Για τους πιο μεγάλους από μας, πρόκειται για το κέικ των παιδικών μας χρόνων, το κλασσικό κέικ, που έφτιαχναν οι μαμάδες μας. Είναι νοστιμότατο και ταιριάζει πολύ με τον καφέ, ή το τσάι μας.
Στα παιδιά αρέσει πολύ, και περισσότερο να το βουτάνε μέσα στο γάλα τους.
Κέικ δίχρωμο, βανίλια - σοκολάτα
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 250 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 φλυτζ. τσαγιού (480 γραμ.) ζάχαρη
• 5 αυγά
• 1¼ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 βανίλιες
• 2 - 3 κουτ. σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
• 2 κουτ. σούπας λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 1 πρέζα αλάτι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Στα παιδιά αρέσει πολύ, και περισσότερο να το βουτάνε μέσα στο γάλα τους.
Κέικ δίχρωμο, βανίλια - σοκολάτα
Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
• 250 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 φλυτζ. τσαγιού (480 γραμ.) ζάχαρη
• 5 αυγά
• 1¼ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 βανίλιες
• 2 - 3 κουτ. σούπας κακάο σκόνη κοσκινισμένο
• 2 κουτ. σούπας λικέρ ούζο ή κονιάκ
• 1 πρέζα αλάτι
• ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα. |
|
Έπειτα, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, για 5΄ να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια κι έναν - έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. |
|
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε το γάλα και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο, τη μαρέγκα με το αλεύρι. | |
Βουτυρώνουμε
και αλευρώνουμε καλά, μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, αδειάζουμε μέσα το μισό
μείγμα και στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα το κακάο και το ποτό. Χτυπάμε με το μίξερ για 1' να ενσωματωθούν καλά. |
|
Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο στη φόρμα και μ' ένα κουτάλι, γυρνώντας το κυκλικά, κάνουμε τον γύρο της φόρμας, για να δημιουργηθούν τα σχέδια. | |
Ψήνουμε στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, στους 165°C για 60΄
περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το κέικ. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για 5' - 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα που έχουμε κοσκινίσει λίγη ζάχαρη άχνη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. |
4 Σχόλια
Καλημέρα! Σκέφτομαι να το φτιάξω! Σε μικρή φόρμα για κέικ μακρόστενη! Αν βάλω το ήμισυ των υλικών θα είναι εντάξει! Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου αν είναι η κλασική μικρή φόρμα, εντάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ μπορεί να γίνει και σε μετρίου μεγέθους ταψί; Κι αν αν, θέλει τον ίδιο τρόπο και χρόνο ψησίματος;
Ευχαριστώ,
Ελπίδα
Ελπίδα μου δεν το έχω φτιάξει σε άλλο ταψί, το φτιάχνω μόνο στη φόρμα που βλέπεις ή σε μακρόστενη. Πιστεύω όμως ότι γίνεται και σε ταψάκι, με τον ίδιο τρόπο και χρόνο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.