Κουλούρια λαδιού

Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Καταπληκτικά κουλουράκια, που είναι τραγανά και τρίβουν στο στόμα.
Τρώγονται όλες τις ώρες και συνοδεύουν εξαιρετικά, το τσάι ή τον καφέ μας.
Απαραίτητα για την νηστεία των Χριστουγέννων, αλλά και της Μεγάλης Σαρακοστής.
Φτιάξτε τα οπωσδήποτε, αξίζουν τον κόπο!

Κουλουράκια λαδιού νηστίσιμα


Υλικά

•    700 γραμ. αλεύρι μαλακό, περίπου
•    240 γραμ. ή 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    120 γραμ. ή ½ φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο
•    180 γραμ. ή ¾ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ζεστό νερό
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλλα
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
•    1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•    ½ φλυτζ. καφέ τεντούρα ή λικέρ ούζο ή κονιάκ
•     χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
•    ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το ταψί

Εκτέλεση

Ξεκινάμε κοσκινίζοντας το αλεύρι σ' ένα μπολ.
Σ' ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ για 2'- 3'.
Προσθέτουμε τα λάδια και συνεχίζουμε το χτύπημα, για άλλα 5' λεπτά.
Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τo μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τεντούρα και τη σόδα, διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει), συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και όταν ενσωματωθεί, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο - λίγο (μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να πάρει παραπάνω), ανακατεύοντας με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» και να σφίξει, για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.
Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κουλούρια λαδιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε τα κουλούρια μας, τα αραδειάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, ή στρωμένες με λαδόκολλα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C για 15' - 20' περίπου, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

-- Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα σε μπολ αεροστεγώς, διατηρούνται για πολλές μέρες.


2 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους