε το λάχανο, τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σαλάτα μας. -- Οι ποσότητες των υλικών, προσαρμόζονται στα γούστα του καθενός. -- Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, πρέπει να βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για κάθε άτομο. Σύμφωνα με τον άντρα μου, πρέπει να βάζουμε τουλάχιστον ... τρεις! |
6 Σχόλια
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΙΑ ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ (ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΗ Ή ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΕΣΑ Ή ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ ), ΑΝΑΤΕΨΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ (ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΥΔΙ) ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΑΛΑΤΑ... ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΧΕΙ ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΡΟΣΩ
Φρόσω μου, πρέπει να είναι καταπληκτική. Δεν την έχω δοκιμάσει έτσι, αλλά την επόμενη φορά, θα τη φτιάξω οπωσδήποτε.
ΔιαγραφήΤην εχω δοκιμασει..ειναι εκπληκτικη και με το σκορδο..παει καταπληκτικα..και καροτο τριμμενο μαζι...
ΔιαγραφήSouper με το σκορδο...
Διαγραφήλιωστε μια σκελιδα σκορδο και ψιλοκοψτε φετα. μετα προσθεστε λαδολεμονο.τελειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ψιλοκομμενο σελινο τελειο
ΑπάντησηΔιαγραφήθαλεια κεφαλονια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.